Εκδήλωση για την πρόληψη

Εκδήλωση για την πρόληψη

Χθες, από τις 9.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού από το Σύλλογο Ατόμων με εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας «Ξαναρχί-ΖΩ». 
Ο δήμαρχος Καλαμάτας επισκέφθηκε το περίπτερο του Συλλόγου και ενημερώθηκε για τις δράσεις του. Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως «Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, με στόχο την καταπολέμησή του. Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας και το Παράρτημα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. 
Να σημειώσουμε ότι η πρώτη αναφορά της ασθένειας βρέθηκε σε αιγυπτιακό πάπυρο που χρονολογείται από το 1600 π.Χ. Οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί, με κορυφαίο τον Ιπποκράτη, περιγράφουν με λεπτομέρεια τη νόσο, καθώς και τη χειρουργική και συντηρητική αντιμετώπισή της.  
Από τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες υπάρχουν εκπληκτικές και λεπτομερείς περιγραφές για τη διενέργεια της μαστεκτομής και την αφαίρεση των λεμφαδένων της μασχάλης (Λεωνίδης ο Αλεξανδρινός, Γαληνός). Για αιώνες αργότερα η χειρουργική πρωτοστατεί στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, αν και από τους αρχαίους χρόνους υπάρχουν περιγραφές για φάρμακα, κυρίως βότανα, με θεραπευτικές ιδιότητες. 
Κατά το 19ο αιώνα ο Dr Moore βάζει τις αρχές για τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και το 1882 ο Dr Halsted εκτελεί την πρώτη ριζική μαστεκτομή, που αποτέλεσε την εγχείρηση εκλογής για 100 περίπου χρόνια. 
Α.Π.