28ο Συνέδριο Αξιωματικών Αστυνομίας: Στόχος μια πιο αξιοκρατική αστυνομία

28ο Συνέδριο Αξιωματικών Αστυνομίας: Στόχος μια πιο αξιοκρατική αστυνομία

Στο επίκεντρο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αστυνομικοί
 
-Δημήτρης Αναγνωστάκης: «Στόχος μια πιο δημοκρατική και αξιοκρατική Αστυνομία»
 
 
Με κεντρικό σύνθημα «Με όραμα και ελπίδα: Για το συνάδελφο, για αποτελεσματική Αστυνομία και για στελέχη με επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση» και παρουσία του γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, καθώς και των Αρχών της τοπικής κοινωνίας, άρχισε χθες το πρωί στην Καλαμάτα το 28ο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ).
Σύντομους χαιρετισμούς εκφώνησαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, που ευχήθηκαν καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου. Παράλληλα, τόνισαν το σημαντικό ρόλο που επιτελούν στην κοινωνία οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.
Εν συνεχεία το λόγο έλαβαν ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ Ιωάννης Κατσιαμάκας και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος. Τόσο ο κ. Κατσιαμάκας όσο και ο κ. Γερακαράκος ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στην Πολιτεία, καθώς και στην νυν αλλά και πρώην κυβερνήσεις, βάζοντας σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους αξιωματικούς της ελληνικής Αστυνομίας στη συζήτηση, αλλά και σημαντικά θέματα αξιοκρατίας, κατηγορώντας όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις γι’ αυτό το ζήτημα.
Το λόγο εν συνεχεία πήρε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, που μετέφερε και τις ευχές για επιτυχία του συνεδρίου του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ο οποίος να σημειωθεί ότι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή ανέβαλε την επίσκεψή του στην Καλαμάτα για το εν λόγω συνέδριο, καθώς προέκυψε μια πολύ σημαντική σύσκεψη στην Αθήνα.
Ο κ. Αναγνωστάκης σημείωσε ότι άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή όλους τους προβληματισμούς των προέδρων των συνδικαλιστικών οργανισμών της Αστυνομίας. Πρόσθεσε, δε, ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι έχει «μαγικά ραβδιά». Επισήμανε, όμως, ότι πολλές φορές, παρά τη θέλησή τους, πέφτουν πάνω σε μνημονικές υποχρεώσεις και ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθειά τους να διευκολύνουν το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας. Σημείωσε ακόμη ότι θα συνεχίσουν να προσπαθούν από κοινού για την επίλυση των όποιων προβλημάτων.
Ο κ. Αναγνωστάκης αναφέρθηκε και στην αναδιάρθρωση που έγινε στην ΕΛΑΣ, χαρακτηρίζοντάς τη ιδιαιτέρως επιτυχημένη και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι περιοχές που δεν είχαν δει ποτέ περιπολικό, μπορούν πλέον να αισθάνονται ασφαλείς. Επίσης, τόνισε ότι όλα αυτά έγιναν από κοινού με τη συμβολή των στελεχών της ΕΛΑΣ. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι, όπου τυχόν έχουν υπάρξει αστοχίες, με τη βοήθεια των αξιωματικών της ΕΛΑΣ θα διορθωθούν άμεσα.
Κλείνοντας ο κ. Αναγνωστάκης δεσμεύτηκε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για όσο καιρό θα βρίσκεται εκεί, θα δίνει μάχη για μια πιο δημοκρατική και αξιοκρατική Αστυνομία.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβαλάς, ευχαρίστησε όλους τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για το έργο που συνεχίζουν και επιτελούν, καθώς και για τη στάση που κράτησαν όλα αυτά τα χρόνια που η ελληνική κοινωνία χειμάζεται από την κρίση, η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστη και την Ελληνική Αστυνομία.
Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι η κρίση αυτή σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν.
Το «παρών», εκτός των παραπάνω, έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας κα Κοζομπόλη και κ. Κωνσταντινέας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, καθώς και αρκετοί αυτοδιοικητικοί, όπως και άλλοι τοπικοί φορείς.
Οι εργασίες του συνεδρίου λαμβάνουν χώρα στο ξενοδοχείο «Elite» και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα Τρίτη. Συνολικά μετέχουν 120 αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ενώ έχει προγραμματιστεί αφιέρωμα ιστορικής αναφοράς στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Με τη λήξη του συνεδρίου σήμερα το μεσημέρι οι σύνεδροι πρόκειται να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
 
 
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας