Μεσσήνιοι παράγουν ελαιόλαδο – φάρμακο

Μεσσήνιοι παράγουν ελαιόλαδο – φάρμακο

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης, παραβρέθηκε στην απονομή των βραβείων Olympia Health and Nutrition 2017, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, στο κτίριο της Παλιάς Βουλής.
Ο Υφυπουργός στην ομιλία του δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαιτέρως που μου δόθηκε η ευκαιρία να παραβρεθώ σε μια σημαντική βράβευση που στοχεύει στην ανάδειξη ενός εθνικού μας προϊόντος όπως είναι το ελαιόλαδο, ένα προϊόν ξεχωριστής ταυτότητας και προστιθέμενης αξίας, χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά του.
Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο αξίζει να δοθεί ένας ιδιαίτερος έπαινος στους οργανωτές της  εκδήλωσης, η οποία γίνεται στα πλαίσια της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Med AristOil, του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη».
Κύριος στόχος του προγράμματος AristOil, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου στη Μεσόγειο, και κατ’ επέκταση, η αύξηση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας που οδηγούν σε παραγωγή ελαιολάδου με ενισχυμένες υγειοπροστατευτικές ιδιότητες (κανονισμός 432/2012 της ΕΕ),σύμφωνα με τη μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί από την ερευνητική ομάδα του Αν. Καθηγητή Προκόπη. Μαγιάτη.
Ο κ. Β. Κόκκαλης επισφράγισε με την παρουσία του, την ιστορικής σημασίας τελετή ίδρυσης του Παγκόσμιου Ερευνητικού Κέντρου Ελιάς (WorldOliveCenter.com for Health), που υποστηρίζεται από τον Αν. Καθηγητή της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη, την Δρ. Ελένη Μέλλιου, από τον Καθηγητή Stefano Kales, τον Καθηγητή Διομήδη Λογοθέτη και τον Dr. Dan Flynn.
Είχε προηγηθεί ο εμβολιασμός ενός δένδρου ελιάς από τον ιερό χώρο της Πνύκας, με την «Ολύμπια» ποικιλία προερχόμενη από την Αρχαία Ολυμπία, συμβολίζοντας τη μεταφορά μιας νέας εποχής στο χώρο του ελαιολάδου, στην Ελλάδα και Διεθνώς.
 
 
Μεσσηνία

 
 
Αρκετά ήταν και τα ελαιόλαδα που βραβεύτηκαν από το Νομό μας. Εκτός από το βραβείο στους Πέτρο, Βασίλη και Δημήτρη Τσώνη, την τιμητική του είχε και το λάδι “ΠΙΝΕΛΙΑ” του Αλέξανδρου Θεοδωρακόπουλο. Όπως δήλωσε στο “Θάρρος” το κτήμα του περιοχή στον Πλάτανο, κοντά στο Κορυφάσιο. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του “είμαστε μια ομάδα παραγωγών ελαιολάδου που εστιάζουμε ιδιαίτερα στην ανώτατη ποιότητα του προϊόντος. Το κλίμα και το έδαφος της περιοχής είναι ιδανικό για την ανάπτυξη της κορωνέικης ποικιλίας ελιάς.
Η καλλιέργεια στους ελαιώνες μας γίνεται με σύγχρονες μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Το μάζεμα της ελιάς γίνεται αρκετά νωρίς και άμεσα (αγουρέλαιο). Επιπλέον, για την έκθλιψη του ελαιολάδου χρησιμοποιούμε μηχανικές μεθόδους (ελαιοτριβείο), χωρίς το ίδιο να έχει υποστεί καμία άλλη επεξεργασία. Όλα αυτά μας διασφαλίζουν την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου που μπορείτε να γευτείτε. Είμαστε υπερήφανοι για το ultra premium ελαιόλαδο που παράγουμε με τα πιο πλούσια συστατικά που μπορεί να εμπεριέχει ένα ελαιόλαδο.
Επίσης το λάδι της Λίζας Χατζάκη-Κατσικέα διακρίθηκε σε αυτή τη μεγάλη …μάχη  ποιότητας με ένα υπέροχο λάδι από την ορεινή Μεσσηνία.
 
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη