Και η Μεσσηνία στην εξόδιο ακολουθία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Και η Μεσσηνία στην εξόδιο ακολουθία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, σήμερα στις 3.00 μ.μ. και με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που άφησε την τελευταία του πνοή, τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 99 ετών. Όπως έγινε γνωστό, χθες η οικογένειά του ζήτησε να μη γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη. Στην κηδεία αναμένεται να δώσει το «παρών» και πλήθος στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από τη Μεσσηνία. Παράλληλα, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο νομό εξέφρασαν το δικό τους χαιρετισμό στον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος, είτε με ανακοίνωση είτε με ανάρτηση στον προσωπικό τους λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ. ΝΔ Καλαμάτας, Άντζελα Σκλήκα, τονίζει: «Η Νέα Δημοκρατία θρηνεί την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός και που ενσάρκωσε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, το πολιτικό ήθος και τη σοβαρότητα, υπηρετώντας την Ελλάδα με σεμνότητα και υπευθυνότητα, θέτοντας πάντοτε ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας».
Ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, αναρτώντας μια φωτογραφία από τις μεγαλειώδεις ομιλίες της δεκαετίας του ’80 του Κωνσταντίνου  Μητσοτάκη, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, έγραψε: «Ο τελευταίος μιας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία έφυγε από τη ζωή.  Καλό ταξίδι, Πρόεδρε».
Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό αποχαιρέτησε τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. και ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και υποψήφιος με τη Ν.Δ. στη Μεσσηνία, Περικλής Μαντάς: «Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σηματοδοτεί το τέλος μιας μεγάλης και κρίσιμης πολιτικής περιόδου της πατρίδας μας. Οι προσπάθειές του για τη δημοκρατία και την εθνική συνεννόηση έχουν ήδη πάρει τη θέση τους στη σύγχρονη ιστορία μας. Πιστός στις αρχές της ευρωπαϊκής οικογένειας, συνέβαλε σημαντικά για την πρόοδο του τόπου μας. Καλό ταξίδι!».

Δήλωση με αιχμές του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα 
Με μία δήλωση, η οποία έχει πολλαπλή πολιτική ανάγνωση, αποχαιρετά ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Δημοτική Αρχή, ο δήμαρχος σημειώνει: «Αποχαιρετούμε, με οδύνη σήμερα, το μεγάλο πολιτικό άνδρα, που ανάλωσε τη ζωή και τη δράση του σε αγώνες κατά του λαϊκισμού, του κρατισμού και του υπερδανεισμού της πατρίδος μας.
Αποχαιρετούμε τον ευπατρίδη πολιτικό, που έπαιρνε πάντα τη σωστή θέση στα εθνικά μας θέματα, από τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, μέχρι το Σκοπιανό και τους αγώνες του για την ουσιαστική ενδυνάμωση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Αποχαιρετούμε το θαρραλέο πολιτικό που ήξερε να λέγει πικρές αλήθειες, να προωθεί στην πράξη την εθνική συμφιλίωση και, τελικά, να μετατρέπεται στο μεγαλύτερο θύμα πολιτικού κανιβαλισμού των τελευταίων 50 χρόνων.
Ας σκεφθούμε τις πικρές αλήθειες που διατύπωσε και ας αντισταθούμε στο λαϊκισμό, τα συνθήματα και την πολιτική ανευθυνότητα. Και ας υπάρξει-επιτέλους-λιγότερη υποκρισία. Τουλάχιστον τώρα».
Να συμπληρώσουμε ότι ο κ. Νίκας θα παραβρεθεί σήμερα στην εξόδιο ακολουθία, η οποία θα τελεστεί στις 3.00 μετά το μεσημέρι στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών. Η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη, την ίδια μέρα από τις 7.00 έως τη 1.30.
Εν τω μεταξύ, την επιθυμία της να εξαιρεθεί η δαπάνη για την κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «από τη δημοσία δαπάνη που δύναται να προβλεφθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση δυνάμει του Ν.409/1976» γνωστοποίησε με επιστολή της η οικογένεια του εκλιπόντος στο υπουργείο Εσωτερικών και τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.
Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα γίνει αύριο, στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί  επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 3.00 μ.μ.
Επιθυμία του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη, σε περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Α.Π.