Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Απολογισμός, ευχαριστίες αλλά και “καρφιά” από τον απερχόμενο πρόεδρο Δ. Μανιάτη

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Απολογισμός, ευχαριστίες αλλά και “καρφιά” από τον απερχόμενο πρόεδρο Δ. Μανιάτη

Μια ιδιαίτερη συνέντευξη Τύπου ήταν η χθεσινή για τον απερχόμενο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρη Μανιάτη, αφού ήταν η τελευταία που έδωσε από αυτήν τη θέση.
Ο κ. Μανιάτης θέλησε αρχικά να απαντήσει σε όσους μιλούν απαξιωτικά για το θεσμό του Επιμελητηρίου, αναλύοντας το σκοπό του. Έτσι, όπως είπε, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει εδραιώσει το κύρος και την αποτελεσματικότητά του σε εθνικό επίπεδο, ενώ αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο δυναμικά και καινοτόμα σε όλη τη χώρα, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Μιλώντας για το σκοπό του θεσμού, είπε ότι η δική του 5χρονη θητεία πάτησε πάνω σε δύο κατευθύνσεις: αφενός, το Επιμελητήριο να καλύπτει τις ανάγκες δημιουργίας της δημόσιας αρχής σε ένα διευρυμένο επίπεδο παροχής πληροφοριών και, αφετέρου, στη δημιουργία ενός Επιμελητηρίου οικονομικά βιώσιμου, ισχυρού και αποτελεσματικού στην υπηρεσία των επιχειρήσεων μελών του.
Συμπλήρωσε, δε, ότι κύρια αποστολή του είναι η συμβουλευτική και εισηγητική συμβολή του προς την Πολιτεία για τη διαμόρφωση πολιτικών και νομοθεσιών που αναπτύσσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, με γνώμονα πάντα το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, ενώ, όπως ξεκαθάρισε, δεν είναι συνδικαλιστικός τομέας και δεν έχει αποστολή τις μαχητικές μορφές δράσης έναντι της Πολιτείας.
Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν οι ατομικές αλλά και οι συλλογικές υπηρεσίες προς τα μέλη. Ειδικότερα, σχολίασε ότι οι πρώτες γίνονται αντιληπτές, αφού αφορούν ξεχωριστά στον κάθε επαγγελματία, παρέχοντάς του υπηρεσίες, που όμως δεν έχουν σχέση με τις δημόσιες υπηρεσίες, αφού είναι άμεσες.
Σχετικά με τις συλλογικές δράσεις και παρεμβάσεις, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι είναι αυτές που αποφέρουν γενικό όφελος, αλλά δε γίνονται αντιληπτές από τους ωφελούμενους, με αποτέλεσμα να μη συνδέονται ατομικά με τους επαγγελματίες και πολλές φορές να παραπληροφορούνται για το ποιος είναι ο κύριος συντελεστής του οφέλους.
Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης κάλεσε τα μέλη του Επιμελητηρίου που θέλουν να έχουν ενημέρωση για το έργο του να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ή να πηγαίνουν σε αυτό, αφού παρέχει πληροφορίες και δράσεις που δε γίνονται ευρέως γνωστές.
 
Η απαξίωση του θεσμού από την Πολιτεία
Μιλώντας για την απαξίωση του Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι αυτή έχει αναγκάσει, αντί να αποτελεί πρωταρχικό σύμβουλο της Πολιτείας, να έρχεται σε επαφή μαζί της με υπομνήματα και διαμαρτυρίες, προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μελών του.
Επίσης, ο απερχόμενος πρόεδρος είπε ότι τα Επιμελητήρια, όχι μόνο πρέπει να παίζουν το ρόλο του συμβούλου της Πολιτείας, αλλά και να διεκδικούν τις λύσεις των προβλημάτων για τα μέλη τους, κάτι που γίνεται στο εξωτερικό (ειδικά στη Γαλλία), με τα εκεί επιμελητήρια να αποτελούν σοβαρό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, στη Γαλλία τα επιμελητήρια νομοθετούν ως εταίροι και συνεργάτες της εκάστοτε κυβέρνησης. Έτσι κάλεσε την Πολιτεία να δώσει σάρκα και οστά στον επιμελητηριακό θεσμό.
 
Ο απολογισμός της πενταετίας
Στη συνέχεια ο κ. Μανιάτης μίλησε για την προσπάθεια που έγινε επί της δικής του προεδρίας να λυθούν προβλήματα που απασχολούσαν τα μέλη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, αλλά και τα έργα που έγιναν αυτή την πενταετία.
Όπως είπε, το βάρος δόθηκε στην εξέλιξη και το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού μέσω νέων πρακτικών, καινοτόμων υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικοοικονομικές τάσεις του 21ου αιώνα που προκύπτουν από την ψηφιακή επαφή.
Μεταξύ των δράσεων της πενταετίας ο κ. Μανιάτης ανέφερε τη διαχείριση του ΓΕΜΗ, την παρέμβαση και τη διαμόρφωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα για αυτό, ανέφερε ότι κατά τη δική του θητεία το Επιμελητήριο εισέπραξε 383.000 ευρώ, ενώ μέσω της διαχειριστικής του επιτεύχθηκε η Μεσσηνία να είναι ποσοτικά πρώτη στην υλοποίηση προτάσεων από 48 επιχειρήσεις.
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και σε παρεμβάσεις που έγιναν και αφορούσαν στη μείωση του ΦΠΑ, προς τον ΟΑΕΕ, το υπουργείο Εργασίας κ.α. Επίσης, έγιναν σεμινάρια και ημερίδες για τα μέλη του δωρεάν, όπως και συμμετοχές σε ημερίδες οικονομικής ανάπτυξης.  Υπήρξαν συνεργασίες με Ιδρύματα της Μεσσηνίας, αλλά και συμμετοχές με προτάσεις σε Δήμους και Περιφέρεια. Ειδικότερα για τη δεύτερη, ανέφερε τη σύμβαση που υπεγράφη με τον κ. Τατούλη για τη Μεσογειακή Πόλη.
Αναφερθείς στο ηλεκτρονικό εμπόριο, μίλησε για κάποια domain που έχουν κατοχυρωθεί από την απερχόμενη διοίκηση, αλλά και κινήσεις που έχουν γίνει σχετικά με αυτού του είδους το εμπόριο.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε κινήσεις που έγιναν σε σχέση με τις αεροπορικές συνδέσεις, προκειμένου η Μεσσηνία και, κυρίως, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να αποτελέσουν την κεντρική πύλη της Πελοποννήσου.
Μιλώντας για το αεροδρόμιο, είπε ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις εκσυγχρονισμού του, χωρίς όμως να πουληθεί, ενώ αντίστοιχες κινήσεις ανέφερε ότι χρειάζεται και το λιμάνι της Καλαμάτας. Μάλιστα, παρατήρησε ότι στο Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου δεν υπάρχει εκπροσώπηση από το Επιμελητήριο.
 
Ευχαριστίες αλλά καρφιά σε εκλεγμένα μέλη που αδιαφόρησαν για το Επιμελητήριο
Κλείνοντας ο κ. Μανιάτης ευχαρίστησε τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής για την άψογη συνεργασία, όπως και το προσωπικό του Επιμελητηρίου, το οποίο χαρακτήρισε άψογο και τόνισε ότι έχει τεράστιες δυνατότητες.
Επίσης, τα μέλη του Δ.Σ. που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις, αφού, όπως εξήγησε, υπήρχαν κάποια που απαξίωσαν το θεσμό. Μάλιστα, όπως παρατήρησε, κάποια από τα τελευταία μέλη είναι υποψήφια ξανά και απορεί τι θα πουν στους ανθρώπους που τους ψήφισαν, αφού δε συμμετείχαν.
Σε ερώτηση για το ποιοι ήταν αυτοί που δεν πήγαιναν στις συνεδριάσεις, ο κ. Μανιάτης απάντησε ότι δεν μπορεί να κατονομάσει, αλλά υπήρξαν μέλη που για τρία χρόνια δεν εμφανίστηκαν ποτέ.
 
Η περιουσία του Επιμελητηρίου, η βιωσιμότητά του και το ταμειακό απόθεμα
Ένα θέμα που θέλησε να αναπτύξει ο κ. Μανιάτης είναι η βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου, καθώς πλέον δεν υπάρχουν συνδρομές από τα μέλη του κι έτσι πηγή εσόδων αποτελεί η περιουσία του. Θέμα που, όπως είπε, ενώ προσπάθησε δύο φορές να το θέσει στο Δ.Σ., δε συζητήθηκε και έτσι η περιουσία του Επιμελητηρίου παραμένει αναξιοποίητη. Για να επιβιώσει ο θεσμός, λοιπόν, έγινε σωστή διαχείριση, αφήνοντας στο Επιμελητήριο ταμειακό απόθεμα.
Κάλεσε, δε, τη νέα διοίκηση να βρει τρόπο για να αξιοποιηθεί η περιουσία, αφού είναι ζήτημα και οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα.
 
Η πτήση της Ryanair και οι Δήμοι που αθέτησαν τη συμφωνία τους
Ζήτημα που είχε φέρει σε κόντρα την απερχόμενη διοίκηση με τους Δήμους  της Μεσσηνίας ήταν η προφορική συμφωνία των δεύτερων για συμβολή στην πληρωμή του κόστους για την αεροπορική σύνδεση με τη Ryanair. Προφορική συμφωνία που δεν τηρήθηκε, αφού οι Δήμοι είχαν δεσμευτεί ότι θα έδιναν γύρω στα 12.500 ευρώ έκαστος, αλλά κανείς δεν έδωσε το εν λόγω ποσό, με το Δήμο Καλαμάτας, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, να είναι διατεθειμένος να πληρώσει, με την προϋπόθεση ότι θα πλήρωναν και οι υπόλοιποι Δήμοι.
Στη συνέχεια στάλθηκαν εξώδικα, αλλά ποτέ το Επιμελητήριο δεν έλαβε αυτά τα χρήματα.
 
Η Μεσογειακή Πόλη και η κόντρα με το Δήμο Καλαμάτας
Μιλώντας για τη Μεσογειακή Πόλη, ο απερχόμενος πρόεδρος είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τη Μεσσηνία, που είχε προταθεί στο Δήμο, αφού θα αποτελέσει πολυχώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης. Μάλιστα, κάλεσε την επόμενη διοίκηση να το προσπαθήσει, αφού η μη υλοποίησή του οφείλεται περισσότερο στο ότι ο Δήμος, ύστερα από αίτημα του Επιμελητηρίου, δεν πήρε απόφαση για την αλλαγή συντελεστή δόμησης στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η έκδοση άδειας οικοδομής, εκκρεμότητα που υφίσταται εδώ και 3 χρόνια.
Σχετικά με τη στάση της Πολεοδομίας, ο κ. Μανιάτης παρατήρησε ότι η Υπηρεσία απάντησε ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης, δηλαδή του Δήμου.
 
Σχολιασμός στο «καρφί» Γκούμα για τη νοοτροπία Δημοσίου
Όταν ζητήθηκε από τον κ. Μανιάτη να σχολιάσει την άποψη του κ. Γκούμα ότι στο Επιμελητήριο εδώ και χρόνια υπάρχει η νοοτροπία Δημοσίου, είπε ότι αυτή είναι η δική του άποψη (του κ. Γκούμα) και δε θέλει να τη σχολιάσει. Πρόσθεσε, όμως, ότι τα μέλη, το προσωπικό του Επιμελητηρίου, αλλά και η κοινωνία, θα κρίνουν το έργο που αφήνει πίσω του.
Πάντως, όπως είπε, ο ίδιος προσπάθησε για το καλύτερο και δεν έλειψε ούτε μια μέρα.
 
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλών των μελών
Στην ερώτηση για το ύψος των οφειλών των μελών του Επιμελητηρίου, καθώς και για τις κινήσεις που έγιναν για να συγκεντρωθούν, ο κ. Μανιάτης είπε ότι είναι περίπου 600.000 ευρώ, αλλά στη διαδικασία της είσπραξης θα μπορούσαν να σταλούν στην εφορία και να εισπραχθούν έτσι. Όμως, δε θέλησαν να μπουν στη λογική να γίνει αυτή η κίνηση, καθώς θα ήθελαν, αν τους επέτρεπε ο νόμος, να χαριστούν αυτά τα ποσά σε επιχειρήσεις, προκειμένου να βοηθηθούν αφού είχαν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.
 
Γιατί δεν είναι ξανά υποψήφιος
Στην ερώτηση γιατί δε διεκδικεί ξανά την προεδρία του Επιμελητηρίου, ο απερχόμενος πρόεδρος απάντησε ότι αύριο θα συνταξιοδοτηθεί και έτσι με το νέο νόμο δεν έχει δικαίωμα να είναι ξανά υποψήφιος.
 
Ξυγκώρος ή Γκούμας;
Σε ερώτηση που τέθηκε στο τέλος για το αν θα επέλεγε για νέο πρόεδρο τον Γιώργο Γκούμα ή τον Βαγγέλη Ξυγκώρο, απάντησε ότι η άποψη είναι προσωπική και «θέλει να εκλεγεί αυτός που θέλει να υπηρετήσει το θεσμό. Ένα θεσμό που για να θέσεις υποψηφιότητα, πρέπει να τον αγαπάς και να θες να τον υπηρετήσεις», κάτι που, όπως είπε, θα φανεί στην πορεία και από τα 21 μέλη του Δ.Σ. που θα προκύψουν μετά τις εκλογές.
Όπως σχολίασε, «αυτό θέλει αγάπη, αφού δεν είναι ούτε προσωπική αλλά και ούτε κοινωνική καταξίωση», ενώ δήλωσε «παρών» αν χρειαστεί ο νέος πρόεδρος τη βοήθειά του.   

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση