Μεμονωμένο το κρούσμα ιλαράς στη Μεσσηνία, με την υγεία του παιδιού να εξελίσσεται πολύ καλά

Μεμονωμένο το κρούσμα ιλαράς στη Μεσσηνία,  με την υγεία του παιδιού να εξελίσσεται πολύ καλά

Αυξημένη η ζήτηση των εμβολίων
 
 
Απόλυτα ικανοποιητικά εξελίσσεται η ανάρρωση του 2,5 ετών παιδιού που τις προηγούμενες μέρες βεβαιώθηκε ότι έχει νοσήσει από ιλαρά και αποτέλεσε το πρώτο κρούσμα στο νομό μας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Μεσσηνία θεωρούν μεμονωμένο το περιστατικό, καθώς δεν έχει καταγραφεί άλλο κρούσμα, ενώ το παιδάκι πριν νοσήσει είχε επισκεφθεί νοσοκομείο στην Αθήνα και εκτιμάται ότι εκεί «κόλλησε».
 
Στα 196 τα κρούσματα
Μέχρι την Πέμπτη στην Ελλάδα από το ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν καταγραφεί επίσημα 196 κρούσματα ιλαράς, ενώ εξακολουθεί τη μεγαλύτερη συχνότητα να έχει η Νότια Ελλάδα. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν την επιβεβαίωση κι άλλων κρουσμάτων, αλλά το ενθαρρυντικό είναι ότι στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.
 
Εμβόλια
Στη Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας και στο νοσοκομείο καθημερινά καταφτάνουν γονείς για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ έχουν αρχίσει και κάποιες διαμαρτυρίες ότι από χθες δεν έβρισκαν εύκολα το εμβόλιο.
Η ιλαρά χαρακτηρίζεται ως πολύ μεταδοτική νόσος, η οποία μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς και με σταγονίδια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, καταρροή, επιπεφυκίτιδα, βήχα και εξάνθημα. Τα άτομα που νοσούν μεταδίδουν τη νόσο 4 ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος έως και 4 ημέρες μετά. Ο δε χρόνος επώασης είναι περίπου 10 ημέρες.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν αν έχετε εσείς ή το παιδί σας ύποπτα συμπτώματα συμβατά με την ιλαρά, όπως πυρετό και εξάνθημα. Συστήνεται να τηλεφωνήσετε πριν από την επίσκεψή σας, ώστε να γίνουν ρυθμίσεις των ραντεβού, με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Θα πρέπει, επίσης, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε έρθει σε στενή επαφή με άτομο που πάσχει από ιλαρά και είστε επίνοσοι – ακόμα και αν δεν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη