Εγκρίθηκε το δάνειο ύψους 2εκατ. Ευρώ του Δήμου Μεσσήνης για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου

Εγκρίθηκε το δάνειο ύψους 2εκατ. Ευρώ του Δήμου Μεσσήνης για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου

Εγκρίθηκε για λογαριασμό του Δήμου Μεσσήνης, το δάνειο των 2 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για έργα ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας του Δήμου.
Ο Δήμος είχε αναζητήσει δανειοδότηση από ιδιωτικές τράπεζες, όμως καμία από τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές, που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Μεσσήνης δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον.
 
Δάνειο
Πρόσφατα, εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, η χορήγηση τοκοχρεολυτικού δανείου στο Δήμο Μεσσήνης για την εκτέλεση του έργου: «Αστική Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Μεσσήνης», από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από πόρους του Ταμείου.
Η χρηματοδότηση θα γίνει κατά 50% από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κατά 50% από πόρους του Ταμείου.
Όσον αφορά το επιτόκιο, για το ποσό από πόρους της ΕΤΕπ είναι το Εuribor 12μήνου + 1,97% αναπροσαρμοζόμενο την 1/1 εκάστου έτους και για το ποσό από πόρους από το Τ.Π και Δανείων το Euribor 12 μήνου + περιθώριο 3,70%, επίσης αναπροσαρμοζόμενο την 1/1 εκάστου έτους.
Το δάνειο χορηγείται για 20 χρόνια και η παρεχόμενη ασφάλεια για την ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου  θα είναι με την παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που αναλογούν στο Δήμο, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται οι δόσεις.
 
Κόντρες
Η λήψη του δανείου, είχε προκαλέσει σκληρή αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, καθώς ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος, είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ της υλοποίησης του έργου, αλλά κατά της λήψης δανείου. Είχε δε κατηγορήσει τη Δημοτική Αρχή, ότι θα μπορούσε να είχε αναζητήσει χρηματοδότηση από διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, ότι μπορούσε να χρηματοδοτηθεί και από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο πόλεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία που έχουν το Άργος με το Ναύπλιο για το πρόγραμμα αυτό.
Η Δημοτική Αρχή είχε αντιδράσει επιτιθέμενη στον κ. Αναστασόπουλο, ότι πριν καταλήξει σε δανεισμό αναζητήθηκαν όλοι οι πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης του έργου ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της Μεσσήνης και σε ότι αφορά το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση, ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν το 2014, όταν Δημοτική Αρχή ήταν η παράταξη του κ. Αναστασόπουλου.
Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου περιλαμβάνει την περιοχή που περικλείεται των οδών 28ης Οκτωβρίου, Μερλοπούλου, Μεσολογγίου, Καρατζά, Δημ. Σ. Τσούση και Πολυτεχνείου. 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη