Π. Κατσίβελας: «Με την Αστυνομία δε μιλάμε την ίδια γλώσσα»

Π. Κατσίβελας: «Με την Αστυνομία  δε μιλάμε την ίδια γλώσσα»

Απογοητευμένος εμφανίσθηκε χθες ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, μετά τη συνάντηση του ιδίου και εκπροσώπων φορέων με τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, Παναγιώτη Πούπουζα, για την εγκληματικότητα στην περιοχή, ύστερα και το περιστατικό που συνέβη στο Κοπανάκι με τον τραυματισμό πέντε κατοίκων από τους πυροβολισμούς τσιγγάνων.
«Με την Αστυνομία δε μιλάμε την ίδια γλώσσα» τόνισε ο δήμαρχος μετά τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι δε βρήκε ανταπόκριση στις ανησυχίες τους, καθώς η πλευρά της Αστυνομίας επιμένει ότι δεν υπάρχει αύξηση εγκληματικότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο κ. Κατσίβελας, πάντως, εξέφρασε φόβους «μην πάρουν οι κάτοικοι το νόμο στα χέρια τους».
 
Διαφορετική γλώσσα
Χθες το πρωί ο κ. Κατσίβελας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Κοινότητας Αετού, τον αντιδήμαρχο της περιοχής, τους προέδρους του Εμπορικού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοπανακίου και κατοίκους, επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση και είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αμέσως μετά δηλώσεις έκανε ο κ. Κατσίβελας.
Όπως τόνισε, παρουσίασαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή, αλλά διαπίστωσε ότι με την Αστυνομία δε μιλούν την ίδια γλώσσα: «Η Αστυνομία είναι ευχαριστημένη από την ασφάλεια που παρέχει στην περιοχή της Τριφυλίας. Αυτό, όμως, είναι μια απογοήτευση για την κοινωνία, γιατί το νιώθει εντελώς διαφορετικά. Εμείς τεκμηριωμένα παρουσιάσαμε ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν  στην κοινωνία της Τριφυλίας. Καταγγείλαμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη αστυνόμευση, όταν περνάνε τρία τέταρτα για να εμφανιστεί η Αστυνομία σε ένα κρίσιμο γεγονός. Αν στο συγκεκριμένο περιστατικό είχε έρθει νωρίτερα, θα είχε μειωθεί τουλάχιστον ο αριθμός των τραυματιών. Εμείς στη συνάντηση μιλήσαμε για έλλειμμα των αστυνομικών και για τις μετακινήσεις που έγιναν. Έχουν μετακινηθεί στελέχη τα οποία υπηρετούσαν στα αστυνομικά τμήματα του Δήμου Τριφυλίας. Μετακινήθηκε αστυνομικός για την ασφάλεια υψηλού προσώπου, έγινε “καλοκαιρινή” μετακίνηση αστυνομικού στο Τμήμα Πύλου. Υπάρχει και μετάθεση που εκκρεμεί από το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας προς την Ορεστιάδα. Δε βλέπω, όμως, αυτό να συγκινεί κανέναν. Μιλάμε διαφορετική γλώσσα με την Αστυνομία. Η κοινωνία βιώνει αυτά τα προβλήματα διαφορετικά».
 
 «Η κοινωνία αγωνιά»
Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, βάσει της οποίας έκλεισε και το Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου, ο κ. Κατσίβελας είπε ότι δεν έχει γίνει τίποτα απ’ όσα τους υποσχέθηκαν: «Καλύτερη αστυνόμευση δεν είδαμε. Αστυνομικούς στο δρόμο δε συναντήσαμε. Δράσεις της Αστυνομίας για τη δίωξη του εγκλήματος, αλλά και μικρότερη παραβατικότητα, δε διαπιστώνουμε. Η Τριφυλία και η κοινωνία της είναι σε αγωνία. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα έτσι ακριβώς όπως υπάρχει, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε κι άλλα γεγονότα. Επιχειρήματα ότι η Τριφυλία δε μοιάζει σε παραβατικότητα με άλλες περιοχές, ενδεχομένως και της Μεσσηνίας, δε σημαίνει ότι εμείς θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα να έχουμε μια περιοχή απόλυτης ασφαλείας, στην οποία δικαιούνται να ζουν οι κάτοικοι της Τριφυλίας. Εμείς θα είμαστε εδώ, δίπλα στην κοινωνία. Ας συνέλθουν, ας δουν τα προβλήματα ακριβώς όπως είναι και να δώσουμε λύσεις».
 
Αμφισβήτησε τα στατιστικά
Σε ερώτηση για τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου για την περιοχή του Κοπανακίου και πώς τα περιστατικά κλοπών είναι μειούμενα τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κατσίβελας τα αμφισβήτησε: «Τα στατιστικά είναι περιορισμένα. Μιλάνε για οκτώ ή εννέα κλοπές που έγιναν μέσα στο 2017. Όμως, παριστάμενοι στη συνάντηση είπαν ότι έχουν πέσει θύματα κλοπής πολύ περισσότερες φορές. Ξέρετε πάρα πολύ καλά την αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας όσον αφορά στη διερεύνηση των κλοπών, και το έχουμε ζήσει όλοι. Πολλοί πολίτες έχουν και την απαξίωση να δηλώσουν μια κλοπή ή μια ληστεία. Όταν κάποιος κλέβει ή ληστεύει έναν ηλικιωμένο που μένει στο Κοπανάκι, είναι μεγάλο πρόβλημα να πάει 30 χλμ. για να δηλώσει το περιστατικό. Η ανακοίνωση που βγήκε από την Αστυνομία αφορούσε μόνο στις κλοπές και εμείς είμαστε εδώ για ένα γεγονός με πολυτραυματίες, το οποίο η στατιστική και η ανακοίνωση της Αστυνομίας ούτε καν αναφέρει. Εμείς μιλάμε για επικινδυνότητα ζωής και αυτοί μας λένε για κάποιες κλοπές.
Ζητάμε, λοιπόν, καλύτερη αστυνόμευση. Αν αυτό λέγεται καλύτερη στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, είναι δεκτό. Αν αυτό οδηγεί στο να ανοίξουν πάλι τα αστυνομικά τμήματα, επίσης είναι δεκτό. Το μόνο που φοβάμαι και έχει δηλωθεί από την κοινωνία είναι μην πάρει το νόμο στα χέρια της. Γιατί αυτά ακούγαμε στη συνέλευση που έγινε και είναι κάτι που δε θέλω και απεύχομαι».
 
Της Βίκυς Βετουλάκη

https://youtu.be/AN3GqNwyADQ