Δυναμικές κινητοποιήσεις από μαθητές σε όλη τη Μεσσηνία

Δυναμικές κινητοποιήσεις από μαθητές σε όλη τη Μεσσηνία

Στους δρόμους αποφάσισαν να βγουν μαθητές από όλο το νομό, προκειμένου να κάνουν γνωστά τα προβλήματά τους, ενώ επισκέφτηκαν και τους αρμοδίους ζητώντας λύση, κυρίως σε κτηριακά ζητήματα.
Έτσι, χθες στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση από μαθητές του Μουσικού Σχολείου και του 6ου Ενιαίου Λυκείου.
Πρόκειται για δύο σχολεία με ειδικά ζητήματα: το πρώτο λόγω της φύσης του αντιμετωπίζει προβλήματα με την έλλειψη καθηγητών και τη σίτιση, ενώ το δεύτερο έχει αρκετά κτηριακά θέματα.
Π.Μπ.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  
«Θέλουμε σχολείο να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει» 
Σε κατάληψη του σχολείου τους  – συμβολικού χαρακτήρα – προχώρησαν χθες το πρωί οι μαθήτριες και οι μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Κυπαρισσίας, συμμετέχοντας στη μεγάλη μαθητική κινητοποίηση που είχε προγραμματιστεί για χθες.
Σε ανακοίνωση δε του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου τονίζεται: «Το 15Μελές Μαθητικό συμβούλιο 1ου ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας προχώρησε σήμερα 30 Οκτωβρίου σε συμβολική κατάληψη του σχολείου, σε ένδειξη συμπαράστασης στο συντονιστικό όργανο μαθητών σε όλη τη χώρα, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει. Διεκδικούμε καλύτερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση για όλους τους μαθητές χωρίς αποκλεισμούς. Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον με επαγγελματική αποκατάσταση. Από το Δήμο Τριφυλίας διεκδικούμε να ενισχύσει τις δράσεις μαθητών που έγιναν από πέρσι με εξωραϊσμό του σχολείου μας, καθώς απαιτείται συντήρηση των κτηριακών δομών του και βελτίωση του προαυλίου, ώστε με αισθητικές παρεμβάσεις στον ελεύθερο χρόνο μας να είναι προσιτό και δημιουργικό για όλους μας. Τα αιτήματά μας είναι κοινά με όλους τους μαθητές των ΕΠΑΛ, όπως: Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα/τομέας στα ΕΠΑΛ. Κανένας μαθητής στο δρόμο. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση! Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία (προνόμιο που έχουν οι εφοπλιστές, αλλά όχι τα σχολεία!). Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη λειτουργία των σχολείων μας. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το σχολείο μας. Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς. Βιβλία σε όλα τα σχολεία. Να ξεκινήσει τώρα σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ 
Μάθημα… υπό βροχή και με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας!  
Στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων προχθές αποφασίστηκε να γίνουν όλες εκείνες οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε το πρόβλημα που υπάρχει με τη στέγη του Γυμνασίου- Λυκείου της Καρδαμύλης να πάρει ένα τέλος. Ο λόγος για ένα θέμα που ταλαιπωρεί για δεκαετίες τους μαθητές της περιοχής (100 φοιτούν στο Γυμνάσιο και 107 στο Λύκειο), αλλά κανένας δε φαίνεται διατεθειμένος να βάλει ένα τέλος.
Ειδικότερα, το πρόβλημα εντοπίζεται στη στέγη του κτηρίου, καθώς όταν βρέχει οι μαθητές, ιδιαίτερα του Λυκείου, θα πρέπει να ψάχνουν… γωνίες για να καλυφθούν ή να κρατούν ομπρέλες. Μάλιστα, η αναλγησία των υπευθύνων… φτάνει μέχρι την πόρτα του εισαγγελέα, από τη στιγμή που υπάρχει έγγραφο του σχολικού συμβούλου ότι με την επικρατούσα κατάσταση ελλοχεύει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.     
Έτσι, χθες μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου της Καρδαμύλης πραγματοποίησαν πορεία προς το Δημαρχείο Δυτικής Μάνης. Εκεί είχαν συνάντηση με το δήμαρχο Γ. Μαραμπέα, στον οποίο εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολικό κτήριο. Ειδικότερα, διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που εντοπίζονται στη στέγη. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει εντοπιστεί εδώ και καιρό και παρότι έχει γίνει διαγωνισμός για την αντικατάσταση της στέγης, οι διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης αρκέστηκε σε υποσχέσεις και διαπιστώσεις, οι οποίες – προφανώς – δεν επιλύουν το πρόβλημα.
Στο πλευρό των μαθητών βρίσκονται και οι γονείς τους, οι οποίοι ζητούν, τουλάχιστον, άμεσο έλεγχο της στέγης από μηχανικούς, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος. Μάλιστα, είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν και σε συμβολική κατάληψη της επαρχιακής οδού.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

https://youtu.be/z2_ka99SdAQ