«Ο Μάγος του Οζ», ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους στη Μεσσήνη

«Ο Μάγος του Οζ», ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους στη Μεσσήνη

Ελένη Ευταξοπούλου: «Ένα ταξίδι στις βαθύτερες πτυχές της δικής μας προσωπικής ιστορίας»
 
Με παρουσία περίπου 10 χρόνων, το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης ανεβάζει αυτές τις μέρες για πρώτη φορά ένα παιδικό παραμύθι με πρωταγωνιστές τους «μεγάλους» της θεατρικής ομάδας. Ο διαχρονικός «Μάγος του Οζ» από το Κάνσας ψάχνοντας τη «Σμαραγδένια Πολιτεία» φτάνει στη Μεσσήνη σε μια εξαιρετική παράσταση, της οποίας τη διασκευή και σκηνοθεσία έχει αναλάβει η ηθοποιός και δασκάλα των θεατροπαιχνιδιών του εργαστηρίου, Ελένη Ευταξοπούλου.
Οι παραστάσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν σήμερα Παρασκευή 24, αύριο Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Νοεμβρίου, ενώ θα ολοκληρωθούν το επόμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο, 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου, στο «Δασκαρόλειο» Πολιτιστικό Κέντρο Μεσσήνης.
Το «Θάρρος» επικοινώνησε και συνάντησε τη σκηνοθέτιδα της παράστασης, η οποία μας μίλησε για την επιλογή της, για το έργο που επιτελείται στο θεατρικό εργαστήρι της Μεσσήνης, καθώς και για τα σχέδια μιας επαγγελματίας ηθοποιού που άφησε την Αθήνα για να βρεθεί στην επαρχία…

 
-Πόσα χρόνια λειτουργεί το Θεατρικό Εργαστήρι της Μεσσήνης – Υπάρχει συμμετοχή από τα παιδιά;
To ΘΕΜ υπάρχει εδώ και περίπου 10 χρόνια και οι δημιουργοί του επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία της Μεσσήνης. Εγώ συνεργάζομαι μαζί του τα τελευταία 4 χρόνια περίπου ως δασκάλα στα θεατροπαιχνίδια. Συνολικά έχουμε 4 τμήματα με περισσότερα από 50 παιδιά από 3 ετών μέχρι και μαθητές Λυκείου. Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα και τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το «μαγικό» κόσμο του θεάτρου από πολύ μικρή ηλικία.
 
-Πώς καταλήξατε στο να ανεβάσετε μια παιδική παράσταση;
Πέρυσι συγκροτήσαμε μια ομάδα και ανεβάσαμε τρία μονόπρακτα. Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, έτσι φέτος αποφασίσαμε να ανεβάσουμε ένα παιδικό παραμύθι, το οποίο απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Ουσιαστικά είναι η πρώτη παιδική παράσταση που ανεβαίνει από τους μεγάλους ερασιτέχνες ηθοποιούς του σχήματος, καθώς μέχρι σήμερα παιδικά έργα ανεβάζαμε μόνο με τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου.
 
-Γιατί επιλέξατε το «Μάγο του Οζ»;
Αρχικά πρέπει να πω ότι, όταν ξεκίνησα να κάνω τη διασκευή σ’ αυτό το διαχρονικό έργο του Φρανκ Μπάουμ, δεν περίμενα ότι θα δυσκολευτώ τόσο πολύ. Ο «Θαυμαστός κόσμος του Οζ» έχει γίνει αντικείμενο πολλαπλών ερμηνειών και αναλύσεων, με αποκορύφωμα την πολιτικο-οικονομική ταύτισή του με την Αμερική της περιόδου που γράφτηκε (1900). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ίδιος αυτός ο «Θαυμαστός κόσμος του Οζ» μπορεί να ταυτιστεί με την Ελλάδα του σήμερα, όπου η μικροαστική και αγροτική τάξη ή ακόμα και η αστική βρίσκεται σ’ ένα ατέρμονο ταξίδι πόρων και δικαίου.
Στα δικά μου τα μάτια, θέλοντας να κρατήσω την «παραμυθένια» πλευρά της ιστορίας, ο «θαυμαστός κόσμος του Οζ» είναι ένα ταξίδι στις βαθύτερες πτυχές της δικής μας προσωπικής ιστορίας, εκεί που ο καθένας αναζητεί και ονειρεύεται την καλύτερη πλευρά του εαυτού του χωρίς να γίνεται πάντα αντιληπτό ότι καθετί που αναζητούμε βρίσκεται στην προσωπική και εσωτερική μας δύναμη, την ψυχή μας. Και όσο μας λείπει το μυαλό, η καρδιά ή το θάρρος για να παραδεχτούμε αυτό το εσωτερικό ταξίδι, έχουμε πάντα την επιλογή των πράξεών μας. Τα πούλια έχουν στηθεί, οι κανόνες υπάρχουν, οι συμπαίκτες προσφέρονται. Το μοναδικό ερώτημα είναι: θα παίξεις; Έτσι, λοιπόν, από όποια πλευρά και να εξετασθεί ο «Μάγος του Οζ», είτε πολιτική, οικονομική, είτε κοινωνική, συναισθηματική, δεν παύει να είναι ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας κληρονομιάς μας.

 
-Ήδη δόθηκαν οι πρώτες δύο παραστάσεις… Πώς ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;
Τόσο το περασμένο Σάββατο, στην πρεμιέρα, όσο και την Κυριακή, στη δεύτερη παράσταση, πήγαμε πάρα πολύ καλά και το θέατρο γέμισε τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους. Το πιο σημαντικό είναι ότι κερδίσαμε και το «στοίχημα», καθώς όλα τα μικρά παιδιά που βρέθηκαν στην παράσταση έμειναν προσηλωμένα μέχρι τέλους…
Οι μικροί θεατές είναι πάντα και οι πιο «σκληροί» κριτές και γι’ αυτό είμαστε χαρούμενοι που τους ικανοποιήσαμε.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλους τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που με πολύ μεράκι και αγάπη «αγκάλιασαν» και δούλεψαν σκληρά για να ανέβει αυτή η παράσταση. Τα σκηνικά μας είναι «φτωχά» και έχουμε δώσει έμφαση στους ρόλους και τις φωνές του κάθε ηθοποιού, προσπαθώντας να μεταφέρουμε το κοινό στο «Θαυμαστό κόσμο του Οζ». Είναι μια παράσταση που, όπως προείπαμε, δεν απευθύνεται μόνο στους μικρούς αλλά έχει ισχυρά μηνύματα και για τους μεγάλους, γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες, όχι μόνο της Μεσσήνης και των γύρω περιοχών, αλλά και της Καλαμάτας, να έρθουν και να την απολαύσουν.
 
-Η τοπική κοινωνία βοηθά το εγχείρημά σας;
Όπως γνωρίζω από τους συνεργάτες μου και πριν ακόμα βρεθώ εγώ εδώ, η εκάστοτε Δημοτική Αρχή στέκεται πάντα αρωγός στις προσπάθειες του ΘΕΜ, τόσο με την παραχώρηση του «Δασκαρόλειου» όσο και με ό,τι βοήθεια χρειαστεί. Την ίδια βοήθεια προσφέρει και η τοπική κοινωνία, που «αγκαλιάζει» τις παραστάσεις μας. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ…
 
-Να περάσουμε λίγο σε προσωπικό επίπεδο… Πώς είναι μια επαγγελματίας ηθοποιός να αφήνει την Αθήνα και να βρίσκεται στην επαρχία;
Είμαι ίσως τυχερή, γιατί έφυγα από την Αθήνα πριν από περίπου 4-5 χρόνια για να έρθω στην Καλαμάτα, όπου δημιούργησα την οικογένειά μου, πριν αρχίσει η μεγάλη κρίση στο χώρο του θεάτρου στην πρωτεύουσα. Έτσι η εμπειρία μου με τη δική μου θεατρική ομάδα στην Αθήνα ήταν ευχάριστη και με επιτυχίες… Η αλήθεια είναι ότι ως επαγγελματίας ηθοποιός δεν έχω πολλές ευκαιρίες στην επαρχία, έτσι χάρηκα ιδιαίτερα όταν έμαθα τη δημιουργία της ομάδας ReAct, που απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Ήδη ξεκίνησα συνεργασία μαζί τους και το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ανεβάσουμε μια … γυναικεία κωμωδία. Για την ώρα, όμως, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε περισσότερα.
Βέβαια, πρέπει να τονίσω ότι και η ενασχόλησή μου με το Θεατρικό Εργαστήρι της Μεσσήνης είναι μια καταπληκτική εμπειρία, γιατί είναι όντως μοναδικό να μαθαίνεις τον κόσμο του θεάτρου σε μικρά παιδιά, και τους ευχαριστώ πολύ που μου δίνουν αυτή την ευκαιρία…
 
-Την περίοδο αυτή βλέπουμε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις από δεκάδες θεατρικές ομάδες. Ποια είναι η άποψή σου πάνω σ’ αυτό;
Θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό ότι υπάρχουν αρκετές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες καθώς δείχνει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να εκφραστεί. Όποτε μου δίνεται η ευκαιρία παρακολουθώ όσες περισσότερες παραστάσεις μπορώ, και είμαι πολύ χαρούμενη που βλέπω ότι υπάρχει ένα καταπληκτικό επίπεδο, αν αναλογιστούμε πάντα ότι μιλάμε για ερασιτέχνες ηθοποιούς. Εκτός αυτού, όλες αυτές οι παραστάσεις βοηθούν και το θέατρο γενικότερα. Ακόμα και όσοι πάνε απλά για να παρακολουθήσουν κάποιον γνωστό τους, έστω και έμμεσα γνωρίζουν το μαγικό κόσμου του θεάτρου…

 
 
*Οι παραστάσεις του «Μάγου του Οζ» στο «Δασκαρόλειο» στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης συνεχίζονται απόψε Παρασκευή 24 και αύριο Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 9.00 μ.μ. και την Κυριακή 26 στις 7.00 μ.μ. Οι τελευταίες παραστάσεις θα δοθούν την Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 9.00 μ.μ. και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.

Παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Νάνσυ Θεοφιλοπούλου, Αγγελική Ιντζέμπελη, Πάρις Καίσαρης, Ρενάτα Κούσκουλα, Χριστίνα Κωνσταντοπούλου, Ματθαίος Μαρκόπουλος, Ρουμπίνη Ξυνού, Τζοάννα Σκιαδά, Σάκης Σταθόπουλος, Αθηνά Τσακόπουλου.

Συντελεστές είναι οι: επιμέλεια μουσικής – φωτισμού: Ελένη Ευταξοπούλου, βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Τσακοπούλου, επιμέλεια κοστουμιών, φροντιστήριο: Ελένη Ευταξοπούλου, Τζοάννα Σκιαδά, Πάρης Καίσαρης. Σκίτσο αφίσας: Ηλίας Παναγιωτόπουλος, επιμέλεια αφίσας: Παναγιώτης Γκούζος, Τασία Γιαννέτσου, Κατερίνα Τζώρτζη, Πάρης Καίσαρης, κατασκευή σκηνικών: Βασίλειος Λαγός, επιμέλεια προγράμματος: Τασία Γιαννέτσου – Αικατερίνη Χριστοπούλου, φωτογράφιση προγράμματος: Γεώργιος Τασσόπουλος.
 
 
Του Κώστα Γαζούλη