Για δωροδοκία στις εκλογές παραπέμπονται ο Δήμαρχος Μεσσήνης και 2 υποψήφιοι

Για δωροδοκία στις εκλογές παραπέμπονται ο Δήμαρχος Μεσσήνης και 2 υποψήφιοι

Για δωροδοκία και δωροληψία κατά τις δημοτικές εκλογές του 2014, παραπέμπονται σε δίκη στις 29 Νοεμβρίου, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, αντίστοιχα ο νυν (και τότε υποψήφιος) Δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Τσώνης με 1 υποψήφιο του συνδυασμού του και 1 υποψήφιο από το συνδυασμό του κ. Δημ. Σαμπαζιώτη, καθώς και 15 Ρουμάνοι και 4 Βούλγαροι οι οποίοι κατηγορούνται επίσης ότι υπέβαλαν ψευδή υπεύθυνη δήλωση και εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους της περιοχής.
Η έρευνα της υπόθεσης, ξεκίνησε από αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Καλαμάτας και μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας απαγγέλθηκαν κατηγορίες και η υπόθεση πλέον οδηγείται στο ακροατήριο.
Ακόμα και ως κατηγορίες, είναι πρωτοφανείς για τα Μεσσηνιακά δεδομένα και πιθανότατα και για τα ελληνικά. Και μάλιστα σε έναν Δήμο, που απασχόλησε πάρα πολύ κατά την εκλογική διαδικασία του 2014, καθώς η νίκη αρχικά κρίθηκε στον ένα ψήφο υπέρ του προηγούμενου Δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου και στη συνέχεια το Εκλογοδικείο, με απόφασή του, ανέτρεψε το αποτέλεσμα με 7 ψήφους υπέρ του κ. Τσώνη.
 
Παράνομες δηλώσεις
Από τους 19 αλλοδαπούς οι 15 Ρουμάνοι κατηγορούνται ότι εν γνώσει τους στις 11 Μαρτίου του 2014 υπέβαλαν ψεύτικη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση με σκοπό την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους. Συγκεκριμένα, στη Μεσσήνη, υπέβαλαν αίτηση κοινοτικού εκλογέα ρουμανικής υπηκοότητας, δηλώνοντας ότι είναι κάτοικοι Κουρτακίου, ενώ στην πραγματικότητα διέμεναν στην Καλαμάτα ή ήταν αγνώστου διαμονής. Έτσι πέτυχαν την εγγραφή τους στον ειδικό εκλογικό κατάλογο κοινοτικών εκλογέων της Δημοτικής Ενότητας Βουφράδος, αποκτώντας παράνομα δικαίωμα ψήφου στις εκλογές στις 18 και 25 Μαΐου του 2014.
Επίσης, κατηγορούνται ότι αποδέχθηκαν την υπόσχεση δώρων σαν αντάλλαγμα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ορισμένο τρόπο. Ειδικότερα, κατηγορούνται ότι δέχθηκαν την υπόσχεση από συγκατηγορούμενούς τους ότι θα τους έδιναν από 20 έως 50 ευρώ σε κάθε έναν, προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ του συνδυασμού τους.
Οι άλλοι 4 Βούλγαροι κατηγορούνται ότι το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2014 πήγαν στο Πεταλίδι και κατέθεσαν ψευδή υπεύθυνη δήλωση ότι είναι κάτοικοι Νερόμυλου για να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους Πεταλιδίου, ενώ στην πραγματικότητα διέμεναν στην Καλαμάτα και στο Χατζή.
 
Ο Δήμαρχος και οι υποψήφιοι
Ο νυν Δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης και ο υποψήφιός του, κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί, καθώς με πρόθεση προκάλεσαν στους 15 Ρουμάνους την απόφαση να υποβάλουν ψευδείς βεβαιώσεις για να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους. Σύμφωνα δε με το κατηγορητήριο, ο υποψήφιος σύμβουλος και ο Δήμαρχος, δια μέσω του υποψηφίου, με παραινέσεις, φορτικότητα, πειθώ και συμβουλές και με την υπόσχεση καταβολής χρηματικού ανταλλάγματος 20-50 ευρώ, τους έπεισαν να κάνουν την παράνομη πράξη. Επίσης, κατηγορούνται  και για δωροδοκία κατά την εκλογή από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση.
Ο υποψήφιος σύμβουλος του συνδυασμού του κ. Σαμπαζιώτη, κατηγορείται ότι έκανε το ίδιο πράγμα με τους 4 Βούλγαρους στο Πεταλίδι, όσον αφορά τις ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, όμως δεν γίνεται καμία αναφορά σε χρηματικό αντάλλαγμα.
Η συνέχεια της υπόθεσης, θα δοθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου παραπέμπονται όλοι για να αποδείξουν την αθωότητα τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη