Κώστας Πουλάκης: Μόνο η απλή αναλογική μπορεί να αναδείξει την ψήφο στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Κώστας Πουλάκης: Μόνο η απλή αναλογική μπορεί να αναδείξει την ψήφο στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στο περιθώριο της ομιλίας- εκδήλωσης με το γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής, Κώστα Πουλάκη, στην Καλαμάτα, ο ίδιος θέλησε να κάνει μια περιγραφή της διαδικασίας της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι σε εξέλιξη, καθώς και του τι θα ακολουθήσει.
Επίσης, αναφέρθηκε στην απλή αναλογική, όπου η ψήφος, όπως υποστήριξε, αντανακλά την ψήφο του πολίτη στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.
Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη, λοιπόν, το ουσιαστικό είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην οποία ο διάλογος κυριαρχεί από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό, όπως υποστήριξε, φτιάχτηκε με νόμο το Φεβρουάριο του 2016 με συγκεκριμένα 27 άτομα, που έχουν ονοματεπώνυμο, κάτι σημαντικό, αφού καμία άλλη μεταρρύθμιση στην Τ.Α. δεν έγινε με τέτοια διαφάνεια.
Στη συσταθείσα επιτροπή ο κ. Πουλάκης ήταν πρόεδρος και το πόρισμά της παραδόθηκε στο υπουργείο. Μετά την παράδοσή του στον κ. Σκουρλέτη ξεκίνησε το δεύτερο επίπεδο διαβούλευσης με πολίτες και αυτοδιοικητικούς σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα, όπως είπε, βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Καλαμάτα.
Η δε διαβούλευση έχει προγραμματιστεί μέχρι τον Ιούνιο, οπότε θα δοθεί η κυβερνητική πρόταση που θα τεθεί σε θεσμοθέτηση.
 
Το πλαφόν στις θητείες των αιρετών
Σε ερώτηση του «Θάρρους» για το αν θα πρέπει να υπάρξει «ταβάνι» στις θητείες των αιρετών, πρόταση που έθεσε στο τραπέζι ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο Κώστας Πουλάκης απάντησε ότι είναι ένα από τα θέματα προς συζήτηση, γι’ αυτό θέλει και τις απόψεις των αυτοδιοικητικών στελεχών, καθώς και των πολιτών.
Επίκεντρο, όπως είπε, είναι η δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών, με στόχο να ξαναγυρίσει η πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και το ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη, για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει ό,τι ψηφίζουν οι πολίτες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να αντανακλάται στα συμβούλια, και τούτο μπορεί να γίνει μόνο με την απλή αναλογική.
Π.Μπ.