Φωτιά στη «χαβούζα» της Καλαμάτας – Βάζουν φωτιά για να κλέβουν τα σίδερα…

Φωτιά στη «χαβούζα» της Καλαμάτας – Βάζουν φωτιά για να κλέβουν τα σίδερα…

Συναγερμός σήμανε χθες το απόγευμα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, έπειτα από σήμα για φωτιά στην περιοχή του εργοστασίου του Βιολογικού Καθαρισμού. Η κινητοποίηση των ανδρών της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, ενώ όταν έφτασαν στο σημείο αντίκρισαν τις φλόγες σε διπλανό οικόπεδο του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο έχει μετατραπεί σε μια ατελείωτη χωματερή.
Βουνά από μπάζα όλων των ειδών, από κομμένους φοίνικες και κλαριά έως μάρμαρα και λάστιχα, μέχρι και στεφάνια κηδειών. Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά τα μπάζα έχουν «ταυτότητα», κι αν ήθελαν οι αρμόδιοι, πέρα από μια απλή περίφραξη, που δεν υπάρχει στο χώρο, θα μπορούσαν να εντοπίσουν όσους τα πέταξαν.
Επίσης, στο σημείο δεν υπάρχει, έστω «για τα μάτια του κόσμου», μια ταμπέλα, που να αναγράφει ότι απαγορεύεται η ρίψη μπαζών, ενώ πρέπει να τονίσουμε ότι η παράνομη αυτή χωματερή συνορεύει με δύο δομές αξίας εκατομμυρίων: το Βιολογικό Καθαρισμό και το Εργοστάσιο Λιπασματοποίησης, το οποίο εδώ και χρόνια δε λειτουργεί.
Για τη δεύτερη δομή να σημειωθεί ότι παραμένει απροστάτευτη, αφού οι σιδερένιες πόρτες στην εξωτερική περίφραξη είναι ορθάνοιχτες.
Για το πώς και γιατί προκλήθηκε η χθεσινή φωτιά, που δεν είναι η μόνη, άνθρωποι που γνωρίζουν το σημείο μάς είπαν ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά και έχουν να κάνουν με το σίδερο. Ειδικότερα, επιτήδειοι που μαζεύουν σίδερα, αφού έχουν πάρει ό,τι μπορούν επιφανειακά, βάζουν φωτιά.
Στο σημείο φθάνει η Πυροσβεστική, αλλά και μπουλντόζα, που για να σβήσει τη φωτιά ανακατεύει τα μπάζα. Έτσι, σίδερα που υπήρχαν στα κάτω στρώματα έρχονται στην επιφάνεια και αυτοί τις επόμενες ώρες σπεύδουν στο σημείο για να τα πάρουν.
Και η ζωή συνεχίζεται… όπως και το σημείο θα συνεχίσει να δέχεται μπάζα, αν δεν αλλάξει άμεσα κάτι.
 
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση