ΕΠΑΛ: Τα «αδικημένα» Λύκεια που προσφέρουν γνώσεις και επαγγελματική αποκατάσταση

ΕΠΑΛ: Τα «αδικημένα» Λύκεια που προσφέρουν γνώσεις και επαγγελματική αποκατάσταση

Από ιδρύσεως των Τεχνικών ή αργότερα Επαγγελματικών Λυκείων τα ακολούθησε η «ρετσινιά» ότι εκεί πηγαίνουν οι «κακοί» μαθητές, «κακοί» είτε σε βαθμολογία είτε σε χαρακτήρα. Και μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, η «ρετσινιά» όμως παραμένει.
Σε αντίθεση δε με την Ελλάδα, στο εξωτερικό πολλοί μαθητές φοιτούν σε σχολεία που προσφέρουν επαγγελματική εκπαίδευση, τα αντίστοιχα ΕΠΑΛ δηλαδή, ενώ συνεχίζουν σπουδές στην Τριτοβάθμια Ιδρύματα, στα αντίστοιχα ΤΕΙ.
Στην Ελλάδα, όμως, αποτελεί ταμπού για πολλούς γονείς να πουν ότι το παιδί τους φοιτά σε ΕΠΑΛ. Έτσι, προτιμούν να φοιτήσει σε Ενιαίο Λύκειο, ασχέτως του αν στο ενδιάμεσο χρειαστεί να επαναλάβει κάποια τάξη ή αδιαφορώντας για το ότι στην αγορά εργασίας ένας 18χρονος τεχνίτης έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να βρει δουλειά από ένα 18χρονο απόφοιτο Γενικού Λυκείου.
Πάντως, τα πράγματα στα ΕΠΑΛ έχουν αλλάξει και οι μαθητές τους έχουν δικαίωμα πλέον να εξετασθούν πανελλαδικά και μέσα από τις εξετάσεις να εισαχθούν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, καθώς και σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Επίσης, όταν ένας μαθητής τελειώσει ΕΠΑΛ, πέρα από το απολυτήριο Λυκείου, που είναι ισότιμο με αυτό του ΓΕΛ, θα λάβει και πτυχίο, ανάλογα με την ειδικότητα που παρακολούθησε.
Το «Θάρρος» μίλησε με τους διευθυντές όλων των ΕΠΑΛ της Μεσσηνίας και ενημερώθηκε γιατί αυτά τα σχολεία έχουν περάσει στον κόσμο ως «λύκεια δεύτερης κατηγορίας», ενώ μέσω του ρεπορτάζ κάνει γνωστές τις ειδικότητες που υπάρχουν σε όλα τα ΕΠΑΛ του νομού.
Η εκπαίδευση στα ΕΠΑΛ
Η φοίτηση στα ΕΠΑΛ είναι τριετής, με την πρώτη τάξη να περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας, προσανατολισμού και επιλογής, ώστε να μπορέσει ο κάθε μαθητής να μάθει πραγματικά ποια κατηγορία επαγγέλματος του αρέσει.
Στο δεύτερο έτος στα μαθήματα γενικής παιδείας προστίθενται μαθήματα θεωρητικά, αλλά και εργαστηριακά, ανάλογα με τον τομέα που διάλεξε ο μαθητής.
Τέλος, στην τρίτη Λυκείου -που να σημειωθεί ότι, αν ο μαθητής επιθυμεί, μπορεί να διεκδικήσει την είσοδό του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση- διδάσκονται ακόμα πιο εξειδικευμένα μαθήματα, ανάλογα με την ειδικότητα που είχαν επιλέξει οι φοιτούντες στη Β΄ Λυκείου.
Πέρα, όμως, από την τριετή φοίτηση, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει και το μεταλυκειακό έτος ή τάξη μαθητείας για όσους το επιθυμούν. Την προαιρετική αυτή χρονιά οι μαθητές εργάζονται σε χώρο του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα συναφή με αυτό που ειδικεύθηκαν στο ΕΠΑΛ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς οι μαθητές πληρώνονται και αποκοτούν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μάλιστα, όπως μας επισήμαναν οι διευθυντές των ΕΠΑΛ, σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες κράτησαν και μετά τους μαθητές που πήγαν για εργασία κατά τη μαθητεία τους, ενώ αυτοί αποκτούν πτυχίο επιπέδου 5.
Οδηγίες για τις εγγραφές μαθητών στα ΕΠΑΛ
Οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2017-2018, υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Δήλωση Προτίμησης για τα ΕΠΑΛ», μέσω της εφαρμογής e-epal στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-epal.minedu.gov.gr, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, από τη 19η έως την 23η Ιουνίου.
Στην περίπτωση ανήλικων μαθητών/τριών την ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης καταθέτουν οι κηδεμόνες τους.
Για την είσοδο στην εφαρμογή e-epal, είναι απαραίτητοι οι κωδικοί taxis.
Στην περίπτωση ανήλικου/ης μαθητή/τριας ή ενήλικου προστατευόμενου μέλους ο/η οποίος/α δε διαθέτει κωδικούς taxis, χρησιμοποιούνται οι κωδικοί taxis του γονέα ή κηδεμόνα ή του κατά το νόμο υπευθύνου αντίστοιχα.
Όσοι/όσες επιθυμούν να εγγραφούν στην Α ́ τάξη ΕΠΑΛ και αδυνατούν να αποκτήσουν κωδικούς taxis, μπορούν να απευθύνονται στους διευθυντές των ΕΠΑΛ.
Μετά την οριστική κατάταξή τους σε συγκεκριμένο ΕΠΑΛ οι ενδιαφερόμενοι/ες θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής e-epal στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-epal.minedu.gov.gr και οφείλουν να παρουσιαστούν από την 26η έως την 30ή Ιουνίου για την οριστική εγγραφή, ανανέωση εγγραφής ή μετεγγραφή στη σχολική μονάδα που επιλέχθηκαν.
Δημήτρης Αραποστάθης, 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας
Ο πρώτος διευθυντής με τον οποίο μιλήσαμε ήταν αυτός του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας, που στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κρήτης. Όπως μας είπε ο κ. Δημήτρης Αραποστάθης, υπάρχει ένα ταμπού με τα Επαγγελματικά Λύκεια που προσπαθούν να αλλάξουν, κάτι που σιγά σιγά γίνεται. Αυτή η αλλαγή, όπως μας είπε, φαίνεται καθημερινά, καθώς γονείς μαθητών που φοιτούν στα εν λόγω σχολεία φτάνουν εκεί για να μιλήσουν με τα πιο θερμά λόγια για τα ΕΠΑΛ και μέσω των παιδιών τους καταρρίπτουν τις φήμες για τα «κακά» ΕΠΑΛ.
Από την άλλη πλευρά, όπως είπε ο κ. Αραποστάθης, υπάρχει και ένα τεράστιο πρόβλημα, που είναι αυτό της έλλειψης μαθητών. Χαρακτηριστικά σχολίασε ότι τα παιδιά στην Ελλάδα «στερεύουν», κάτι που σημαίνει ότι το κάθε σχολείο προσπαθεί να διασφαλίσει τη θέση του και έτσι γίνεται μεγάλος αγώνας για το πού θα συνεχίσει ο κάθε μαθητής το Λύκειο. Αποτέλεσμα αυτού είναι κάποιες φορές να κυκλοφορούν σκοπίμως φήμες για να εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.
Σχετικά με το νούμερο των μαθητών κάποτε και σήμερα, ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ μας είπε ότι θυμάται το σχολικό συγκρότημα (1ο και 2ο ΕΠΑΛ) με πάνω 1.500 παιδιά, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτούν περίπου 500.
Πρόβλημα που, όπως επισήμανε, θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπογεννητικότητα καλπάζει και θα συνεχίσει έτσι, με τα νούμερα των μαθητών να γίνονται όλο και μικρότερα.
Σχετικά με το ενδιαφέρον για εγγραφές στο 1ο ΕΠΑΛ, μας είπε ότι υπάρχει, αλλά και πάλι ο αριθμός των παιδιών δεν είναι μεγάλος, κάτι που δημιουργεί διάφορες ανωμαλίες. Για παράδειγμα, ένα παιδί που θα μπορούσε να έχει μια καλή εξέλιξη στο ΕΠΑΛ, το «κρατάνε» στο Ενιαίο.
Αυτό, πάντως, που μπορεί να κάνει από την πλευρά του. όπως και όλοι οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ, είναι να προβάλουν το έργο τους και έγκαιρα να δείξουν στον κόσμο ότι υπάρχει και αυτή η λύση.
Άλλο φαινόμενο που παρατηρεί ο κ. Αραποστάθης είναι ότι υπάρχουν μαθητές που ενώ έχουν πάρει απολυτήριο Ενιαίου Λυκείου, επειδή τότε αυτό έκριναν σωστό, σπεύδουν στη συνέχεια στα ΕΠΑΛ για να εγγραφούν, θέλοντας έτσι να αποκτήσουν ένα πτυχίο.
Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις εισάγονται στη δεύτερη τάξη και παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα ειδικότητας.
Το τελευταίο, μάλιστα, το τόνισαν πολλοί διευθυντές, κι όπως είπαν, με αυτή τη λανθασμένη επιλογή πολλοί χάνουν χρόνια από τη ζωή τους, μη γνωρίζοντας για την αξία των ΕΠΑΛ.
ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Β΄ Τάξη:
•Μηχανολογικός
•Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού
•Υγείας Πρόνοιας
•Τεχνολογίας Γεωπονίας
Γ΄ Τάξη
1) Μηχ/κων Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
2) Τεχνικός Οχημάτων
3) Φυτικής Παραγωγής
4) Αισθητικής Τέχνης
5) Βοηθών Νοσηλευτών
6) Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
7) Δομικών Έργων & Γεωπληροφορικής
Πληροφορίες
Ρήγα Φεραίου και Κρήτης, τηλ. 2721021517
Ελένη Θεοδωρακάκου, 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας
Διευθύντρια στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Καλαμάτας, που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο με το 1ο, είναι η κα Ελένη Θεοδωρακάκου. Όπως μας είπε, στο σχολείο λειτουργούν τομείς και ειδικότητες στους οποίους υπάρχει έλλειψη στην αγορά εργασίας.
Σχετικά με την αρνητική άποψη που υπάρχει για τα ΕΠΑΛ, παρατήρησε ότι δίνουν στον απόφοιτο απολυτήριο ισάξιο με του Ενιαίου, αλλά και πτυχίο. Από εκεί και πέρα, σχολίασε, τα ΕΠΑΛ είναι παρεξηγημένα μόνο στο μυαλό του κόσμου, αλλά όχι στην αγορά εργασίας, μιας και τα παιδιά μόνο με αυτό το απολυτήριο μπορούν να βρουν πιο εύκολα επαγγελματική διέξοδο. Είναι παιδιά που ήδη έχουν αποκτήσει κατάρτιση και ειδικότερα τώρα με το θεσμό της μαθητείας, έχουν ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση στο να εφαρμόσουν στην πράξη τα πράγματα που έμαθαν στο σχολείο.
Μάλιστα, η κα Θεοδωρακάκου μας ανέφερε παράδειγμα φιλολόγου που ζήτησε να εγγραφεί στο ΕΠΑΛ, ώστε να αποκτήσει πτυχίο με ειδικότητα. Ειδικότητες που πολλές φορές ζητούν οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ. Άλλο παράδειγμα είναι το Λιμενικό Σώμα, που παίρνει αποφοίτους από τον Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων. Τομέας που λειτουργεί στο 2ο ΕΠΑΛ με τις ειδικότητες Πλοιάρχων και Μηχανικών του Ναυτικού, που είναι μοναδικές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Σχετικά με τις εγγραφές, η διευθύντρια σημείωσε ότι οι μαθητές χρόνο με το χρόνο μειώνονται. Ρόλο σε αυτό, όπως υποστήριξε, έχει παίξει και ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση για τα ΕΠΑΛ. Όπως είπε, «όσο συνεχίζουμε να βλέπουμε τα ΕΠΑΛ ως αποθετήρια, σίγουρα θα έχουν μικρό αριθμό μαθητών και θα επωφελούνται άλλοι, κάτι που γίνεται τώρα. Όταν αυτή η αντίληψη αλλάξει και ο κόσμος δει τα ΕΠΑΛ ως τεχνική εκπαίδευση, τότε θα μπορέσουν όλοι να επωφεληθούν. Όμως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια ειλικρινής από την Πολιτεία».
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την απορρόφηση μαθητών του σχολείου της, μας είπε ότι οι μαθητές των ΕΠΑΛ προηγούνται στα περισσότερα προγράμματα, αφού ζητούν συνήθως τεχνικές ειδικότητες, ενώ καθημερινά μαθαίνει για μαθητές που πέρασαν από το σχολείο και πλέον δουλεύουν.
ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ 2ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Β’  Τάξη
•Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
•Πληροφορικής
•Διοίκησης και Οικονομίας
•Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Γ΄ Τάξη
1. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
2. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
3. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
4. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
5. Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
6. Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
Πληροφορίες
Ρήγα Φεραίου και Κρήτης, τηλ. 2721083084
Παναγιώτης Δρακόπουλος, 4ο ΕΠΑΛ
Στο 4ο Επαγγελματικό Λύκειο που στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα της Αθηνών συναντήσαμε το διευθυντή Παναγιώτη Δρακόπουλο, ζητώντας του να σχολιάσει την αρνητική άποψη που υπάρχει για τα εν λόγω σχολεία σε αρκετό κόσμο. Όπως μας εξήγησε, η ιδιομορφία με τα ΕΠΑΛ είναι ότι υπάρχουν παιδιά από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, παιδιά αλλοδαπά, όπως και καλοί μαθητές που συνειδητοποιημένα θέλουν να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα ή να έχουν εξειδίκευση. Έτσι έχει περαστεί στον κόσμο λανθασμένα ότι στα ΕΠΑΛ πάνε «παιδιά κατώτερου θεού».
Κατά τον κ. Δρακόπουλο, πολλοί είναι οι μαθητές που επιλέγουν τα ΕΠΑΛ ώστε να διαγωνιστούν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Βέβαια, όπως μας είπε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο λόγω της οικονομικής κρίσης μαθητές που εισάγονται σε ιδρύματα εκτός της πόλης τους να μην πηγαίνουν να σπουδάσουν.
Σχετικά με την επαγγελματική διέξοδο που προσφέρουν τα ΕΠΑΛ, ο κ. Δρακόπουλος μας είπε ότι αποτελούν μια καλή λύση αυτά τα Λύκεια, αφού οι απόφοιτοι είναι απαραίτητοι για την κοινωνία.
Η φετινή χρόνια, όπως μας επισήμανε ο διευθυντής του 4ου ΕΠΑΛ, παρουσιάζει μια ιδιορρυθμία στη διάρκεια και τον τρόπο των εγγραφών. Ειδικότερα, υπάρχουν στενά χρονικά περιθώρια στις εγγραφές και ζητούν να γίνει ηλεκτρονικά η δήλωση προτίμησης.
Σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ΕΠΑΛ, εξήγησε ότι είναι πιο εύκολα για αυτούς τους μαθητές και ειδικότερα για ένα συνειδητοποιημένο μαθητή. Από εκεί και πέρα, πολλοί είναι οι απόφοιτοι του ΕΠΑΛ και ειδικότερα του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης, που συνεχίζουν τις σπουδές τους στα αντίστοιχα τμήματα του ΤΕΙ της πόλης.
ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ 4ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Β΄ Τάξη
•Πληροφορική
•Μηχανολογία
•Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
•Διοίκησης και Οικονομίας
Γ΄ Τάξη
1. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
2. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού
3. Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
4. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων και Δικτύων
5. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
Πληροφορίες
Αθηνών 170, τηλ. 2721095561
Γιώργος Κουρούπης, Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας
Το Εσπερινό ΕΠΑΛ διαφέρει από τα υπόλοιπα ημερήσια αρχικά στις ώρες που διεξάγονται τα μαθήματα, καθώς και στον αριθμό τους.
Όπως μας εξήγησε ο διευθυντής κ. Κουρούπης, στο Εσπερινό τα μαθήματα είναι 25 ώρες την εβδομάδα, ενώ στα ημερήσια 35.
Σε επίπεδο εγγραφών, ο διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ διακρίνει μια αυξητική τάση, ενώ να σημειωθεί ότι το σχολείο είναι σχετικά νέο, μιας και λειτουργεί μόλις τα τρία τελευταία χρόνια. Οι μαθητές σε αυτό είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με τα υπόλοιπα Λύκεια, καθώς ο μέσος όρος είναι τα 25 έτη και είναι, κυρίως, εργαζόμενοι.
Σχετικά με το «ταμπού» που αναφέραμε αρκετές φορές μέσα στο κείμενο, ο ίδιος μας εξήγησε ότι αυτό παρατηρείται από τότε που ιδρύθηκαν τα ΕΠΑΛ, αμέσως δηλαδή θεωρήθηκαν σχολεία β΄ κατηγορίας.
Όσο για την αλλαγή που μπορεί να γίνει, ο διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ τόνισε ότι υπάρχει μια τάση να αλλάξει το όλο κλίμα και αυτό φαίνεται και από το υπουργείο Παιδείας, που κάνει μια ανάλογη προσπάθεια.
Να σημειωθεί πως το σχολείο λειτουργεί με μειωμένο ωράριο (από 18.10 έως 21.50) και δίνεται δυνατότητα φοίτησης σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, κυρίως σε εργαζομένους.
Όσοι κατέχουν απολυτήριο Λυκείου ή ισοδύναμο τίτλο, μπορούν να εγγραφούν στη Β’ Τάξη για την απόκτηση μόνο πτυχίου ειδικότητας με λιγότερες ώρες παρακολούθησης.
Στους απόφοιτους του Εσπερινού ΕΠΑΛ χορηγείται:
α) Απολυτήριο Λυκείου (ισότιμο με το απολυτήριο Γενικού Λυκείου) και
β) Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4.
Δυνατότητα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ,  στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστικής και στις Σχολές Ακαδημίας  Εμπορικού Ναυτικού, με ειδικές Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Ειδικά για τους μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑΛ υπάρχει ειδική ποσόστωση 1% για είσοδο στα ΤΕΙ και στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού.
Προαιρετική φοίτηση στο Μεταλυκειακό έτος-Τάξη μαθητείας για την απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5, αντίστοιχου του πτυχίου των ΙΕΚ.
ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Β΄ Τάξη:
•Πληροφορική
•Μηχανολογία
•Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
•Διοίκησης και Οικονομίας
•Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας
•Εφαρμοσμένων Τεχνών
Γ΄ Τάξη
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
2. Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων, Πετρελαίου και  Φυσικού Αερίου
3. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
4. Τεχνικός Οχημάτων
5. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων και Δικτύων
6. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών ή Τουριστικών Υπηρεσιών
7. Αισθητικής Τέχνης
8. Συντήρηση Έργων Τέχνης
Πληροφορίες
Ρήγα Φεραίου και Κρήτης, τηλ. 2721025807
Δημήτρης Αποστολόπουλος, ΕΠΑΛ Μεσσήνης
Εκτός από την Καλαμάτα, ΕΠΑΛ λειτουργεί και στη Μεσσήνη, όπου διευθυντής είναι ο κ. Δημήτρης Αποστολόπουλος. Ξεκινώντας, δε, μας είπε ότι το ΕΠΑΛ Μεσσήνης έχει την τύχη να είναι ένα από τα τέσσερα  Ημερήσια  Επαγγελματικά  Λύκεια (ΕΠΑ.Λ) σε όλη την Ελλάδα στο οποίο λειτουργεί η ειδικότητα «Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών».
Σχετικά με τα «παρεξηγημένα» ΕΠΑΛ, ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε ότι για να μη συμβαίνει αυτό θα πρέπει μετά το τέλος των μαθημάτων της Γ΄ Γυμνασίου οι μαθητές να ενημερώνεται πραγματικά για το τι είναι το ΕΠΑΛ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε για το τι προσφέρει, ενώ για το πού θα συνεχίσει το παιδί η ενημέρωση γίνεται στο εκάστοτε Γυμνάσιο.
Ειδικότερα για το τελευταίο, όπως σχολίασε, υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις σε όλη τη Μεσσηνία που μαθητές συνεχίζουν στο Ενιαίο Λύκειο της περιοχής τους, είτε γιατί ποτέ δεν τους είπαν για τα ΕΠΑΛ είτε εσκεμμένα τις περισσότερες φορές, ώστε να μην κλείσει αυτό.
Η διαφορά, ειδικότερα για έναν αδύναμο μαθητή, ανάμεσα σε Ενιαίο και ΕΠΑΛ, είναι ότι ναι μεν και από τα δύο θα πάρει απολυτήριο, αλλά τουλάχιστον από το δεύτερο θα μάθει και κάτι τεχνικό.
Επίσης, ο κ. Αποστολόπουλος επισήμανε περιπτώσεις μαθητών που συνέχισαν σε συναφή ΤΕΙ και λόγω του ΕΠΑΛ τους ήταν πιο εύκολο να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, καθώς τα είχαν διδαχθεί, όπως, για παράδειγμα, αυτό της Λογιστικής.
ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Β΄ Τάξη:
•Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
•Διοίκησης και Οικονομίας
•Μηχανολογίας
•Πληροφορικής
Γ΄ Τάξη
1.Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
2.Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
3.Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών
4.Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
Πληροφορίες
Σταδίου 48, Μεσσήνη, τηλ. 27220-23151
1ο ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Διέξοδος για τους νέους με αναγνωρισμένο πτυχίο και εργασιακή αποκατάσταση
Με σημαντικούς τομείς και ειδικότητες θα λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά το 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας, παρέχοντας στους μαθητές και τις μαθήτριες που θα το επιλέξουν αναγνώριση πτυχίου και άμεση εργασιακή αποκατάσταση. Παράλληλα, θα λειτουργήσει μεταλυκειακό έτος, Τάξη Μαθητείας (Δ΄ τάξη), που αποτελεί «Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» και οι σπουδαστές θα αμείβονται με 400 περίπου ευρώ το μήνα!
Μιλώντας στο «Θ» ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας, Δημήτρης Δράκος, επισήμανε: «Οι Τομείς που θα λειτουργήσουν (Β’ Τάξη) είναι οι εξής: 1) Διοίκησης και Οικονομίας, 2) Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, 3) Μηχανολογίας, 4) Πληροφορικής, 5) Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας, 6) Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού.
Οι ειδικότητες της Γ’ Τάξης είναι: 1) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, 2) Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, 3) Τεχνικός Οχημάτων, 4) Τεχνικών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, 5) Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ, 6) Βοηθός Νοσηλευτή».
Κατά τον ίδιο, «οι εγγραφές, φέτος, για πρώτη χρονιά, θα γίνουν με το καινούργιο σύστημα, ηλεκτρονικά, υποβάλλοντας “Ηλεκτρονική Δήλωση Προτίμησης για τα ΕΠΑΛ”, μέσω της εφαρμογής e-epal στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-epal.minedu.gov.gr, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, από τη 19η  Ιουνίου έως την 23η Ιουνίου. Στην περίπτωση ανήλικων μαθητών, την ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης καταθέτουν οι κηδεμόνες τους».
Επίσης, επισήμανε πως «υπάρχει ενδιαφέρον για εγγραφές στην Α’ Τάξη και στη Β’ Τάξη με μετεγγραφή απ’ τα Γενικά Λύκεια, ενώ απόφοιτοι Γενικού Λυκείου γράφονται στη Β’ Τάξη και παρακολουθούν μόνο ειδικότητα».
Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του σχολείου, σημειώνοντας: «Είμαι αισιόδοξος, γιατί φοιτώντας κάποιος μαθητής στο Επαγγελματικό Λύκειο εξασφαλίζει και απολυτήριο, το οποίο είναι ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου και συγχρόνως πτυχίο αντίστοιχης ειδικότητας. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει και τέταρτο έτος, Τάξης Μαθητείας, για ένα 8μηνο και η αμοιβή του είναι περί τα 400 ευρώ το μήνα, το 75% του κατώτατου ημερομισθίου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών».
Ο κ. Δράκος κάλεσε τους μαθητές της ευρύτερης περιοχής να προτιμήσουν το 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας, λέγοντας: «Το ΕΠΑΛ τους δίνει μία διέξοδο στη σημερινή εποχή που το πρόβλημα της ανεργίας είναι έντονο για τη νεολαία μας. Γιατί με απολυτήριο του ΕΠΑΛ μπορείς πιο εύκολα και πιο γρήγορα να βρεις εργασία και να μπεις στην παραγωγή».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας στο τηλέφωνο 2761022747 ή να παίρνουν χρήσιμες πληροφορίες από την ηλεκτρονική του σελίδα:http://blogs.sch.gr/1epal-kypar/.
Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση, Ηλία Γιαννόπουλου