Kalamata Running Project: Ένας σύλλογος που θέλει να μας κάνει να τρέχουμε

Kalamata Running Project: Ένας σύλλογος που θέλει να μας κάνει να τρέχουμε

Τελευταία βλέπουμε όλο και πιο πολλούς συνδημότες μας, όλων των ηλικιών, να τρέχουν στους δρόμους της Καλαμάτας, με αποκορύφωμα το γύρο που διεξάγεται, όπου οι συμμετοχές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Το ιδιαίτερο με αυτό το άθλημα είναι ότι δεν έχει ηλικία και ειδικό χώρο. Γενικότερα δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να το περιορίσουν, όπως, για παράδειγμα, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κ.ο.κ. Το μόνο που απαιτεί είναι διάθεση και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.
Εμείς συναντήσαμε τους ιδρυτές του Kalamata Running Project, τέσσερις αθλητές που αποφάσισαν πέρυσι να δημιουργήσουν έναν αθλητικό σύλλογο που θα απευθύνεται σε ενήλικες. Όπως μας είπαν, στόχος τους είναι εξέλιξη του δρομικού κινήματος, αλλά και η μύηση ανθρώπων σε αυτό.
Μιλήσαμε μαζί τους για αυτόν τον ξεχωριστό σύλλογο, γιατί είναι πράγματι ξεχωριστό έως σπάνιο να υπάρχει αθλητικός σύλλογος όπου οι αθλητές να ξεκινούν σε ηλικία 18+ και, μάλιστα, σε εξωτερικό χώρο!
 
Kalamata Running Project: Πείτε μας τι είναι αυτό…
Είναι ένας νεοσύστατος αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε στην Καλαμάτα με σκοπό την περαιτέρω εξέλιξη του δρομικού κινήματος της Μεσσηνίας και τη μύηση ακόμη περισσότερων ανθρώπων στο τρέξιμο.
 
Είστε τέσσερα άτομα που προέρχεστε από το χώρο του στίβου…
Πράγματι είμαστε τέσσερα άτομα μεγαλωμένα στα ταρτάν, με κοινή μας αναφορά το Μεσσηνιακό. Από εκεί ξεκινήσαμε όλοι και γνωρίσαμε τις πρώτες μας διακρίσεις.
Στη συνέχεια φύγαμε για άλλες πόλεις και άλλους συλλόγους, αλλά πλέον έχουμε γυρίσει στην πόλη που ξεκινήσαμε. Οι δύο ασχολούμαστε πλέον ερασιτεχνικά με το στίβο (Γιώργος Κανελλόπουλος και Παναγιώτης Κάβδας), ενώ οι άλλοι δύο (Θοδωρής Χάντζος και Ελένη Θεοδωρακοπούλου) συνεχίζουμε στο χώρο της προπονητικής στις ακαδημίες του Μεσσηνιακού.
 
Μιλήστε μας για την ομάδα και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το εγχείρημα;
Η προσπάθειά μας βασίζεται στην αγάπη μας για το τρέξιμο. Προερχόμαστε όλοι από το χώρο του στίβου. Από μικρά παιδιά περνούσαμε μεγάλο μέρος της ημέρας μας στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας. Συνάμα κοινωνικοποιηθήκαμε μέσα από αυτό, αναπτύξαμε δυνατές φιλικές σχέσεις και μοιραστήκαμε τα άγχη των αγώνων, την κούραση των προπονήσεων και, αν μη τι άλλο, τις πολλές χαρές που μας προσέφερε το τρέξιμο.
Η ιδέα της ίδρυσης του συλλόγου υπήρχε από παλαιότερα. Υλοποιήθηκε τώρα, γιατί ευνόησαν οι συνθήκες να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί και να το οργανώσουμε.
 
Ποια η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα;
Ξεκινήσαμε αρχές Μαρτίου και ως τα μέσα Ιουλίου, οπότε σταμάτησαν οι προπονήσεις για το καλοκαίρι, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς πως δεν είμαστε ακόμη γνωστοί στο ευρύ κοινό της Μεσσηνίας.
 
Σε ποιους απευθύνεται; Τελικά, ποτέ δεν είναι αργά για το τρέξιμο;
Το Kalamata Running Project απευθύνεται σε δρομείς κάθε επιπέδου (αρχάριοι, προχωρημένοι), με την προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει κάποιος το τρέξιμο.
Το μόνο που έχει να κάνει είναι να βάλει ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και να απλά… να τρέξει.
Στο Kalamata Running Project σχηματίζονται γκρουπ δυναμικότητας. Η προπόνηση της μέρας προσαρμόζεται στις δυνατότητες του κάθε γκρουπ, ώστε όλοι να μπορούν να ανταποκριθούν και το σημαντικότερο να λαμβάνουν το μέγιστο. Ωστόσο, εάν κάποιος/κάποια δρομέας ανταποκρίνεται πολύ καλά στις προπονήσεις του γκρουπ του/της, σύντομα θα ενσωματωθεί σε γκρουπ ανώτερου επιπέδου.
 
Κοιτάζοντας τις μέχρι τώρα δραστηριότητες της ομάδας βλέπουμε κάτι διαφορετικό, π.χ. προπονήσεις σε πάρκα της πόλης. Τι θέλετε να πετύχετε με αυτό; Υπάρχουν σκέψεις και για άλλα σημεία;
Οι προπονήσεις του Kalamata Running Project διεξάγονται, όχι μόνο στο Δημοτικό Στάδιο, αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης. Την περασμένη σεζόν έγιναν προπονήσεις στο Πάρκο του ΟΣΕ, στην περιοχή της Τέντας, στο Ιστορικό Κέντρο και αρκετές φορές τρέξαμε στην παραλιακή οδό.
Ο εξωτερικός χώρος κάνει την προπόνηση πιο ευχάριστη και άκρως ενδιαφέρουσα. Η εναλλαγή εικόνων και ήχων κάνει τον αθλούμενο να ξεχνά την όποια κούραση και να προσπαθεί ακόμη περισσότερο. Παρατηρήσαμε ότι όσες φορές κάναμε την προπόνηση σε εξωτερικό χώρο, οι αθλητές/τριές μας το διασκέδασαν πολύ. Σαφώς και τη φετινή σεζόν θα συνεχιστεί αυτό σε όμορφα σημεία της πόλης και θα υπάρξουν περαιτέρω εκπλήξεις.
 
Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο κόσμο να συμμετέχει σε αγώνες (δρόμος Καλαμάτας- Μεσσήνης κ.λπ.), αλλά και να τρέχει στο δρόμο. Γιατί κατά τη γνώμη σας;
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση του δρομικού κινήματος. Διοργανώνονται όλο και περισσότεροι λαϊκοί αγώνες δρόμου και η συμμετοχή του κόσμου όλο και αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει, γιατί το να ξεκινήσει κάποιος το τρέξιμο είναι πολύ απλό.
Αν θέλουμε να το συνδέσουμε και με τη γενικότερη κατάσταση, είναι ένα άθλημα που δεν απαιτεί πολλούς πόρους. Δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό (σε ερασιτεχνικό επίπεδο) ούτε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Αρκεί μια αθλητική περιβολή και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.
Όπως προαναφέρθηκε, πολύς κόσμος τρέχει στο δρόμο και διεξάγονται και πολλοί αγώνες. Τρέχοντας κάποιος στο δρόμο, πέρα από την εναλλαγή εικόνων που βιώνει, αναπολεί και τα παιδικά του χρόνια και αισθάνεται ξανά την παιδικότητα.
 
Η δική σας ομάδα συμμετείχε επίσης στο γύρο της Καλαμάτας. Έτρεξαν άτομα που το έκαναν για πρώτη φορά στη ζωή τους; Ποια τα συναισθήματα που εισπράξατε και γενικά εισπράττετε όλο αυτό τον καιρό;
Για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο, το Kalamata Running Project συμμετείχε και στο μεγαλύτερο λαϊκό αγώνα δρόμου της Μεσσηνίας, το Γύρο της Καλαμάτας.
Πολλά παιδιά του συλλόγου μας έτρεξαν για πρώτη φορά στη ζωή τους σε αντίστοιχο αγώνα. Όλοι τερμάτισαν με ένα χαμόγελο. Άρχισαν να καταλαβαίνουν την αξία της συμμετοχής και του τερματισμού σε έναν αγώνα και πήραν θάρρος για να συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά. Αυτό μας χαροποίησε εξαιρετικά.
Από τις προπονήσεις, τους αγώνες, τις εκδρομές και τις λοιπές δράσεις του συλλόγου μας έως τώρα, μπορούμε να αισθανθούμε την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση των αθλητών/τριών, γεγονός που μας δίνει τη δύναμη και το κίνητρο να συνεχίσουμε και τη φετινή σεζόν ακόμη πιο δυναμικά, θέτοντας υψηλότερους στόχους και παρέχοντας στους αθλητές/τριές μας τα μέγιστα.
 
Πότε ξεκινούν οι προπονήσεις σας και πού κάποιος μπορεί να σας βρει;
Οι προπονήσεις μας ξεκινούν σήμερα Δευτέρα και θα διεξάγονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 19.15 και κάθε Σάββατο στις 18.15 στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας.
Επίσης, κάποιος μπορεί να πάρει πληροφορίες για το σύλλογο στη σελίδα του Kalamata Running Project στο facebook.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση