Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης στον αερολιμένα της Καλαμάτας! (φωτογραφίες)


-«Πώς είναι δυνατόν να αναφερόμαστε σε στατιστικά ανάπτυξης, παραβλέποντας τις υπάρχουσες κτηριακές υπηρεσίες;»
 
Στην εφημερίδα «Θάρρος» (16/8/2017) διάβασα ένα πολύ αισιόδοξο και τεκμηριωμένο, με στατιστικά στοιχεία, άρθρο, με τίτλο «Σε διάδρομο απογείωσης το αεροδρόμιο Καλαμάτας, 138% αύξηση στις αφίξεις εσωτερικού, 11% στις αφίξεις εξωτερικού».
Τη μεθεπόμενη μέρα πήγα στον «Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», προκειμένου να παραλάβω συγγενείς μου – 18/8. Στη διάρκεια της αναμονής μου χρειάστηκε να επισκεφθώ τις ανδρικές τουαλέτες, όπου μαζί με τις έντονες μυρωδιές βρέθηκα μπροστά σε μια εικόνα εγκατάλειψης. Σπασμένα καπάκια λεκάνης, εγκαταλελειμμένα δίπλα στους νιπτήρες, μαύρα και βρώμικα σπασμένα σιφώνια δαπέδου στην είσοδο, λεκάνες χωρίς καπάκια, σπασμένα πλακάκια και τυπωμένες οδηγίες σε Α4, κολλημένες με πολυκαιρισμένα βρώμικα σελοτέιπ – επισυνάπτω φωτογραφίες. Εικόνες όμοιες με αυτές που, δυστυχώς, ακόμα συναντάμε σε όλες τις δημόσιες – κρατικές υπηρεσίες της πατρίδας μας, παντού και χωρίς εξαιρέσεις!
Αναρωτιέμαι. Πώς είναι δυνατόν να αναφερόμαστε σε στατιστικά ανάπτυξης, παραβλέποντας τις υπάρχουσες κτηριακές υπηρεσίες; Τις λειτουργίες του κτηρίου, τη νοικοκυροσύνη του και την καθαριότητα του; Δεν έχει καμία σημασία η επάρκεια του χώρου (μικρός ή μεγάλος), προκειμένου οι τουαλέτες αυτού του χώρου να είναι ΑΨΟΓΕΣ, σύγχρονης αισθητικής, με συνεχή συντήρηση και καθαριότητα. Όταν, μάλιστα, προσβλέπουμε στη μελλοντική περαιτέρω ανάπτυξή του, παίρνοντας υπόψη τη σημερινή αρνητική εικόνα που (διεθνώς και εντοπίως) εκπέμπει ο «Κρατικός Αερολιμένας Καλαμάτας».
Αναρωτιέμαι, τι επιχειρήματα ή δικαιολογίες έχουν να μας πουν, φαντάζομαι και για πολλοστή φορά, οι κρατικοί – δημόσιοι υπάλληλοι διαχειριστές του;
Και τελειώνοντας σκέφτομαι, τι εντύπωση θα αποκομίσουν οι επισκέπτες της Costa Navarino, εάν στην άφιξη ή αναχώρησή τους χρειαστεί να επισκεφτούν αυτές τις απαίσιες τουαλέτες; Και ακόμα περισσότερο: Όλοι αυτοί που σωστά τίμησαν τον «Καπετάν Βασίλη» δίνοντας το όνομά του στο αεροδρόμιο, δε θα πρέπει να φροντίζουν έτσι ώστε ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ αυτού του υπαρκτού, μικρού κτηρίου-αεροδρομίου να ανταποκρίνονται με αισθητική, λειτουργία και καθαριότητα στον εντόπιο και διεθνή προορισμό του; Δε θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο όνομα και τις Ηράκλειες προσπάθειες του Μεσσήνιου ευεργέτη, που είναι γραμμένο- και με μεγάλα γράμματα- στην κεφαλίδα της προσόψεώς του; 
Σωτήρης Παπαδόπουλος
Αρχιτέκτονας