Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης σε καλό κλίμα, Σκουρλέτη και Χαρίτση με τους Δημάρχους της Μεσσηνίας


Η αλλαγή στο νόμο Σπίρτζη για τα δημόσια έργα κοινό αίτημα των Δήμων της Μεσσηνίας 
Π. Σκουρλέτης : «Δεν καταργούνται οι πρόεδροι των κοινοτήτων – Μέσα στο ‘17 ο νέος εκλογικός νόμος»

Συνάντηση εργασίας, κεκλεισμένων των θυρών, για περισσότερες από δυο ώρες, είχαν χθες το πρωί οι έξι δήμαρχοι της Μεσσηνίας με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση. Η συζήτηση διεξήχθη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στο ιστορικό δημαρχείο παρουσία και των βουλευτών Μεσσηνίας του Συρίζα κ.κ. Κοζομπόλη και Κωνσταντινέα καθώς και του Δημάρχου Καρπενησίου, που βρέθηκε στη πόλη μας για την προώθηση της περιοχής του, κ. Νίκου Σουλιώτη. Σύμφωνα με όλες τις πηγές η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και κρατήθηκαν αρκετά χαμηλή τόνοι ακόμα και στα σημεία που υπήρξαν διαφωνίες. Αμέσως μετά το περάς της συνάντησης εργασίας ακολούθησαν δηλώσεις από τους δυο υπουργούς καθώς και από δημάρχους της Μεσσηνίας.
 
Π. Νίκας 
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι πραγματοποιήθηκε μια δημιουργική συζήτηση για όλα τα ζητήματα τα οποία απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τέθηκαν πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί από την πλευρά των δημάρχων και ελήφθησαν απαντήσεις. Ξεκαθάρισε βέβαια ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος, είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή συνεργασία της αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία. Κλείνοντας ευχαρίστησε ξανά τους δυο υπουργούς για τη συζήτηση που είχαν σε πολύ καλό κλίμα.
 
Π. Σκουρλέτης 
Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ευχαρίστησε το δήμαρχο της Καλαμάτας για τη φιλοξενία του. Τόνισε ότι το μήνυμα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι σαφές, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση των αλλαγών, περισσότερες αρμοδιότητες και ρόλους για την αυτοδιοίκηση στο βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες. Πρόσθεσε ότι στη συζήτηση που είχαν με τους δημάρχους εστίασαν σε πολύ κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τα έργα στο χώρο της αυτοδιοίκησης, στο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, και από κοινού συμφωνήσαν ότι πρέπει αυτός να γίνει πιο λειτουργικός και αποτελεσματικός. Παράλληλα ο κ. Υπουργός ξεκαθάρισε , ότι δεν πρόκειται να καταργήσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, κάτι που θα οδηγούσε στην πλήρη ερημοποίηση της υπαίθρου. Διαβεβαίωσε δε, ότι στη πορεία για τις «κυοφορούμενες» αλλαγές, αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί. Επίσης, σημείωσε ότι συζήτησαν και για θέματα της ενδοδημοτικής και ενδοπεριφερειακής διακυβέρνησης αλλά και για τον εκλογικό νόμο. Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης που είναι η απλή αναλογική, καθώς επιθυμούν μια πιο γνήσια αντιπροσώπευση των λαϊκών συσχετισμών, με εκείνες τις ασφαλιστικές δικλίδες όμως, που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στη διακυβέρνηση των δήμων και των περιφερειών. Έκανε γνωστό ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο νέος νόμος να είναι έτοιμος μέσα στη χρονιά καθώς υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας μέχρι τις επόμενες εκλογές και χωρίς αιφνιδιασμούς και με ανοιχτό διάλογο θέλουν να πετύχουν τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι δεν θα ανοίξει το χωροταξικό των Δήμων, όχι γιατί όπως σχεδιάστηκε ο Καλλικράτης έγιναν όλα καλώς καμωμένα, αλλά γιατί σήμερα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, αφήνοντας το θέμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, ξεκαθάρισε ότι δενσυζητούν για ανασύσταση των παλιών νομαρχιών , αλλά ούτε και για κατάργηση των χωρικών αντιπεριφερειαρχών. Σκοπός είναι η ενίσχυση των ρόλων τους.
 
Αλ. Χαρίτσης 
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ευχαρίστησε με τη σειρά του το δήμαρχο Καλαμάτας για τη φιλοξενία, αλλά και όλους τους δημάρχους της Μεσσηνίας για την πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση που είχαν. Τόνισε δε, ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων της αυτοδιοίκησης με συνεχή και ειλικρινή διάλογο. Σχετικά με το σημαντικότατο ζήτημα της χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, ειδικά από τη μείωση των χρηματοδοτικών τους δυνατοτήτων τα χρόνια της κρίσης, σημείωσε ότι η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργία γίνεται αντιληπτή από τους δημάρχους. Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσω της ενίσχυσης του εθνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αλλά και από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ με ειδικά προγράμματα με αποκλειστικούς δικαιούχους τους Δήμους , έτσι ώστε να ενισχυθούν οι Δήμοι από μια σειρά έργων. Κυρίως έργα τοπικών υποδομών όπως ύδρευσης αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και το ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας. Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι δε νοείται να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου για ανάπτυξη χωρίς να δούμε πρώτα και κύρια την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο. Επισήμανε δε, ότι με τις ενέργειές της η κυβέρνηση και με τη συνεργασία της με την ΚΕΔΕ της ΕΕΤΑΑ αλλά και με τους δημάρχους τον καθένα ξεχωριστά αποδεικνύει τη θέληση της να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Κλείνοντας τη σύντομη τοποθέτηση του υποσχέθηκε ότι αυτή η συνεργασία με τους δημάρχους θα είναι συνεχής, και θα βρίσκονται σε επικοινωνία για να παρακολουθούν την πορεία όλων των θεμάτων που συζήτησαν και συμφώνησαν.
 
Δ. Καφαντάρης 
Ο αντιπρόεδρος τη ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης επισήμανε ότι όταν συζητάς με δυο υπουργούς για θέματα αυτοδιοίκησης είναι πάντα σημαντικό. Σημείωσε επίσης, ότι η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση κυριάρχησε στο διάλογο.Ζητώντας από την πλευρά του μια αυτοδιοίκηση που μπορεί να αυτοδιοικείται και ένα κράτος που θα στηρίξει την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Σχετικά με τον εκλογικό νόμο ανέφερε ότι κανείς δεν πιστεύει ότι ο εκλογικός νόμος ήταν ο κακός δαίμονας της χώρας για να βρεθεί εκεί που βρέθηκε, είναι μια αλλαγή που περιμένουν να τη δουν, ξεκαθαρίζοντας ότι πιστεύουν ότι το μοντέλο λειτουργίας που υπάρχει πρέπει να συνεχιστεί. Ζήτησε δε, να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα καθώς είναι μεγάλο θέμα η διαχείριση και η διοίκηση του δήμου σε δύσκολες στιγμές. Επιπλέον, ο κ. Καφαντάρης έκανε γνωστό ότι τέθηκε και ο υπουργός αποδέχθηκε, το θέμα των νέων κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ, των χρημάτων στην αυτοδιοίκηση δηλαδή, διότι οι περιφερειακοί δήμοι, οι νησιωτικοί , οι ορεινοί ή οι πιο μικροί έχουν πιο μεγάλες ανάγκες από τους μεγάλους. Επίσης ο κ. Καφαντάρης έκανε γνωστό ότι τέθηκε από όλους τους δημάρχους η επιτακτική ανάγκη για τροποποίηση του απαράδεκτου, όπως τον χαρακτήρισε, νόμου Σπίρτζη 4412 που αφορά τα έργα στους δήμους και ο οποίος καθυστερεί την ανάπτυξη της χώρας. Κλείνοντας ο κ. Καφαντάρης τόνισε ότι ο διάλογος κινήθηκε σε καλά πλαίσια και θα συνεχιστεί και στο μέλλον καθώς μέλημα όλων είναι ο πολίτης/
 
Γ. Τσώνης 
Πολύ σοβαρή και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τους δυο υπουργούς ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης. Επισήμανε ότι συζητήθηκαν προβλήματα χρόνων εκφράζοντας την αισιοδοξία το ότι πλέον μπαίνουμε σε μια διαφορετική πορεία. Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο , ο κ. Τσώνης ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης και δήλωσε ευτυχής που ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν καταργούνται οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων.
 
Αρ. Σταθόπουλος 
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος τόνισε ότι ο διάλογος πάντα προάγει ειδικά όταν είναι καλόπιστος και από τις δυο πλευρές, όπως η συνάντηση που είχαν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας με τους δυο Υπουργούς χθες το πρωί. Ζήτησε δε να συνεχιστεί αυτός ο γόνιμος διάλογος για να υπάρχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αναφορικά δε, με τα ζητήματα που απασχολούν τη Μεσσηνία ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι πήραν απαντήσεις που ικανοποιούν εν μέρει τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας. Κλείνοντας ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος με την πολιτεία και σε άλλα ζητήματα, τα οποία οι δυο υπουργοί δεν ήταν αρμόδιοι, όπως αυτό της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων αλλά και της διαχείρισης των απορριμμάτων. 
 
Του Κώστα Γαζούλη