«Πύρινο» κήρυγμα από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο κατά του νομοσχεδίου που επιτρέπει την αλλαγή φύλου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Μεσσήνη υποδέχθηκε την Παναγία τη «Βουλκανιώτισσα»
 
 
Συνοδεία χιλιάδων πιστών και με σύμμαχο τον καλό καιρό, η Παναγιά η «Βουλκανιώτισσα» έφθασε χθες το πρωί στην πόλη της Μεσσήνης. Τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βουλκάνου, που μετέφερε στα χέρια του τη θαυματουργή εικόνα, υποδέχθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη Μεσσήνη ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος. Ακολούθησε λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μέχρι το μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής, όπου και εναποτέθηκε.
Σύμφωνα με την παράδοση, το ιερό κειμήλιο προστάτεψε τους κατοίκους της Μεσσήνης και των περιχώρων από λοιμό κατά το 18ο αιώνα. Η εικόνα θα παραμείνει στο Μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής για 8ήμερο προσκύνημα, ενώ ο ερχομός της σηματοδοτεί και την έναρξη του φημισμένου «νησιώτικου» πανηγυριού, που θα διαρκέσει επίσης 8 ημέρες.
Στη Θεία Λειτουργία της υποδοχής της ιεράς εικόνας χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ελένη Αλειφέρη, ο πρώην υπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρώην βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αντωνία Μπούζα, Παναγιώτης Αλευράς και Γιώργος Μπακούρος, ο πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής Αθηνών Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης, η αναπληρώτρια του δημάρχου Καλαμάτας, αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα, καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών παραγόντων, όπως και χιλιάδες κόσμου που συνόδεψε την εικόνα σε όλη τη μεσονύχτια κάθοδό της από τη Μονή Βουλκάνου μέχρι τη Μεσσήνη.

STM_6103.jpg
 
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος
 
«Πορεία καταστροφής για τη χώρα η ψήφιση του επαίσχυντου, απάνθρωπου και απρόσωπου νομοσχεδίου που επιτρέπει την αλλαγή φύλου»
 
Ιδιαίτερα καυστικός κατά του νομοσχεδίου που έρχεται προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή και επιτρέπει την αλλαγή φύλου, ήταν στο κήρυγμά του στο Μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Μεσσήνη και οι γύρω περιοχές υποδέχονται με ιδιαίτερη ευλάβεια την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, που έρχεται να δώσει δύναμη σ’ ένα λαό που σήμερα δοκιμάζεται και αμφισβητείται η αυθεντικότητα του ήθους του και της ελευθερίας του. Ένα λαό που ξέρει να στέκεται και να τιμά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.
Και συνέχισε λέγοντας: «Η Υπεραγία Θεοτόκος υπήρξε πρότυπο αυθεντικότητας, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας του ανθρωπίνου προσώπου… Στη δική της θυσία και προσφορά η αξιοπρέπεια βρήκε την απόλυτη καταξίωσή της. Δυστυχώς, όμως, σήμερα, προκειμένου να ικανοποιηθούν, δήθεν, οι ατομικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα, εισάγονται στο ελληνικό κοινοβούλιο νομοσχέδια, μέσα από τα οποία δίνεται η δυνατότητα για αλλοίωση της αυθεντικότητας του προσώπου, και η δυνατότητα να αλλάξει ο άνθρωπος την ίδια του τη φύση. Δίνουν τη νομική υποστήριξη να αλλάξει το φύλο του… Μια τέτοια πορεία είναι πορεία προς την καταστροφή… Όταν αλλοιώνεται το ανθρώπινο πρόσωπο εξαιτίας της οποιασδήποτε ικανοποίησης “εν ονόματι” της ανθρώπινης ελευθερίας, τότε η ελευθερία παύει να αποτελεί παράγοντα συνοχής και ενότητας μιας κοινωνίας, αλλά καθίσταται αφορμή και στοιχείο που οδηγεί στην κατάσταση της ασυδοσίας. Μια κατάσταση που οδηγεί στην ασυδοσία με βεβαιότητα διασαλεύει και καταστρέφει την ενότητα και την κοινωνική συνοχή. Η Παναγία Θεοτόκος καταξιώθηκε ως γυναίκα, γιατί ήξερε ποιος είναι ο ρόλος της στην κοινωνία που ζούσε».
Κλείνοντας ο κ.κ. Χρυσόστομος επισήμανε: «Δυστυχώς, αυτό που είχα επισημάνει τα προηγούμενα χρόνια, ότι η κρίση έχει μετατραπεί σε κρίση θεσμών και αξιών για την ανθρώπινη κοινωνία, επιβεβαιώνεται με την πρόταση ψήφισης στη Βουλή αυτού του επαίσχυντου, απάνθρωπου και απρόσωπου νομοσχεδίου, το οποίο ουσιαστικά νομιμοποιεί τη φθορά και την πτώση. Οι ισχυροί αυτού του τόπου πρέπει να αφουγκραστούν ποιες είναι οι βαθύτερες αξίες, τα ιδανικά, οι αρχές και οι προϋποθέσεις δόμησης μιας ελληνικής κοινωνίας, που δεν μπορεί άλλο να παραπαίει μεταξύ παραφθοράς και πτώσεως, αλλά για να ξαναβρεί το βηματισμό της πρέπει να αποκτήσει και να εδραιώσει τις αξίες όπως διαχρονικά διαφυλάχθηκαν από τον ελληνορθόδοξο χριστιανικό πολιτισμό και μεταλαμπαδεύτηκαν σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό κόσμο»

STM_6271.jpg

Γιώργος Τσώνης
 
«Περιμένουμε να φιλοξενήσουμε όλους τους Μεσσήνιους στο πανηγύρι μας»
 
Στις καθιερωμένες δηλώσεις αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, κάλεσε όλους τους Μεσσηνίους και όχι μόνο, να επισκεφθούν για ακόμα μια χρονιά το «φημισμένο» πανηγύρι, όπου τους περιμένουν να τους φιλοξενήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Παράλληλα, ευχήθηκε η Παναγία η «Βουλκανιώτισσα» να δώσει δύναμη σ’ όλο τον κόσμο, αλλά και στη Δημοτική Αρχή, για να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα του τόπου.
 
Ελένη Αλειφέρη
 
«Τιμούμε μια μεγάλη γιορτή για ολόκληρη τη Μεσσηνία»
 
Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, τόνισε ότι όλοι μαζί σήμερα (σ.σ. χθες) τιμούμε μια μεγάλη γιορτή για ολόκληρη τη Μεσσηνία, με ευλάβεια και σεβασμό, και ανάγκη άντλησης δύναμης από την Παναγία μας. Τόνισε δε, ότι καλούμαστε από το δικό της παράδειγμα όλοι να βρούμε τη συνοχή που χρειάζεται η κοινωνία μας για την πρόοδό της.
 
Γιάννης Λαμπρόπουλος
 
«Η Παναγία να προστατεύει τη Μεσσήνη και ολόκληρη τη Μεσσηνία»
 
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους, με την ευχή η Παναγία η Βουλκανιώτισσα να προστατεύει τους κατοίκους της Μεσσήνης και ολόκληρης της Μεσσηνίας.
 
Στάθης Αναστασόπουλος
 
«Η Παναγία η Βουλκανιώτισσα
να προστατεύει την πόλη»
Τις δικές του ευχές έδωσε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και εορτάζων χθες, Στάθης Αναστσόπουλος. Ο κ. Αναστασόπουλος ευχήθηκε η Παναγία να αποτελεί τη «βοήθεια» που χρειάζονται όλοι οι κάτοικοι της Μεσσήνης και των γύρων περιοχών. Παράλληλα, επιφυλάχθηκε να απαντήσει το επόμενο διάστημα, μιας και η μέρα χθες δεν το «επέτρεπε», στο δήμαρχο Μεσσήνης και σε όσους βαρείς χαρακτηρισμούς ανέφερε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
 
Κωνσταντίνος Ψυχάρης
 
«Με κατάνυξη η Μεσσήνη υποδέχθηκε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας»
 
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Ψυχάρης, τόνισε: «Με κατάνυξη η πόλη της Μεσσήνης και οι κάτοικοί της υποδέχθηκαν και φέτος τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την ευλάβειά τους για τη διάσωση του πληθυσμού ολόκληρης της περιοχής από το θανατηφόρο λοιμό που τη μάστιζε στις αρχές του 18ου αιώνα. Εύχομαι η Θεοτόκος να χαρίζει υγεία στους κατοίκους ολόκληρης της Μεσσηνίας και να “φωτίζει” τους άρχοντες του τόπου, ώστε ο Έλληνας να ξαναβρεί το γέλιο στα χείλη του και η πατρίδα μας τη ζωντάνια της».
 
 
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας