Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το εθνικό σχέδιο δράσης ισότητας των δύο φύλων

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το εθνικό σχέδιο δράσης ισότητας των δύο φύλων

Στην Καλαμάτα θα βρίσκεται αύριο η γενική γραμματέας Ισότητας των Δύο Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, η οποία θα συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων 2016-2020.
Προηγουμένως, θα επισκεφθεί το Δήμο Καλαμάτας και το Συμβουλευτικό Κέντρο για την Κακοποίηση των Γυναικών. Για την εκδήλωση μίλησαν, χθες, τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, Μαρία Βεργινάδη, Χαρά Κιουρή, Ναυσικά Λαγωνικάκου και Αγγελική Μαντά. 
Κωδικοποιώντας τα όσα είπαν, το νέο εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φύλων δίνει έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, σε γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες. Κι αυτό θα γίνει με σειρά οριζόντιων παρεμβάσεων σε όλο το εύρος της δημόσιας πολιτικής και κάθετων εξειδικευμένων πολιτικών, που απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες στους τομείς που εντοπίζονται ανισότητες.
Αντικείμενο του εθνικού σχεδίου για την ισότητα των φύλων 2016-2020 αποτελεί η ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και η εφαρμογή ειδικών μέτρων ή και θετικών δράσεων για την πρόληψη, εξάλειψη, θεραπεία των έμφυλων ανισοτήτων.
Σημείωσαν, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο των κυβερνητικών πολιτικών και προτεραιοτήτων για την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε κάθε γυναικεία κατάκτηση να είναι ένα μικρό σκαλί προς την ισότητα και τη δημοκρατία.
Το επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο δράσης 2016-2020 θέτει έξι στρατηγικούς άξονες, οι οποίοι συμπυκνώνονται σε:
*Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τις γυναίκες μετανάστριες και γυναίκες πρόσφυγες
*Πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στην οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία
*Στήριξη της απασχόλησης των γυναικών και άρση των συνεπειών της μείωσης της ανδρικής απασχόλησης όσον αφορά στις έμφυλες ταυτότητες και τις σχέσεις των δύο φύλων
*Προώθηση της ισότητας στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στα μέσα ενημέρωσης και στον αθλητισμό
*Άρση των έμφυλων ανισοτήτων στην Υγεία
*Ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Μεταξύ των δράσεων που σκοπό έχουν τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης περιλαμβάνεται η χορήγηση κουπονιού για τη φιλοξενία παιδιών Ρομά, άστεγων ή προσφύγων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, το πρόγραμμα κατάρτισης για ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας που αφορά αποφυλακισμένες, πρόσφυγες, θύματα βίας και αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών. Επίσης, προβλέπεται η φιλοξενία και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε γυναίκες πρόσφυγες ή θύματα βίας.
Α.Π.