Δυσεύρετα τα εμβόλια ιλαράς και στη Μεσσηνία

Δυσεύρετα τα εμβόλια ιλαράς και στη Μεσσηνία

Οι εταιρείες αδυνατούν να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση 
 
Την έλλειψη εμβολίων ιλαράς από την αγορά έχει επιφέρει η τεράστια ζήτηση της τελευταίας περιόδου, με τα φαρμακεία και της Μεσσηνίας να στερεύουν. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει ενεργοποιήσει πολλούς γονείς, με αποτέλεσμα οι δύο εταιρείες που προμηθεύουν την Ελλάδα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο 100% της ζήτησης.
Η τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ ανεβάζει τα κρούσματα, στην Ελλάδα στα 215, με τη Μεσσηνία να καταγράφει ένα και μόνο. Όμως, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, θεωρείται από τις υπηρεσίες υγείας μεμονωμένο.
Η έλλειψη εμβολίων από την αγορά, πάντως, έρχεται να διαψεύσει την προ δεκαημέρου διαβεβαίωση από το υπουργείο Υγείας ότι υπάρχει επάρκεια, καθώς τα αποθέματα ανέρχονται σε 100.000.
 
Έλλειψη
Μάλιστα, σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφερόταν ότι οι όποιες ελλείψεις εμφανίζονται στα φαρμακεία, οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση λόγω της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για άμεσο εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών, εξαιτίας της επιδημικής έξαρσης ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα.
Γι’ αυτό το λόγο ο ΕΟΦ, έπειτα από συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα εν λόγω εμβόλια, διασφάλισε ότι από την επόμενη ημέρα θα ανανεωθεί το stock των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών και ότι εφεξής ο εφοδιασμός θα είναι συχνότερος λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Παρά ταύτα, τις τελευταίες ημέρες το εμβόλιο ιλαράς στα φαρμακεία της Μεσσηνίας είναι δυσεύρετο, καθώς οι εταιρείες που το έχουν δεν εφοδιάζουν με επαρκείς ποσότητες τις φαρμακαποθήκες.
Η ξαφνική αύξηση ζήτησης επέφερε αυτή την έλλειψη και όσο τα κρούσματα αυξάνονται, τόσο συνταγογραφούνται περισσότερα εμβόλια.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά φαρμακοποιού, ο οποίος μας είπε ότι από 10 εμβόλια που μπορεί να διατίθεντο από το φαρμακείο του όλο το χρόνο, τώρα η ζήτηση είναι στα 5-10 καθημερινά και είναι λογικό οι εταιρείες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν. Μάλιστα, η μία από τις εταιρείες δήλωσε αδυναμία προμήθειας άμεσα, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορέσει να το κάνει από τις αρχές του επόμενου μήνα!
Κι επειδή οι δόσεις του εμβολίου είναι δύο, λόγω της έλλειψης έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο σε ένα άτομο να έχει γίνει η πρώτη δόση από την α΄ εταιρεία και η δεύτερη από τη β’ εταιρεία.
 
215 τα κρούσματα
Μέχρι την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 215 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Πρόκειται, κυρίως, για μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Ευτυχώς στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά. 
Στην Πελοπόννησο έχουν καταγραφεί ένα κρούσμα στη Μεσσηνία, το οποίο εξελίσσεται απόλυτα ικανοποιητικά, 16 στην Αργολίδα και 34 στην Κόρινθο.
Από τα 215 κρούσματα:
-Τα 177 (82%) είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένα (με ορολογικό έλεγχο ή/και ΡΟΚ φαρυγγικού επιχρίσματος).
-Τα 32 (15%) είναι πιθανά (δηλαδή κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα και επιδημιολογική σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα).
-Τα 6 (3%) είναι ενδεχόμενα (δηλαδή κρούσματα μόνο με συμβατή κλινική εικόνα).
Επίσης, από τα 215 κρούσματα:
-192 ήταν ελληνικής υπηκοότητας, από τα οποία 156 ήταν Ρομά, και 36 ανήκαν στον γενικό πληθυσμό.
-23 ήταν αλλοδαπής υπηκοότητας (5 ρουμανικής υπηκοότητας – Ρομά, 2 μαροκινής υπηκοότητας, 1 βουλγαρικής υπηκοότητας, 3 γεωργιανής υπηκοότητας, 9 αλβανικής υπηκοότητας, 1 συριακής υπηκοότητας, 1 πακιστανικής υπηκοότητας και 1 μετανάστης από Κένυα).
Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων ιλαράς, τα 178 αφορούν παιδιά ηλικίας έως 14 χρόνων, κυρίως Ρομά. Η νόσος έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα 1 έως 4 χρόνων. 
Από τα 215 δηλωθέντα κρούσματα, εμβολιαστική εικόνα αναφέρθηκε για τα 202. Από τους 202 ασθενείς οι 190 ήταν ανεμβολίαστοι και οι 12 είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού, δηλαδή είχαν κάνει τη μία δόση του εμβολίου ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς. 
Ένας στους δύο ασθενείς με ιλαρά χρειάστηκε νοσηλεία. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 215 κρούσματα νοσηλεύτηκαν τα 111. Ποσοστό 8% παρουσίασε επιπλοκές (1 ασθενής πνευμονία, 9 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα, 3 κερατίτιδα, 4 βρογχίτιδα, 1 εμφάνισε ήπια ηπατική διαταραχή). 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη