Κατρούγκαλος – Νεφελούδης: «Τέλος στην πολιτική ομηρία κατόχων Εργατικών Κατοικιών»


Παραχωρητήρια και ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή τους
 
«Τέλος στην πολιτική ομηρία κατόχων Εργατικών Κατοικιών», όπως επισήμαναν χθες το μεσημέρι στην Κυπαρισσία ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, θέτει το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Μάλιστα, σε ενημερωτική συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Κυπαρισσίας ο κ. Νεφελούδης παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα, καθώς και τη διαδικασία για την οριστική παραχώρηση των Εργατικών Κατοικιών, τις ευνοϊκές ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ή μη οφειλών των δικαιούχων Ε.Κ. των οικισμών του τέως ΟΕΚ, καθώς και τη νέα και μειωμένη ενιαία τιμή της παραχωρούμενης κατοικίας – η οποία εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν οι κάτοχοι να αποπληρώσουν τις κατοικίες τους.
Μάλιστα, στους οικισμούς Ε.Κ., όπως της Κυπαρισσίας, που είναι προ του 1996, οι δικαιούχοι θα πληρώσουν αρκετά λιγότερα χρήματα μετά τον καθορισμό στα 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (από τα 450 ευρώ ή και πολύ περισσότερο που ήταν ο μ.ο., περί τα 735 ευρώ) της ενιαίας τιμής, η οποία ισχύει μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση επί υπουργίας του Γιώργου Κατρούγκαλου και συνέχισε η πολιτική ηγεσία που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο.
Ο κ. Νεφελούδης επισκέφθηκε το πρωί τις Εργατικές Κατοικίες Κυπαρισσίας, στο Ροντάκι, όπου είδε από κοντά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της εγκατάλειψης από την Πολιτεία, αλλά και τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, όπως του τόνισαν κάτοικοι – κάτοχοι Ε.Κ.
Στη συνέχεια, στο Εργατικό Κέντρο Κυπαρισσίας, ενημερώνοντας ο ίδιος είπε ότι όσοι από τους κατόχους έχουν τυχόν αποπληρώσει το σπίτι τους και δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα οριστικό παραχωρητήριο, θα έχουν επιστροφή χρημάτων. Για τους υπόλοιπους προβλέπεται συμψηφισμός, καθώς και αναπροσαρμογή των μηνιαίων δόσεων με βάση τη νέα τιμή που καθορίστηκε. Εκτός, δε, από την ονομαστική μείωση, οι δόσεις φθάνουν στις 360, από 240, ενώ υπάρχουν και ειδικές ρυθμίσεις (εκπτώσεις) σε συνταξιούχους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες με προστατευόμενα μέλη, οικογένειες με ΑμεΑ, χήρους-χήρες, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κ.ά.
Σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας επισήμανε ότι έχουν αναλάβει μία μεγάλη πρωτοβουλία, με τον κ. Κατρούγκαλο, όταν ήταν εκείνος υπουργός Εργασίας, για τη ρύθμιση των οφειλών των οικιστών των Εργατικών Κατοικιών του τέως ΟΕΚ. «Μια μεγάλη πρωτοβουλία, διότι διαπιστώσαμε ότι υπήρχε καθεστώς έντονης πολιτικής ομηρίας των ανθρώπων. Δεν είχαν καθοριστεί οι τελικές τιμές ή όσες είχαν καθοριστεί ήταν πάρα πολύ υψηλές, παραπάνω απ’ τις τιμές της ελεύθερης αγοράς. Υπήρχε ένα καθεστώς ομηρίας, διότι επί είκοσι και παραπάνω χρόνια αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια. Εδώ, η Κυπαρισσία, είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν προβλήματα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία συνέπειας μεταξύ των εργολαβιών που είχαν αναληφθεί και του τι παρέδωσαν. Κι εδώ, επίσης, υπάρχουν πολλά προβλήματα. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν προβλήματα πάρα πολύ μεγάλα. Τα είδαμε κι εδώ με το πώς χρησιμοποιήθηκαν, αν χρησιμοποιήθηκαν, και είδαμε ότι παραμένουν και άδεια, κατεστραμμένα, τα καταστήματα που έπρεπε να δοθούν για κοινωνικές χρήσεις».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μείωση της τιμής «θεαματικά», όπως είπε, καθώς «η Κυπαρισσία είχε μία τιμή γύρω στα 450 ευρώ ανά τ.μ. Αυτή η τιμή κατεβαίνει κατά 150 ευρώ αρχικά, διότι υπεισέρχονται κι διάφορες άλλες εκπτώσεις στην τιμή που ανακοινώσαμε. Αφορά όλη την Ελλάδα και είναι 304,41 ευρώ, αντί μιας μέσης τιμής που ίσχυε για όλους τους οικισμούς και ήταν γύρω στα 735 ευρώ ανά τ.μ.».
Επίσης, αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική διαδικασία που θα γίνει για τις ρυθμίσεις.
Παρούσα στην ενημέρωση ήταν και η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, στελέχη του υπουργείου και η επικεφαλής της ΡΑΚΙ Δήμου Τριφυλίας, Ιωάννα Μαραβελή.