Στα 3 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από τη χασισοφυτεία των Γαργαλιάνων

Στα 3 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από τη χασισοφυτεία των Γαργαλιάνων

Παλιοί γνώριμοι της Δίωξης και οι δύο συλληφθέντες
 
Ακόμα και τα λάστιχα που πότιζαν είχαν βάψει με πράσινη μπογιά, ώστε να μην ξεχωρίζουν μέσα στη βλάστηση, οι δύο καλλιεργητές της μεγάλης χασισοφυτείας που ανακαλύφθηκε προχθές από τη Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας στους Γαργαλιάνους.  Όμως παρά τα μέτρα προφύλαξης που έπαιρναν, οι αστυνομικοί της Δίωξης κατάφεραν να τους παραπλανήσουν και να τους συλλάβουν μέσα στη φυτεία, χωρίς να αντιληφθούν την παρουσία τους.
Όταν οι αστυνομικοί τους αιφνιδίασαν, διαπίστωσαν ότι βρίσκονταν μπροστά σε δύο παλιούς τους γνώριμους. Έναν 50χρονο από τη Μεθώνη, που τα προηγούμενα χρόνια καταδικάσθηκε για συμμετοχή του σε συμμορία διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή της Πυλίας και έναν 47χρονο από τους Γαργαλιάνους που το 2007 είχαν συλλάβει για καλλιέργεια χασίς.
Το επόμενο που εξέπληξε τους αστυνομικούς ήταν τα υπερμεγέθη δέντρα χασίς που έφταναν ακόμα και τα 4,5 μέτρα. Συνολικά μέτρησαν και κατέστρεψαν 1.142 πολυκλαδικά χασισόδεντρα, τα οποία εκτιμούν ότι θα απέφεραν κέρδος στους καλλιεργητές ποσό που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
 
Την παρακολουθούσαν
Η φυτεία εντοπίσθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από το ελικόπτερο της Αστυνομίας, παρά τα υψηλά μέτρα προστασίας που είχαν λάβει οι καλλιεργητές. Μπορεί η φυτεία να είχε καλλιεργηθεί σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό δρόμο Γαργαλιάνων – Ρωμανού (μόλις 150 μέτρα), στην αγροτοδασική περιοχή «Κοκκινοχώραφα» Γαργαλιάνων, όμως στο συγκεκριμένο σημείο, η βλάστηση ήταν πολύ ψηλή και πυκνή και προσέφερε φυσική κάλυψη.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τη φυτεία και επίγεια, λαμβάνοντας δε μέτρα, κατάφεραν να μη γίνουν αντιληπτοί και να τη θέσουν σε διακριτική παρακολούθηση. Είχαν διαπιστώσει, ότι είχε διαμορφωθεί ειδικά και είχε εκχερσωθεί ένας χώρος 3 στρεμμάτων, στον οποίο είχαν σχηματισθεί αναβαθμίδες για την καλλιέργεια των φυτών. Τα φυτά βρίσκονταν σε πλήρη ανάπτυξη, με το μικρότερο να έχει ύψος 2 μέτρα και τα μεγαλύτερα να έχουν φτάσει τα 4,5 μέτρα. Ήταν εύρωστα και υγιή και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να ξεκινήσει η συγκομιδή του χασίς. Τα δέντρα ήταν πολυκλαδικά, με φούντα χασίς και στους χαμηλούς κλώνους και οι έμπειροι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών εκτιμούν ότι κάθε δέντρο θα μπορούσε να δώσει και πάνω από ένα κιλό χασίς, άριστης ποιότητας. Έτσι, υπολόγισαν ότι το όφελος που θα τους απέφερε η καλλιέργεια αυτή θα ξεπερνούσε τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
 
Με σακίδια
Σε όλη την έκταση της καλλιέργειας είχε αναπτυχτεί δίκτυο ποτίσματος με πλαστικούς σωλήνες, με σύστημα αυτόματου ποτίσματος και χρονοδιακόπτες (στάγδην), ώστε να εξασφαλίζεται η μη συνεχής ανθρώπινη παρουσία για τη φροντίδα της. Το δε νερό για το πότισμα, οι καλλιεργητές εξασφάλιζαν από παράνομη σύνδεση που είχαν κάνει με κεντρικό αγωγό άρδευσης που βρίσκεται στην περιοχή.
Μάλιστα, οι καλλιεργητές κάποια από τα λάστιχα για το πότισμα τα είχαν βάψει με πράσινο χρώμα, ώστε να μην διακρίνονται από αέρος και προκαλούν υποψίες.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο 50χρονος και ο 47χρονος έφτασαν στο χώρο της φυτείας, έχοντας μάλιστα μαζί τους σακίδια πλάτης και φορώντας γάντια στα χέρια τους. Όταν μπήκαν μέσα στη φυτεία, οι αστυνομικοί τους αιφνιδίασαν και τους συνέλαβαν. Όπως αποδείχτηκε, στόχος τους ήταν να εγκατασταθούν για το επόμενο χρονικό διάστημα μέσα στη φυτεία, καθώς στα σακίδια που είχαν μαζί τους βρήκαν όλα όσα χρειάζονταν για να παραμείνουν αρκετό χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να βγουν έξω από αυτή. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί βρήκαν να έχουν στα σακίδια τρόφιμα, νερό, καλλιεργητικό εξοπλισμό, αλλά και είδη υγιεινής.
Όλα αυτά κατασχέθηκαν, μαζί και τα δύο κινητά τηλέφωνα που είχαν επάνω τους, ενώ σε έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στα σπίτια τους, βρήκαν στο σπίτι του 47χρονου στους Γαργαλιάνους μια μικρή ποσότητα κοκαΐνης, βάρους 0,6 γραμμαρίων.
Χθες, αργά το μεσημέρι και οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελέως Κυπαρισσίας, η οποία τους άσκησε διώξεις για κακουργηματικές πράξεις, ενώ από τον Ανακριτή ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη