Πολεμούν τον καρκίνο του μαστού 346 Καλαματιανές

Πολεμούν τον καρκίνο του μαστού 346 Καλαματιανές

Ο μήνας Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως «Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας με στόχο την καταπολέμησή του.
Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Ατόμων με εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας «Ξαναρχί-ΖΩ» οργανώνει σήμερα στην κεντρική πλατεία εκδήλωση ενημέρωσης, από τις 9.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα. Σε αυτή συμμετέχουν το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και το τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Η πρόεδρος του Συλλόγου, Πολυτίμη Κυπραίου, μαζί με μέλη και εθελόντριες, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκαν στη σημασία της πρόληψης, πρωτεύων παράγοντας στην αντιμετώπιση της νόσου, ενώ σχολίασαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο τη στήριξη που τους παρέχει το Γενικό Νοσοκομείο με τη λειτουργία του τμήματος Χημειοθεραπείας και την παρουσία του ογκολόγου Στ. Περουκίδη, αλλά και του αιματολόγου Ι. Αδαμόπουλου.
Σε ερώτηση του “Θάρρους” για τον αριθμό των γυναικών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού στη Μεσσηνία, η πρόεδρος τόνισε ότι, σύμφωνα με το μητρώο που τηρεί ο Σύλλογος, φτάνουν τις 346, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία έχει νοσήσει από συγκεκριμένο είδος καρκίνου.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τάση είναι κάθε χρόνο αυξητική, γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη και ενημέρωση, στοιχεία που στην ουσία αποτελούν τον κυριότερο “εχθρό” της νόσου, μιας και η έγκαιρη διάγνωση δίνει τη δυνατότητα στην επιστήμη να αναφέρεται σε μία 100%, σχεδόν, ιάσιμη νόσο.
 
Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα ασυνήθιστο εξόγκωμα ή «γρομπαλάκι» στο στήθος μπορεί να είναι καρκίνος του μαστού. Αλλά γνωρίζατε ότι υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με κάποιο όγκο;
Το να γνωρίζετε τι ακριβώς να ψάχνετε σε κάθε αυτοεξέταση που κάνετε τακτικά μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Διότι ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος, αν εντοπιστεί εγκαίρως.
Οποιεσδήποτε ξαφνικές αλλαγές στον μαστό είναι σημαντικές, όπως κάποια αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του. Ο ασυνήθιστος πόνος στο μαστό, ή στις θηλές, μπορεί επίσης να είναι καμπανάκι κινδύνου. Το ίδιο και μια θηλή που ξαφνικά αρχίζει να “γυρίζει προς τα μέσα”.
Πολλές γυναίκες δε συνειδητοποιούν ότι το δέρμα στο στήθος μπορεί να προσφέρει και σημαντικές πληροφορίες για την υγεία. Αν το δέρμα γίνει κόκκινο, φολιδωτό, παχύ, κοκκώδες, ή ανώμαλο, ζητήστε από το γιατρό σας να σας εξετάσει. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε έκκριση από τις θηλές, εκτός από το μητρικό γάλα. Ή ακόμα αν υπάρχει οίδημα, ζεστασιά ή μια άβολη ευαισθησία στις θηλές. Θα πρέπει, επίσης, να εξεταστούν τυχόν πρησμένοι λεμφαδένες στη μασχάλη, διότι εκείνοι είναι πιο κοντά στο στήθος.
Φυσικά, αυτά τα συμπτώματα δεν υποδηλώνουν πάντα τον καρκίνο του μαστού. Μπορεί απλά να έχουν σχέση με το πού βρίσκεστε στον εμμηνορροϊκό κύκλο σας. Ωστόσο, οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος πρέπει πάντα να εξετάζεται από έναν ειδικό. Εάν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, είτε πρόκειται για το μέγεθος του στήθους, την εμφάνιση θηλών, την υφή ή την ευαισθησία στον μαστό, μιλήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Προσοχή: Όλα αυτά δε σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο στον μαστό. Επιβάλλεται, όμως, να ενημερώσετε το γιατρό σας και να κάνετε σχετικές εξετάσεις.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη