Παρουσιάσεις βιβλίων, ποίηση, θέατρο αλλά και λαογραφία στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων των Φιλολόγων Μεσσηνίας


Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας για τη φετινή χρονιά παρουσίασε χθες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρός του Μαρία Τσαγκαράκη, ενώ μαζί της βρίσκονταν ο γραμματέας Βασίλης Μπαζάνης και ο υπεύθυνος για το οπτικοακουστικό υλικό, Γιώργος Σερεμετάκης.
Η αρχή φέτος γίνεται από την Κυπαρισσία την Τετάρτη 8 Μαρτίου «Ημέρα της γυναίκας» και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Γυμνασίου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δύο μέρη: αρχικά η πρόεδρος του Σ.Φ.Μ. Μαρία Τσαγκαράκη θα μιλήσει για τα γυναικεία στερεότυπα και την αναπαραγωγή της κυρίαρχης πατριαρχικής ιδεολογίας στον Ελληνικό Κινηματογράφο τα χρόνια 1950 – 1967, ενώ στο δεύτερο μέρος η Πέτη Γράμψα, φιλόλογος και μέλος του Συνδέσμου, θα παρουσιάσει το βιβλίο «Οι ζωές που δεν έζησαν – δεκατέσσερις μικρές ιστορίες γυναικών» .
Το Σάββατο 18 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν από την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» (20 Μαρτίου), στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικό Ωδείου Καλαμάτας (και ώρα 8.00 μ.μ.) η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στην ποίηση και συγκεκριμένα στον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη, τον οποίο και θα παρουσιάσει η σχολική σύμβουλος Πατρών, Παναγιώτα Ψυχογιοπούλου.
Η τρίτη εκδήλωση του Συνδέσμου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Απριλίου και θα είναι αφιερωμένη στο θέατρο. Στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕΚ θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Φώτη Μακρή με προβληματισμό για τις ενέργειες των κομμάτων και κυρίως της «αριστεράς», που καταπιάνεται η παράσταση.
Για το Σάββατο 29 Απριλίου, στις 7.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο, είναι προγραμματισμένα τα φετινά Θ’ Πολυδούρεια . Για πρώτη φορά φέτος θα τιμήσουν την, εν ζωή, ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, που πρόσφατα βραβεύτηκε από τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας. Παράλληλα, θα γίνει η απονομή βραβείου Ποίησης «Μαρία Πολυδούρη».
Η τελευταία προγραμματισμένη εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας αφορά ένα λαογραφικό διήμερο που είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή 26 & Σάββατο 27 Μαΐου και ώρα 7.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο, ενώ θα είναι αφιερωμένο στο «Μανιάτικο Μοιρολόι» . Στην εκδήλωση θα βρίσκονται Μανιάτισσες μοιρολογίστρες, ο πρώην δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δ. Γιαννημάρας ο οποίος είναι συλλέκτης σε μανιάτικα μοιρολόγια, ενώ η Γεωργία Ψαραδέλλη θα παρουσιάσει μελοποιημένα μανιάτικα μοιρολόγια.
Εκτός των ήδη προγραμματισμένων εκδηλώσεων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας θα συμμετέχει και σε άλλες δράσεις, με συνεργασία φορέων, αλλά και σε αρκετές παρουσιάσεις βιβλίων.
 
Του Κώστα Γαζούλη