Μεγαλειώδης συναυλία για την ανάδειξη του βυζαντινού μνημείου της Παναγίας της Βλαχέρνας (φωτογραφίες)


Μεγαλειώδης συναυλία από 100 χορωδούς και μουσικούς, της Μεικτής Χορωδίας και της Φιλαρμονικής του Οργανισμού Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, για την ανάδειξη του ιστορικού διατηρητέου βυζαντινού μνημείου της Παναγίας της Βλαχέρνας, δόθηκε προχθές το βράδυ στο Πάρκο της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά, μετά τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που εκτελέστηκαν με πρωτοβουλία και δαπάνες του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και την οικονομική συνδρομή Φιλιατρινών.
Τη διεύθυνση της Μεικτής Χορωδίας είχε ο Σταύρος Σολωμός, ενώ στο πιάνο ήταν η Λούση Χριστοδούλου και τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής είχε ο Γιώργος Μπουρδόπουλος, ενώ την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Αθανασία Παπασταύρου.
Παράλληλα, στο πάρκο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με την ιστορική διαδρομή του ναού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Δήμου Τριφυλίας και του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της παράδοσης στο κοινό του βυζαντινού μνημείου της εκκλησίας της Παναγίας της Βλαχέρνας και της επαναλειτουργίας της μετά τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης της.
Ήταν πραγματικά ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός στην καρδιά του καλοκαιριού και ο κόσμος απόλαυσε τη συναυλία.
Στο ναό και το έργο που εκτελέστηκε αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, Βιβή Παντελάκη, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Νωρίτερα, εντός του ναού, η αρχαιολόγος του Δήμου Τριφυλίας, Ντορίνα Αλευρά, είχε αναφερθεί στην ιστορία του, εικόνες που ξεχωρίζουν, καθώς και έγγραφα της Τουρκοκρατίας που αναφέρονται στη Βλαχέρνα Φιλιατρών, όπως και σε ευρήματα κατά την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης.
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου