Η Καλαμάτα στην εποχή του Αirbnb

Η Καλαμάτα στην εποχή του Αirbnb

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες νοικιάζουν με τη σεζόν στους φοιτητές 
Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για την Αirbnb, την ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, η οποία παράλληλα έχει πονοκεφαλιάσει ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων.
Οι περισσότεροι εξ αυτών κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, στον οποίο δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει ένας επαγγελματίας, αφού η φορολογία μέσω της Αirbnb είναι διαφορετική, ενώ οι τιμές ενοικίασης μικρότερες.
Εκτός, όμως, από τους επαγγελματίες του τουρισμού, η Αirbnb έχει επηρεάσει και όσους αναζητούν σπίτι στην Καλαμάτα, αφού πλέον όσα ενοικιάζονται είναι δυσεύρετα, ενώ σε κάποια από αυτά υπάρχει ο όρος να παραδίδονται από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.
Τελευταία «θύματα» της Αirbnb στην Καλαμάτα οι φοιτητές που εισήχθησαν στις Σχολές της πόλης και αναζητούν το νέο τους σπίτι.
Κοιτάζοντας κάποιος τα ενοικιαστήρια γύρω από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, αλλά και σε κεντρικά σημεία, θα αντιληφθεί εύκολα ότι τα προς ενοικίαση σπίτια είναι πολύ λιγότερα, σε σημείο μάλιστα που τα διαθέσιμα δεν αρκούν για τους νέους φοιτητές.
 

Οι τιμές των σπιτιών για τους φοιτητές και η σεζόν
Μπορεί, πάντως, τα διαθέσιμα σπίτια να είναι λίγα, αλλά τουλάχιστον οι τιμές παραμένουν σταθερές σε σχέση με το παρελθόν. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής μπορεί να βρει γκαρσονιέρα από 180 ευρώ, ενώ ένα δυάρι από 250 ευρώ. Μάλιστα, ειδικά για γκαρσονιέρες και δυάρια, πολλές φορές υπάρχει η ένδειξη «μόνο για φοιτητές».

Επίσης, πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν από αυτούς τον Ιούνιο να αφήσουν το σπίτι, θέλοντας προφανώς να το νοικιάσουν είτε για σεζόν είτε μέσω της Αirbnb.

Τα καταλύματα της Αirbnb στην Καλαμάτα και οι τιμές
Στην Καλαμάτα τα σπίτια που νοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας είναι εκατοντάδες και διαφόρων μεγεθών και τιμών. Χαρακτηριστικά χθες στην πλατφόρμα υπήρχαν πάνω από 300 καταλύματα σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι τιμές ξεκινούσαν χθες από 17 ευρώ, και οι οποίες έχουν να κάνουν με την τοποθεσία του σπιτιού, τις παροχές κ.λπ.

Γιατί οι ιδιοκτήτες προτιμούν να νοικιάζουν μέσω της Αirbnb
Το «Θάρρος» μίλησε με ιδιοκτήτες που προτιμούν αυτό τον τρόπο ενοικίασης των σπιτιών τους, καθώς, όπως εξηγούν, έτσι ήταν γεμάτα σχεδόν όλο το καλοκαίρι, ενώ θεωρούν αυτή τη λύση πιο ασφαλή και σίγουρη.
Χαρακτηριστικά ιδιοκτήτρια μας ανέφερε ότι καταχώρησε τα σπίτια της στις 15 Ιουλίου. Από εκείνη τη στιγμή ήταν συνεχώς νοικιασμένα.
Από τη μία, πάντως, θεωρεί αυτό τον τρόπο απρόσωπο, όμως, από την άλλη, υπάρχουν εγγυήσεις από την πλατφόρμα. Επίσης, κατά την ίδια είναι προτιμότερο από το να νοικιάσει σε φοιτητές, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το κάνουν χάλια».
Σχετικά με τις τιμές, νοίκιασε δύο στούντιο 35 τετραγωνικών μέτρων έναντι 50 ευρώ την ημέρα έκαστο.
Όσο για τα έσοδα, μας είπε το εξής: το ποσό που θα έπαιρνε αν το νοίκιαζε για ένα μήνα, το παίρνει σε τέσσερις ημέρες μέσω της Αirbnb.
Άλλο μέλος της Αirbnb που «έβαλε» το σπίτι της στην Καλαμάτα στην πλατφόρμα ανέφερε ότι το έκανε πρώτη φορά φέτος και είναι απόλυτα ευχαριστημένη, αφού υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και είναι συνεχώς πιασμένο.
Το δικό της σπίτι είναι ένα τριάρι και η τιμή που το έκλεινε ήταν από 60 έως 70 ευρώ τη βραδιά, ανάλογα με τα άτομα που έμεναν.
Άσχημη εμπειρία από παλιούς ενοικιαστές ήταν ο λόγος που ιδιοκτήτης έβαλε ακίνητό του στην Αirbnb. Όπως διευκρίνισε, είναι στην πλατφόρμα από πέρυσι το καλοκαίρι και την επέλεξε καθώς παρέχει ασφάλεια, ενώ σε επίπεδο ενοικιαστών, όπως είπε, γλιτώνει τις φθορές, αλλά και την καθυστέρηση ή μη καταβολή των ενοικίων. Όσο για την τιμή, το 2αρι του νοικιάζεται προς 50 ευρώ την ημέρα.
«Το φέσωμα από ενοικιαστή» έσπρωξε άλλη ιδιοκτήτρια ακίνητου στην Αirbnb. Όπως είπε, νοικιάζει το ακίνητό της για 3 μήνες το χρόνο. Πέρυσι, πάντως, είχε πιο πολύ ζήτηση, κάτι που η ίδια αποδίδει στη μεγαλύτερη προσφορά που υπάρχει πλέον σε σπίτια.

Η τροποποίηση του νόμου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και η φορολογία
Όπως αναφέραμε πιο πάνω, οι αντιδράσεις επαγγελματιών αλλά και η απώλεια εσόδων για το κράτος οδήγησαν σε τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.
Μεταξύ άλλων, πλέον ορίζονται τα εξής:
Σύμφωνα με το νέο άρθρο 39 Α που προστέθηκε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013), η φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού είναι η εξής:
1. Το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39 και της παρ. 4 του άρθρου 40 του Ν. 4172/2013, όπως ισχύουν, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
Σύμφωνα με το άρθρο 40, το εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογείται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
0 – 12.000 ευρώ: 15%
12.0001 – 35.000 ευρώ: 35%
35.001 ευρώ και άνω: 45%.
Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα του άρθρου 21 του Ν. 4172/2013, όπως ισχύει.
2. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία.
3. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος που αρχίζει από 1/1/2017 και εφεξής.

Τι είναι η Αirbnb
Η Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008 από τον Joe Gebbia, τον Brian Chesky και τον Nathan Blecharczyk και έχει ως βάση το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, όπως την περιγράφει η wikipedia.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που φέρνει σε επικοινωνία τον οικοδεσπότη με τον πελάτη, ενώ είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας της κράτησης.
Η συναλλαγή, κατά την οποία ο επισκέπτης πληρώνει το εκάστοτε ποσό με πιστωτική ή άλλη κάρτα, γίνεται μέσω της πλατφόρμας. Ο οικοδεσπότης παραλαμβάνει το ποσό μόλις 24 ώρες μετά την άφιξη του φιλοξενούμενού του, έτσι ώστε να είναι σίγουρο ότι ο τελευταίος παρέλαβε το κατάλυμα, όπως συμφωνήθηκε. Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από το ποσοστό που κρατά εκείνη από κάθε κράτηση που γίνεται.
Η Airbnb προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων (διαμέρισμα, κάστρο, βίλα κ.ά.), ανάλογη με το μέγεθος της κοινότητας των χρηστών της. Το εύρος των τιμών ποικίλλει σημαντικά, όπως και η τοποθεσία του καταλύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα, είναι εγγεγραμμένα καταλύματα σε περισσότερες από 34.000 πόλεις και 191 χώρες (Ιούνιος 2016).
Η Airbnb είναι ένας εύκολος τρόπος να εκμεταλλευθεί οικονομικά ο χρήστης το χώρο του, παρουσιάζοντάς τον σε ένα κοινό εκατομμυρίων χρηστών.
Οι χρήστες της ιστοσελίδας πρέπει να εγγραφούν, δημιουργώντας ένα προσωπικό διαδικτυακό προφίλ, πριν από τη χρήση της. Κάθε ιδιοκτησία συνδέεται με έναν οικοδεσπότη, του οποίου το προφίλ περιλαμβάνει σχόλια από τους προηγούμενους χρήστες, συστάσεις από τους προηγούμενους θαμώνες, καθώς και μια αξιολόγηση και ένα ιδιωτικό σύστημα μηνυμάτων.
Η λίστα δεν εμφανίζεται στο δημόσιο ιστό, μέχρι ο ίδιος ο χρήστης να είναι έτοιμος να τη δημοσιοποιήσει.
Η κοστολόγηση του καταλύματος μπορεί να καθοριστεί από το χρήστη. Επίσης, οι χρήστες μπορούν είτε να χρεώνουν διαφορετικές τιμές για κάθε βράδυ είτε να θέσουν εβδομαδιαία και μηνιαία διαμονή, ή ακόμα να καθορίσουν την τιμή σύμφωνα με την εποχή (εποχιακή κοστολόγηση).
Τα ένθετα των τίτλων και των περιγραφών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαφήμιση του χώρου.
Οι χρήστες, επίσης, μπορούν να προσδιορίσουν τους κανόνες του σπιτιού, καθώς και να δημοσιοποιήσουν κι άλλες περιγραφές , σχετικά με την κατοικία.
Η Airbnb επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν έως και 24 φωτογραφίες του χώρου τους. Στα δικαιώματα του οικοδεσπότη, επίσης, περιλαμβάνεται, μια δωρεάν επαγγελματική φωτογράφηση, η οποία προσφέρεται από την Airbnb. Η όμορφη φωτογραφία είναι ένα από τα κύρια και απαραίτητα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας της Airbnb, καθώς και της εφαρμογής της [το προφίλ είναι ένα μέρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να ερευνήσουν περισσότερα για τους οικοδεσπότες, ενώ χρησιμοποιείται από τους ίδιους τους, για να παρουσιάσουν την ταυτότητα τους δημοσίως, καθώς και για να εκφράσουν τη φιλοσοφία  τους, σχετικά με την ιδέα της  φιλοξενίας].
Οι επισκέπτες πρέπει να στείλουν ένα απευθείας μήνυμα στο χρήστη, μέσω της Airbnb, υποβάλλοντας  ερωτήσεις σχετικά με το ακίνητο. Οι χρήστες έχουν τον πλήρη έλεγχο σχετικά με το ποιος κάνει κράτηση του χώρου τους. Όταν ένας δυνητικός πελάτης βάζει ένα αίτημα κράτησης, ο οικοδεσπότης έχει τουλάχιστον 24 ώρες για να αποδεχτεί ή να απορρίψει το αίτημα αυτό.
Αφού ο χρήστης αποδεχτεί μία κράτηση, μπορεί να συντονίσει τις ώρες συνάντησης και επικοινωνίας με τους επισκέπτες. Μετά την ολοκλήρωση της κράτησης, οι χρήστες ενθαρρύνονται να αφήσουν μια κριτική. Οι κριτικές βοηθούν στην οικοδόμηση της εγκυρότητας, και στη δημιουργία αναφορών τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους οικοδεσπότες.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση