“Μπαλάκι” ευθυνών για τον Βιολογικό με… θύματα πολίτες και περιβάλλον


Έντονη αντιπαράθεση για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας
 
Από την ιστορία που…γράφεται εδώ και χρόνια για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας, θα πρέπει να κρατήσουμε κάποια πράγματα, για να μη… ζαλιστούμε από τις δηλώσεις αρμοδίων και μη γύρω από τη λειτουργία του. Γιατί αν παρακολουθήσει κάποιος το τι λέγεται και γράφεται, μάλλον θα χάσει το λογαριασμό.
Είναι ή δεν είναι αδιανόητο η Μεσσηνία να έχει ως έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και κάθε δήμος να μην έχει το δικό του βιολογικό καθαρισμό;
Εκτός από τους δήμους Δυτικής Μάνης και Μεσσήνης, οι υπόλοιποι διαθέτουν, αλλά φαίνεται ότι τους χρησιμοποιούν μόνο για τα εγκαίνια και τις γραβάτες, όπως δηκτικά παρατήρησε, χθες, ο δήμαρχος Καλαμάτας. Αλλά γιατί να μη διαθέτει η Δυτική Μάνη – κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή- , αλλά και ο δήμος Μεσσήνης;
Bυτιοφόρα αδειάζουν τα φορτία τους σε κανάλια και καναλέτα, από τα οποία ποτίζονται χωράφια της περιοχής. Γιατί δεν έχει συλληφθεί ποτέ έστω και ένας ασυνείδητος οδηγός;
Εκτός από τα βυτιοφόρα είναι, επίσης, γνωστό, ότι διάφορες τοπικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τον ποταμό Άρι, ως τόπο εναπόθεσης των λυμάτων τους. Γιατί δεν έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο;
Γιατί το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) “ευαισθητοποιήθηκε”, μόλις προχθές για τη διαχείριση της λυματολάσπης; Αυτή υπάρχει στο Βιολογικό κάποια χρόνια.
Πόσο ευσταθούν οι καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, ότι υπάρχουν ημέρες όπου λύματα χωρίς καμιά επεξεργασία πέφτουν στο Μεσσηνιακό Κόλπο; Και γιατί δεν επιλαμβάνεται αυτεπάγγελτα η Εισαγγελία Καλαμάτας;
Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ειδικοί. Τα παραπάνω ερωτήματα, όμως, θεωρούμε ότι είναι λογικά.
Και το γράφουμε αυτό γιατί, χθες, ζήσαμε το παράλογο. “Βομβαρδιστήκαμε” από πλήθος δηλώσεων και διαβεβαιώσεων και μας άφησαν οι υπεύθυνοι να βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα…
 
Βόλτα στο Βιολογικό
 
 
Σε μια «βόλτα» στο Βιολογικό Καθαρισμό της Καλαμάτας, προκειμένου να τους δείξει ότι αυτός δουλεύει καλά, κάλεσε, χθες το πρωί τους τοπικούς δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.
 Εκεί, στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε και πάλι ότι ο βιολογικός λειτουργεί χωρίς να προκαλεί προβλήματα, είναι ο καλύτερος της Πελοποννήσου και για μια ακόμη φορά κατήγγειλε ότι η δυσοσμία και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος προκαλείται από τους μεταφορείς λυμάτων με βυτία, που τα αδειάζουν στα κανάλια, τα ρέματα και τα ποτάμια.
Πρόσθεσε ότι ο Δήμος έχει ετοιμάσει μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση της λυματολάσπης, τόνισε όμως ότι από την κυβέρνηση δεν έχει εγκριθεί χρηματοδότηση, αφήνοντας αιχμές και για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, για τον οποίο είπε ότι είχε επισκεφθεί πριν από χρόνια το Βιολογικό και είχε ενημερωθεί από τον ίδιο για την αναγκαιότητα χρηματοδότησης του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης της λυματολάσπης.
Ενημέρωσε ότι για την καταστολή του φαινομένου με τα βυτιοφόρα πραγματοποιήθηκε το πρωί στο γραφείο του σύσκεψη με εκπροσώπους της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
Επιπλέον ανήγγειλε ότι η ΔΕΥΑΚ θα πάρει απόφαση ώστε να μη δέχεται πλέον ο Bιολογικός της Καλαμάτας λύματα με βυτία από άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, στις οποίες λειτουργούν Βιολογικοί Καθαρισμοί.
Σχολίασε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να γίνονται εγκαίνια με γραβάτες, όπως είπε χαρακτηριστικά, μονάδων βιολογικών καθαρισμών, οι οποίοι όμως, αντί να λειτουργούν ολοκληρωμένα, στέλνουν τα βυτία με τα βοθρολύματα στην Καλαμάτα.
Τέλος, ο κ. Νίκας ανέφερε ότι η επιστολή διαμαρτυρίας δεκάδων κατοίκων και φίλων της περιοχής για την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής για τον έλεγχο της κατάστασης. Είπε ότι η επιστολή αυτή θα αποσταλεί σε όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και αρχές, όπως επίσης ότι οι υπηρεσίες και αρχές αυτές θα ενημερώνονται από το Δήμο και για τα βυτία τα οποία δεν γίνονται δεκτά στον Βιολογικό, επειδή το μικροβιολογικό φορτίο τους είναι πάνω από τα όρια που μπορεί να επεξεργαστεί η μονάδα, ώστε να ελέγχεται πού ακριβώς κατέληξε αυτό το περιεχόμενο, μετά την απομάκρυνση από τον Βιολογικό.
 
Σωματείο Εργαζομένων
 
 
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπογραμμίστηκε, για μια ακόμη φορά, από τον πρόεδρο και τον γραμματέα, Παναγιώτη Κουφαλάκο και Γιώργο Κρεμμεζή αντίστοιχα, ότι εξαιτίας της ανυπαρξίας προσωπικού στον Βιολογικό Καθαρισμό τις απογευματινές και βραδινές ώρες, δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία της μονάδας.
Ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Οι ελλείψεις στο προσωπικό έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών, που κατά τα άλλα διαθέτει και ISO 9001 2008 και στην ομαλή λειτουργία του Βιολογικού. Έχουμε βαρεθεί να το καταγγέλλουμε. Ο Βιολογικός, λόγω έλλειψης επιστημονικού αλλά και εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού, δεν λειτουργεί σωστά σε εικοσιτετράωρη βάση που απαιτείται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία του περιβάλλοντος χώρου και για την προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου».
Όπως εξήγησαν στη συνέχεια, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό, τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες και επειδή οι αυτοματισμοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα, όταν βρέχει μαζί με τα λύματα φτάνουν στο Βιολογικό και μεγάλες ποσότητες ομβρίων υδάτων,  με αποτέλεσμα η δεξαμενή δευτεροβάθμιας επεξεργασίας να υπερχειλίζει. Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν λειτουργούν τα ντεκάτερ ώστε να γίνεται καθίζηση, τα λύματα φεύγουν και μέσω του αγωγού εξόδου καταλήγουν στη θάλασσα!
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη