Φυλάκιση 16 μηνών στο ζευγάρι που άνοιξε τάφους και οστεοθήκες σε Θουρία και Άμμο


Είδε… όραμα, είπε στο δικαστήριο, ότι θα έβρισκε χρήματα
 
Επεισόδιο από την παλιά τηλεοπτική σειρά «Ορκιστείτε, παρακαλώ» θα μπορούσε να είναι – αν δεν είχε τις υπόλοιπες τραγικές διαστάσεις – η υπόθεση του ζευγαριού τυμβωρύχων που δικάστηκε χθες στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Τόσο ο 40χρονος όσο και η 43χρονη κρίθηκαν ένοχοι για διακεκριμένες κλοπές, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και περιύβριση νεκρών. Πρόκειται για τα δύο άτομα που συνελήφθησαν τις προηγούμενες μέρες, γιατί είχαν ανοίξει μνήματα στα νεκροταφεία Θουρίας και Άμμου, ενώ είχαν αδειάσει και τα οστά από οστεοθήκες, αναζητώντας χρυσαφικά και πολύτιμα αντικείμενα.
Αμφότεροι δήλωσαν χρήστες ναρκωτικών, λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια παρακολουθούν πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. Ωστόσο, η γυναίκα παραδέχτηκε ότι εκείνη τη μέρα είχε πιει «μια καρτέλα χάπια» και… έβλεπε οράματα ότι στις οστεοθήκες είναι κρυμμένα χρήματα. Επίσης, παραδέχτηκαν μόνο το περιστατικό στο νεκροταφείο Άμμου και όχι στη Θουρία.
Μπερδεμένοι εμφανίσθηκαν και ως προς το τρίτο άτομο της παρέας, έναν 42χρονο που δε συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, πρώην σύζυγο της γυναίκας, για τον οποίο τη μία έλεγαν ότι κάνουν παρέα και ανησυχούν όταν χάνεται και την άλλη ότι «δεν τον είδαν, δεν τον ήξεραν».
 
Μάρτυρες
Στη Θουρία, οι κάτοικοι διαπίστωσαν την προηγούμενη Κυριακή ότι στο νεκροταφείο των Αγίων Θεοδώρων κάποιοι είχαν ανοίξει τέσσερις τάφους, ενώ στο οστεοφυλάκιο είχε παραβιασθεί το παράθυρο. Οι δράστες είχαν ανοίξει τις οστεοθήκες, είχαν σκορπίσει τα οστά στο έδαφος, ενώ φάνηκε ότι είχαν ξεχωρίσει τα κρανία, ψάχνοντας προφανώς για χρυσά δόντια.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε αυτό το περιστατικό ήταν κα οι τρεις, ενώ το ίδιο απόγευμα ο 40χρονος με την 43χρονη πήγαν στο νεκροταφείο του χωριού Άμμος. Μπήκαν στο οστεοφυλάκιο από ανασφάλιστη πόρτα και άνοιξαν τουλάχιστον 10 οστεοθήκες, σκορπώντας τα οστά στο έδαφος. Έγιναν, όμως, αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή. Τους συνέλαβαν, ωστόσο, λίγο αργότερα αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που ειδοποιήθηκαν και έσπευσαν στην περιοχή.
Ο αστυνομικός που κατέθεσε χθες για το περιστατικό στη Θουρία είπε ότι εντόπισαν τον 42χρονο άντρα στο νοσοκομείο, ο οποίος κατέληξε εκεί με τραύματα, τα οποία απέκτησε, όπως είχε πει, γιατί έπεσε από μάντρα. Εκεί, όπως είπε, διαπίστωσαν ότι τα παπούτσια που φορούσε ήταν ίδια με το αποτύπωμα που είχαν βρει στο νεκροταφείο τις προηγούμενες ημέρες.
Σε ό,τι αφορά τις πράξεις, σε τέσσερις τάφους είχαν βγάλει ή μετακινήσει τα μάρμαρα, αλλά δε φαινόταν να έχουν μπει.
Κάτοικος από τον Άμμο είπε ότι τους είδε να τριγυρνούν στο χωριό και μετά να κατευθύνονται στο νεκροταφείο. Ύστερα από λίγο πήγε με τον αδελφό του να δει τι γίνεται και τους είδαν μέσα στο οστεοφυλάκιο.
Επίσης, κατέθεσε ο παπάς του χωριού, ενώ κάτοικος από τη Θουρία είπε πως ειδοποιήθηκε από την αδελφή του ότι έχουν ανοίξει τον τάφο των γονιών τους. Τους ενημέρωσαν, δε, γείτονες που είδαν τον οικογενειακό τάφο ανοικτό και νόμιζαν ότι έκαναν εκταφή.
 
Απολογίες
Στην απολογία της η 43χρονη είπε ότι είναι ζευγάρι με τον 40χρονο, ενώ ο 42χρονος είναι ο πρώην άνδρας της. Σημείωσε ότι με τον 40χρονο είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά και παρακολουθούν πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ από το 2014. Αρνήθηκε ότι είχαν πάει στη Θουρία, ενώ για το νεκροταφείο στον Άμμο, είπε ότι είχε πιει «μια καρτέλα χάπια» και το μυαλό της δε λειτουργούσε.
Είχε φανταστεί, όπως περιέγραψε στο δικαστή, ότι σε κάποια οστεοθήκη θα έβρισκε χρήματα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε πως έχει τρία παιδιά, αλλά της τα έχουν πάρει και προσπάθησε να ζητήσει συγγνώμη.
Από την πλευρά του, ο 40χρονος είπε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και πως το 2016 έκανε μόνο ένα μεροκάματο. Δεν έχουν χρήματα ούτε για να μετακινηθούν με λεωφορείο, ενώ παραδέχθηκε ότι πήγαν στο νεκροταφείο και αυτός μπήκε στην εκκλησία, μήπως έβρισκε λεφτά, όμως το συρτάρι ήταν ανοικτό και άδειο.
Όπως περιέγραψε, όταν βγήκε από την εκκλησία, είδε τη σύντροφό του στο οστεοφυλάκιο.
Αρνήθηκαν δε και οι δύο ότι έψαχναν για χρυσαφικά και χρυσά δόντια.
Το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 8 μηνών στη γυναίκα με 3ετή αναστολή και 8 μηνών στον άντρα, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη