Οι συνταξιούχοι βγαίνουν ξανά στους δρόμους

Οι συνταξιούχοι βγαίνουν ξανά στους δρόμους

Δεν αντέχουν άλλες μειώσεις και δηλώνουν αποφασισμένοι για τα πάντα 
 
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Μεσσηνίας πραγματοποίησε χθες συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν από κλιμάκιο της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων για τα νέα μέτρα που θα έρθουν, αλλά  και για τις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί.
Σαν ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων έχει οριστεί η 1η Οκτωβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί σαν παγκόσμια ημέρα για την τρίτη ηλικία, ηλικία δηλαδή που άμεσα συνδέεται με τις συντάξεις.
Βασικά προβλήματα, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, είναι η περαιτέρω μείωση των συντάξεών τους από το 2019, η κατάργηση των δώρων, όπως και του ΕΚΑΣ, αλλά και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή ενός συνταξιούχου στην Ελλάδα της κρίσης.
 

Από τη Μεγαλόπολη έφτασαν στην Καλαμάτα συνταξιούχοι, προκειμένου να παρευρεθούν στη χθεσινή συγκέντρωση. Όπως είπε ο συνταξιούχος Πέτρος Δούμρας, βρέθηκαν στην Καλαμάτα αγωνιστικά, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν έντονα  για όσα συμβαίνουν σε βάρος των συνταξιούχων.
Το καπιταλιστικό σύστημα, όπως είπε, είναι αδυσώπητο και θα ακολουθήσουν πιο δύσκολες ημέρες.
Υποστήριξε ότι θα πρέπει οι συνταξιούχοι να οργανωθούν ώστε να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις, αφού αλλιώς οι κυβερνόντες δεν καταλαβαίνουν.
Σχετικά με τα μέτρα, ο κ. Πέτρος είπε ότι αυτή τη στιγμή οι συνταξιούχοι δίνουν 25% συμμετοχή στα φάρμακα, ενώ από το 2019 θα υπάρξει νέα μείωση των συντάξεων, ύψους 18%.
Κλείνοντας, χαρακτήρισε απελπιστική την κατάσταση και κάλεσε τον κόσμο να ξεσηκωθεί και να βγει στους δρόμους.


Μας έχουν πάρει πολλά λεφτά είπε ο Σωτήρης Στέφανος και αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν. Ο ίδιος έχει υποστεί μείωση 250 ευρώ από την κύρια σύνταξή του, ενώ έχουν καταργηθεί τόσο τα δώρα, όσο και άλλα επιδόματα που λάμβανε.
Όσο για το αν θα αλλάξει κάτι δήλωσε απαισιόδοξος, αλλά και αποφασισμένος να αγωνιστεί.
 

Η ζωή του συνταξιούχου είναι δυστυχισμένη, είπε η Ευσταθία Αλεξοπούλου , αφού δε γίνεται να περάσει το μήνα με 180 ευρώ που της έμειναν πληρώνοντας τον ΕΝΦΙΑ.Το ποσό που λαμβάνει πλέον είναι μόλις 260 ευρώ, από 800 που έπαιρνε πριν τις μειώσεις.
 

Συνταξιούχος υπάλληλος του ΙΚΑ είναι ο Δημήτρης Τζωρτζάτος που βρέθηκε στη χθεσινή συγκέντρωση προκειμένου να ενημερωθεί για τις νέες κινητοποιήσεις.
Οι μειώσεις που έχει υποστεί ο ίδιος είναι της τάξης των 500 ευρώ το μήνα, συν τα δώρα που έχουν σταματήσει να δίδονται.
Όσο για το μέλλον, δε βλέπει κάτι αισιόδοξο, ενώ θεωρεί ότι όποιος και να κυβερνήσει θα παραμείνει η ίδια κατάσταση.
 

Το τι θα γίνει στα συνταξιοδοτικά ζητήματα είναι ο λόγος που βρέθηκε χθες στη χθεσινή συγκέντρωση ένας συνταξιούχος του ΤΑΠΟΤΕ, αν και όπως είπε η κατάσταση για τους συνταξιούχους είναι δεδομένη.
Η θέση ενός συνταξιούχου έχει χειροτερέψει, όπως είπε, ενώ θα χειροτερέψει και άλλο, αφού ήδη είναι θεσμοθετημένη για το 2019 μείωση κύριων αλλά και επικουρικών συντάξεων.
Κατά τη γνώμη του, πρέπει όλοι οι συνταξιούχοι να αντιδράσουν, αφού πλέον έχουν γίνει οι μόνιμοι αιμοδότες του κράτους, κάτι που είναι αδύνατο να συνεχιστεί, όπως είπε και αποτελεί το θάνατό τους.
Όσο για το μέλλον, θεωρεί ότι οι κυβερνόντες δεν θα σταματήσουν μόνο σε αυτά που ήδη έχουν θεσμοθετήσει, αφού όπως είπε θα συνεχίσουν τη διάλυση των ταμείων, με την ιδιωτική ασφάλιση να περιμένει τους εργαζόμενους και ουσιαστικά θα αποτελέσει εκμετάλλευση γι’ αυτούς.
 

Ο Μανώλης Ραλλάκης είναι γενικός γραμματέας συνταξιούχων ΙΚΑ και όπως είπε η χθεσινή ευρεία σύσκεψη έγινε ώστε να προετοιμαστεί η νέα περίοδος κινητοποιήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα επίθεση της Κυβέρνησης που θα φέρει η τρίτη αξιολόγηση, καθώς και τα προηγούμενα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Τα προβλήματα όπως είπε είναι πολλά, ενδεικτικά ανέφερε την προσωπική διαφορά, που ενώ είχαν υποσχεθεί ότι θα εφαρμοστεί από το 2019, τα αρπακτικά, όπως χαρακτήρισε τους θεσμούς, θέλουν να την εφαρμόσουν από το 2018.
Βέβαια δήλωσε, ότι όποτε και αν εφαρμοστεί η προσωπική διαφορά οι συνταξιούχοι είναι εναντίον της απόφασης, αφού δεν πρόκειται να δηλώσουν ευχαριστημένοι για τη μείωση του 18%, άσχετα αν η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει αυτή τη μείωση σαν πολύ μικρή.
Επίσης είπε, ότι θεωρεί πως οι συνταξιούχοι δεν χρωστούν σε κανένα και όσα χρόνια δούλευαν έχουν πληρώσει τα πάντα μέσα από τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Η πρώτη κινητοποίηση για φέτος, όπως είπε ο κ. Μανώλης, θα συνδυαστεί με την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, με κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.
Από την πλευρά του απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους να ενημερωθούν για τις αποφάσεις των συντονιστικών επιτροπών και να αγκαλιάσουν τον αγώνα τους.
   
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση