Επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας

Επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας

Π. Κατσαφάδος: «Έχουμε την πολιτεία στο πλευρό μας»
 
Επίσκεψη στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ και πρώην ΙΚΑ) Καλαμάτας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, μαζί με  στελέχη του τοπικού Τμήματος Υγείας του κόμματος.
Η επίσκεψη έγινε εν όψει της εφαρμογής του νέου νόμου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά και για την ενημέρωση από το διευθυντή του ΠΕΔΥ Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Κατσαφάδο με στόχο την επίλυση των όποιων προβλημάτων αλλά και την καλύτερη συνεργασία τους.
Μετά τη σύσκεψη εργασίας μεταξύ του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ και του διευθυντή, ακολούθησαν δηλώσεις:
 
Παναγιώτης Κατσαφάδος
 O Διευθυντής στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας Καλαμάτας κ. Κατσαφάδος χαρακτήρισε πολύ θετική την επίσκεψη τόσο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, όσο και των στελεχών του τομέα υγείας του Κόμματος. Πρόσθεσε δε, ότι η πόρτα της πολιτείας είναι «ανοιχτή» ειδικά σε μια περίοδο που οι πολίτες δοκιμάζονται από την πολυετή κρίση  και ο τομέας ειδικά της πρωτοβάθμιας υγείας διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο. Επίσης, υπενθύμισε την κατάσταση που επικρατούσε πριν από μερικά χρόνια, όταν το κτήριο του ΠΕΔΥ Καλαμάτας ήταν ερημωμένο, χωρίς γιατρούς, λέγοντας χαρακτηριστικά “ υπήρχαν στιγμές που ήταν ο μοναδικός ιατρός σ’ όλο το κτήριο. Σήμερα, το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας Καλαμάτας εξυπηρετεί σε ημερήσια βάση γύρω στους 700 ασθενείς, αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τους 150 που εξυπηρετούσε πριν από λίγα χρόνια. Ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο μικροβιολογικό καθώς και το ακτινολογικό κέντρο που λειτουργούν κανονικά”.
Σε γενικές γραμμές ο κ. Κατσαφάρος υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, ωστόσο σημείωσε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση.
Το κυριότερο θέμα για το οποίο ζήτησε τη συμβολή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πρόσληψη νέων ειδικοτήτων όπως γενικών ιατρών, καρδιολόγου και παιδιάτρου, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας καρδιολόγος και μια παιδίατρος οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στη ζήτηση που παρουσιάζεται. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη στήριξης της έδρας της οδοντιατρικής, που σήμερα η αναμονή για ραντεβού ανέρχεται σε 2,5 με 3 μήνες. Ο κ. Κατσαφάρος ευχαρίστησε και το διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μπέζο που ανταποκρίθηκε στο αίτημα για στελέχωση διοικητικού προσωπικού με δύο ειδικευμένους υπαλλήλους, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι το όραμα της νέας μεταρρύθμισης των Τοπικών Μονάδων Υγείας, θα φέρουν τους γιατρούς πιο κοντά στους ασφαλισμένους, κάτι που το έχουν μεγάλη ανάγκη οι συμπολίτες μας.
 
Γιώτα Κοζομπόλη
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας κα Γιώτα Κοζομπόλη  ευχαρίστησε τον διευθυντή κ. Κατσαφάδο για τη συνεργασία του και την ενημέρωση που τους παρείχε, ενώ σημείωσε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτεται το ΠΕΔΥ Καλαμάτας. Πρόσθεσε, ότι έχουν ένα έγγραφο που είχαν καταγράψει τα προβλήματα την τελευταία φορά που είχαν επισκεφτεί τη μονάδα υγείας και είναι ικανοποιημένη που αυτή τη φορά αρκετά έχουν επιλυθεί. Το νέο έγγραφο που παρέλαβαν είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα, υπενθύμισε την κατάσταση ερημοποίησης και ένα χώρο γεμάτο «αράχνες» που βρήκαν όταν πρωτοήρθαν πριν 2 χρόνια στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας, σημειώνοντας τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί προς όφελος των πολιτών. Επίσης, η κα Κοζομπόλη τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή έγινε με σκοπό να υπάρξει μια «σύσκεψη εργασίας» με τον διευθυντή του ΠΕΔΥ, με σκοπό να βελτιωθεί περαιτέρω  η κατάσταση και να βοηθήσουν από την πλευρά τους ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα. Εξέφρασε την ικανοποίησή της, που τα πράγματα βαίνουν πολύ καλύτερα, όπως άλλωστε σημείωσε και ο κ. Κατσαφάδος, ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος ώστε η κατάσταση να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αναφορικά με την υλοποίηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, η κα Κοζομπόλη υπογράμμισε ότι πρώτη φορά ψηφίστηκε ένας νόμος και υλοποιείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι σκοπός της λειτουργίας τους, είναι η προληπτική ιατρική, η οποία μακροπρόθεσμα θα επιφέρει και εξοικονόμηση χρημάτων στο χώρο της υγείας, σημειώνοντας ότι με τα ΤΟ.Μ.Υ. θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή.
 
Πέτρος Κωνσταντινέας
Το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει το «έμψυχο» δυναμικό, οι γιατροί αλλά και οι υπάλληλοι της πρωτοβάθμιας υγείας, επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας. «Χωρίς αυτούς το σύστημα θα είχε καταρρεύσει», υπογράμμισε, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Κατσαφάδο τόσο για το έργο που επιτελεί, όσο και για την ενημέρωση που τους παρείχε.
Ο κ. Κωνσταντινέας υπενθύμισε ότι πριν 2 χρόνια  το κτήριο αυτό είχε αράχνες, ενώ σήμερα εξυπηρετεί 700 ασθενείς… Πρόσθεσε δε, ότι η αύξηση των ασθενών έχει ως αποτέλεσμα τις μεγαλύτερες ανάγκες για ειδικότητες και περισσότερους γιατρούς.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην «τομή» του Υπουργείου Υγείας με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, καλώντας τους γιατρούς να τα στηρίξουν «κλείνοντας» τα αυτιά από τις όποιες «Κασσάνδρες». Επιτέθηκε δε στην αντιπολίτευση, η οποία χαρακτήρισε τα ΤΟ.Μ.Υ. «σοβιέτ», λέγοντας χαρακτηριστικά «πώς γίνεται να αποτελούν «σοβιέτ» και ταυτόχρονα να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση»…
Κλείνοντας,  τόνισε ότι το σύστημα υγείας της χώρας τα τελευταία 2 χρόνια έχει αρχίσει να πατά σε στερεές βάσεις, καλώντας γι’ ακόμα μία φορά τους γιατρούς να στηρίξουν την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας με τις τοπικές μονάδες υγείας που θα εξυπηρετούν 2,5 εκ. ανασφάλιστους.
 
Του Κώστα Γαζούλη