Παρουσία του ΓΓΑ Τζούλιο Συναδινού έγινε ο απολογισμός του Αθλητικού Τμήματος Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ


Κωνσταντινέας: Ερασιτεχνικός αθλητισμός χωρίς κόμματα
 

 Παρουσία του Γενικού Γραμματέας Αθλητισμού Τζούλιο Συναδινού πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο ΡΕΞ της Καλαμάτας ο απολογισμός του Αθλητικού Τμήματος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση στη Μεσσήνη με το δήμαρχο κ. Τσώνη για θέματα αθλητικών υποδομών του εκεί Δήμου.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Στάθης Γεωργακίλας (μέλος Γραμματείας Αθλητικού Τμήματος ΣΥΡΙΖΑ), ενώ Γιώργος Ψυχογιάννης (συντονιστής Αθλητικού Τμήματος Ν.Ε. Μεσσηνίας και μέλος Γραμματείας Κ.Ε. του κόμματος), έκανε την αποτίμηση μιας ιδιαίτερα δραστήριας διετίας που είχε μάλιστα περιφερειακό και όχι μόνο νομαρχιακό προσανατολισμό (στο πάνελ πλαισίωσαν ακόμα τον κ. Συναδινό οι κυρίες Αγγελική Μαντά –συντονίστια Ο.Μ. Μεσσήνης και Φωτεινή Μπούλμπα (μέλος ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας).
«Η ΓΓΑ να επικεντρωθεί στον σχεδιασμό ανάπτυξης του αθλητισμού, στον έλεγχο και την υλοποίηση, αποδεσμευμένη από την ευθύνη των αθλητικών υποδομών που θα πρέπει να παραχωρηθούν οι μεγάλες στις Περιφέρειες και οι μικρές στους Δήμους, που θα παίρνουν και την απ’ ευθείας χρηματοδότηση» είναι μια από τις βασικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί και θα κληθεί να υποστηρίξει η διάδοχη συντονιστική.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν και αυτή τη φορά στο επίκεντρο των ομιλιών όλων. Ο κ. Συναδινός απέφυγε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, κάνοντας λόγο για προσπάθεια ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα έχουν τα έργα με ώριμες μελέτες, καθώς και έργα τοπικής εμβέλειας με μικρό προϋπολογισμό.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις παθογένειες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας, στις δυσλειτουργίες των Ομοσπονδιών οι οποίες επιχορηγήθηκαν με αυξημένη κατά 2 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση που όμως δεν καταλήγει στα σωματεία και τα προγράμματα άθλησης για όλους. Επίσης, τόνισε ότι σχεδιάζεται η αναμόρφωση του αθλητικού νόμου 2725 του ’99 που θα γίνει όμως όχι με τεχνοκρατικές παρεμβάσεις, αλλά ως αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης με προτάσεις ανθρώπων που έχουν ζώσα σχέση με τον αθλητισμό.   
Σύντομη παρέμβαση έκανε ακόμα ο ειδικός σύμβουλος ΓΓΑ, Τάσος Μπουτίνος, μιλώντας για τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, ενώ δεν παραβρέθηκε τελικά ο μεσσηνιακής καταγωγής Γιώργος Γάσιας, συντονιστής Αθλητικού Τμήματος Κ.Ε.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας ξεκαθάρισε από βήματος ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχουν κόμματα παρά μόνο άνθρωποι που τον αγαπάνε και ότι στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι ο επαγγελματικός αλλά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός με κρίσιμες δράσεις όπως η καταπολέμηση της παχυσαρκίας και η προστασία από πνιγμούς (μέσα από μαθήματα κολύμβησης, όπως το πρόγραμμα που λειτούργησε φέτος στη Γ’ Δημοτικού).
Ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Μπασακίδης, μετέφερε, όπως είπε, την αγωνία του Δημάρχου για τις γηρασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις της Καλαμάτας, οι οποίος πάντως λειτουργούν ευπρεπώς με χρήματα των δημοτών που αξιοποιούνται σε επισκευές και δημιουργία νέων.
Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας Δημήτρης Κακαλίκας ζήτησε να είναι χωρίς προκαθορισμό, αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες των σωματείων ο αριθμός των μελών που θα εκλέγονται στο Διοικητικό Συμβούλιο και επιπλέον να μην υπάρχει περιορισμός στα χρόνια θητείας των μελών του ΔΣ που επιπλέον θα είναι τα μόνα που θα μπορούν να εκπροσωπούν το σύλλογό τους σε ΓΣ Ομοσπονδιών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας, Λεωνίδας Οικονομίδης τόνισε ότι τα 70 σωματεία της ΕΠΣΜ αγωνίζονται σε γήπεδα με χλοοτάπητα αν και υπάρχουν κάποια θέματα καταλληλότητας, τόνισε ότι υπάρχει «νοικοκυριό» όσον αφορά τα ανενεργά σωματεία που διαγράφονται μετά από 2 χρόνια απραξίας, ενώ μετέφερε ότι δεν υπάρχει κρατική επιχορήγηση την τελευταία 10ετία.
Ο επικεφαλής της μείζωνος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, αναφέρθηκε στην ανοικτή διαβούλευση για θέματα αθλητισμού που είχε διοργανώσει η παράταξή του πριν ένα χρόνο και την εμπεριστατωμένη πρόταση ανανέωσης των εγκαταστάσεων, τις οποίες χαρακτήρισε όχι μόνο γηρασμένες αλλά και κακοσυντηρημένες.
Για το κολυμβητήριο είπε ότι χάνονται ευκαιρίες για την ενεργειακή του αναβάθμιση, ενώ για την Τέντα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δρομολόγηση αλλαγής του πανιού από το δημοτικό προϋπολογισμό, όμως τόνισε ότι την ανάγκη για ένα νέο κλειστό. Πρότεινε μάλιστα ένα μεγάλο (3-4 χιλ. θέσεων) στα 48 στρέμματα του ΤΑΙΠΕΔ στη Δυτική Παραλία και δυο μικρότερα στα 5,5 στρέμματα στο οικόπεδο Σφακιανάκη, κοντά στην Τέντα.
Επίσης, αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση του ταρτάν του Σταδίου της Παραλίας λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των Παπαφλεσσείων.
Ο εφορος του τμήματος στίβου του Ακρίτα, Πέτρος Παπαδόπουλος έδωσε μια πιο αισιόδοξη διάσταση, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για πρωτοβουλίες και καινοτόμες δράσεις από δραστήριους συλλόγους και ανθρώπους, ρίχνοντας την πρόταση για την αναβίωση των Πελοποννησιακών αγώνων και για την καθιέρωση του πανοράματος των αθλημάτων.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην γεμάτη αίθουσα συνεδριάσεων του ΡΕΞ συνεχίστηκε μέχρι αργά με παρεμβάσεις ανθρώπων του αθλητισμού που κόμισαν  προβλήματα και προτάσεις στον κ. Συναδινό με την προσδοκία ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν…
Χ.Ε.