Εκδήλωση προς τιμήν της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ παρουσία Κουτσούμπα στον Ταϋγετο

Εκδήλωση προς τιμήν της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ παρουσία Κουτσούμπα στον Ταϋγετο

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε χθες από την Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με θέμα το διήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που θα κορυφωθούν την Κυριακή 28 Μαΐου με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο και την ομιλία από το γενικό γραμματέα της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στις 12.00, στο χώρο των δημοτικών κατασκηνώσεων της Αγίας Μαρίνας.
Για την εκδήλωση μίλησαν, εκ μέρους της ΤΕ Μεσσηνίας, ο Βασίλης Μπίζας και ο Δημήτρης Οικονομάκος.
Σχολιάζοντας ο Δημήτρης Οικονομάκος τη γενικότερη πολιτική κατάσταση τόνισε: “Το σκληρό πακέτο μέτρων, που πριν από λίγες μέρες ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν είναι απλά το 4ο μνημόνιο, όπως λέει η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, είναι ‘μνημόνιο εις την τετάρτην’, γιατί νέα αντιλαϊκά μέτρα προστίθενται στα προηγούμενα, πολλαπλασιάζοντας τα βάρη για την εργατική τάξη, το λαό.
Η κυβέρνηση, βέβαια, για να πλασάρει το σκληρό πακέτο μέτρων, ξαναθυμήθηκε τα δήθεν αντισταθμίσματα, που όπως ισχυρίζεται είναι πολιτικά αντισταθμίσματα, που εκτός από τα αντίμετρα, είναι οι μεταρρυθμίσεις, είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Οι μειώσεις στις συντάξεις, που τις μετατρέπουν σε επιδόματα, η μείωση στο αφορολόγητο που φορολογεί ακόμα κι αυτόν που τρώει στα συσσίτια της εκκλησίας, το άγριο τσεκούρι στα επιδόματα ανεργίας, στα οικογενειακά επιδόματα, στο επίδομα θέρμανσης, δεν αντισταθμίζονται!
Από την άλλη, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση η ξαναζεσταμένη σούπα της Ν.Δ., που ενώ δεν ψηφίζει τα μέτρα, μας λέει πως θα τα σεβαστεί και θα εφαρμόσει, άρα όλα όσα μας λέει είναι ένας φτηνός λαϊκισμός που γίνεται για την εξουσία, αφού θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική μέσα στον ίδιο μονόδρομο.  
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η μόνη ρεαλιστική και εφικτή πρόταση είναι αυτή του ΚΚΕ. Να δημιουργηθεί μία πλατιά κοινωνική συμμαχία των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων, που θα βάζει φρένο στη σημερινή βαρβαρότητα και θα διεκδικεί παράλληλα όλα τα σύγχρονα δικαιώματα για να μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς ο λαός το 2017, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει στον ουρανό».
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Μπίζας αναφέρθηκε στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
•Στις 11:00 το πρωί θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου. Το μνημείο βρίσκεται στο 32ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής Καλαμάτας – Σπάρτης (λίγο πριν το Τουριστικό)
•Στις 12.00 ακολουθεί ομιλία από το γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις εγκαταστάσεις της Αγ. Μαρίνας.
•Μετά θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική και φαγητό.
Λεωφορεία για την εκδήλωση θα ξεκινήσουν από όλη τη Μεσσηνία:
•Καλαμάτα στις 9.00 από Υπαπαντή
•Γαργαλιάνους στις 7.00 από Δημαρχείο
•Φιλιατρά στις 7.30 από Φουρναράκειο
•Κυπαρισσία στις 8.00 από Σταθμό
•Μεσσήνη στις 8.15 από Δημαρχείο
•Πύλο στις 730.
Επίσης λεωφορεία θα ξεκινήσουν από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, από Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία.
Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της Αγίας Μαρίνας θα λειτουργεί κατασκήνωση από το Σάββατο 28 Μάη. Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορία στον Ταΰγετο, ενώ στις 20.30 θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης της ΕΠ Πελοποννήσου με θέμα την ιστορία και δράση του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Μετά θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.
Λεωφορεία για το Σάββατο θα ξεκινήσουν από την Καλαμάτα στις 18.30 από την  πλατεία της Υπαπαντής.
 
H 3η Μεραρχία των νεκρών του ΔΣΕ
Όλες ανεξαιρέτως οι Μεραρχίες του ΔΣΕ έγραψαν την δική τους ηρωική εποποιία στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας με τα ηρωικά τους κατορθώματα. Μία από αυτές, η 3η Μεραρχία, που έδρασε στην Πελοπόννησο, στάθηκε πιο ηρωική και συνάμα πιο τραγική από όλες τις άλλες, κι αυτό γιατί: Όλοι ανεξαιρέτως οι μαχητές της γνώριζαν ότι εάν δεν κατάφερναν να κρατήσουν τον Μοριά, αυτό θα σήμαινε τον θάνατό τους. Η γεωγραφική θέση και μορφολογία του εδάφους της Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με την έλλειψη ναυτικού και αεροπορίας, καθιστούσε αδύνατη την οργανωμένη διαφυγή τους. Έπρεπε στον κλειστό αυτό χώρο ή να νικήσουν ή να πεθάνουν.
Α.Π.