Η Καλαμάτα συνδέεται φέτος αεροπορικά με 26 προορισμούς του εξωτερικού

Η Καλαμάτα συνδέεται φέτος αεροπορικά με 26 προορισμούς του εξωτερικού

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά η χρονιά για το αεροδρόμιο Καλαμάτας, αφού και φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των επιβατών. Αιτία είναι, φυσικά, ο αριθμός των αεροπορικών συνδέσεων, που θα φτάσουν στις 26, συν μία εκείνης της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, χθες έγινε γνωστό το πρόγραμμα των πτήσεων που ξεκινούν την Κυριακή, ενώ αναμένεται να πυκνώνουν όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι.
Να σημειωθεί ότι οι προορισμοί που αναφέρονται παρακάτω αφορούν στους τακτικούς, ενώ σε αυτούς θα συμπληρωθούν έκτακτες πτήσεις που είτε θα αφορούν μεγάλα συνέδρια είτε εκδηλώσεις.
Χθες, λοιπόν, ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας, Δημήτρης Μανδηλάρης, παρουσίασε το φετινό πρόγραμμα πτήσεων και εκτίμησε ότι θα σημειωθεί νέα αύξηση, της τάξεως του 20%. Προέβλεψε, δε, μια πτώση στις αφίξεις του εσωτερικού, αφού φαίνεται να διακόπτεται η γραμμή Καλαμάτα- Αθήνα, με τη γραμμή για Θεσσαλονίκη όμως να συνεχίζεται κανονικά.
Το χειμερινό πρόγραμμα για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ξεκινά την Κυριακή, οπότε θα πραγματοποιηθεί η τακτική πτήση εξωτερικού για Μόναχο, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα ακολουθήσει η πτήση για το Ντίσελντορφ και τη Στοκχόλμη.
 
Οι αεροπορικές συνδέσεις του εξωτερικού για το 2018
Στο νέο πρόγραμμα προστίθενται και νέοι προορισμοί κομβικής σημασίας για την περιοχή, αλλά και όλη την Πελοπόννησο, αφού πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι αυτοί που φθάνουν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας για να ταξιδέψουν.
Οι θερινές, λοιπόν, συνδέσεις θα είναι για το Λονδίνο, το Μόναχο, το Μάντσεστερ, το Μπρίστολ (νέο πτήση), το Μπέρμιγχαμ, το Παρίσι, τη Λυών, τη Λιλ, η Νάντη, το Όσλο, την Πράγα, τις Βρυξέλλες, (νέα πτήση), το Άμστερνταμ, τη Βιέννη, τη Γενεύη (νέα πτήση), το Κατοβίτσε, το Μιλάνο, την Μπρατισλάβα, το Γιερεβάν (νέα πτήση), τη Λάρνακα, τη Στουτγάρδη (νέα πτήση), το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, τη Φρανκφούρτη, τη Μόσχα, το Ίνσμπρουκ, καθώς και το Βουκουρέστι, που αποτελεί επίσης νέα πτήση.
 
Οι πτήσεις του εσωτερικού
Σχετικά με τις πτήσεις του εσωτερικού, ο κ. Μανδηλάρης ανάφερε ότι αυτή της Καλαμάτας- Θεσσαλονίκης θα συνεχιστεί κανονικά κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, ενώ όταν αλλάξει η ώρα, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα του καλοκαιριού, που θα περιλαμβάνει πιο συχνές πτήσεις για τη συμπρωτεύουσα.
Σχετικά με την αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με την Αθήνα, μέχρι τώρα φαίνεται ότι δε θα πραγματοποιηθεί φέτος.
 
Οι προβλέψεις για την κίνηση
Κάνοντας μια πρόβλεψη ο κ. Μανδηλάρης ανέφερε ότι στις πτήσεις εσωτερικού θα υπάρξει πιθανότατα μια πτώση, αφού σταματά η αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, όμως για τις πτήσεις του εξωτερικού προέβλεψε αύξηση της τάξεως του 20%.
 
Η κατάσταση του αεροδρομίου και οι ελλείψεις σε προσωπικό
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο, ο αερολιμενάρχης δήλωσε ότι έχουν γίνει οι βασικές απαραίτητες συντηρήσεις στα μηχανήματα. Από την πλευρά του, ελπίζει ότι το προσωπικό θα μπορέσει να ανταποκριθεί, αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο.
Ειδικότερα για το ζήτημα του προσωπικού, ο κ. Μανδηλάρης σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη και είναι απαραίτητη η ενίσχυση, αφού, όπως εξήγησε, στην κάθε βάρδια του αερολιμένα χρειάζονται τουλάχιστον 4 άτομα. Έτσι, σε αυτό της Καλαμάτας χρειάζονται τουλάχιστον 8 ακόμα άτομα.
Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έρθουν στην Καλαμάτα άτομα, αφού μετά την παραχώρηση αεροδρομίων στη Fraport δόθηκε επιλογή στους εργαζομένους, αν επιθυμούν, να πάρουν μεταθέσεις για τα υπόλοιπα αεροδρόμια.
 
Τα νούμερα του 2017
Το δικό τους ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα νούμερα με τους επιβάτες που ταξίδεψαν από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου του 2017 στην Καλαμάτα με πτήσεις του εσωτερικού έφθασαν 15.279, ενώ έφυγαν 17.294 άτομα.
Με πτήσεις του εξωτερικού έφθασαν 121.609 άτομα και έφυγαν 122.753, ενώ στο «Καπεταν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» βρέθηκαν 464 αεροταξί και έκτακτα τσάρτερ, καθώς και 59 αεροσκάφη ιδιωτών, αλλά και ελικόπτερα. Έτσι οι πτήσεις του εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 183%, ενώ του εσωτερικού κατά 13%.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Αναλυτικά το πρόγραμμα των πτήσεων εδώ