Κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας

Κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας

«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία, στην τελευταία εβδομάδα των Αποκριών και στον Δήμο μας, στην πόλη της Καλαμάτας και στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα, με πολλές πολλές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα» …υπενθύμισε χθες το μεσημέρι στην έδρα της «Φάρις», στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ως μέλος της καρναβαλικής επιτροπής, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, έχοντας στο πλευρό τους τρεις από τους 50 «στρατευμένους» εθελοντές, τους Ντίνο Μουτσούλα, Ακριβή Καλογεροπούλου και Έφη Σπηλιοπούλου.
«Όσον αφορά το 6ο καλαματιανό καρναβάλι το πρόγραμμα είναι αρκετά φορτωμένο και με πολλά σημαντικά γεγονότα» συνέχισε ο κ. Ηλιόπουλος, αναφέροντας αναλυτικότερα τα παρακάτω: «Ξεκινάμε το Σάββατο το βράδυ στις 7:00, με τη νυχτερινή παρέλαση, με διαδρομή από τα «Ουζάκια» μέχρι την Πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου εκεί θα ακολουθήσει κι ένα πάρτι με μουσική και dj τον Ηλια Κλημεντίδη.
Την Κυριακή θα έχουμε τη μεγάλη παρέλαση με 22 καρναβαλικά πληρώματα, η οποία θα ξεκινήσει στις 3.30 μ.μ. από την Πλατεία 23ης Μαρτίου και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου. Παρουσιαστής θα είναι ο Χρήστος Φερεντίνος, όπως ήταν και πέρυσι, και dj ο Νάσος Παπατζιμόπουλος και μετά την απονομή των βραβείων και τη λήξη του 6ου καλαματιανού Καρναβαλιού και ουσιαστικά την έναρξη του 7ου, θα ακολουθήσει μια συναυλία με ένα πολύ αγαπημένο ελληνικό συγκρότημα, τους Locomondo.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που φτάνουμε στο πέρας του καλαματιανού καρναβαλιού, έχουμε περάσει αυτές τις δύο εβδομάδας εξαιρετικά καλά και με τα παιχνίδια και με τις εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν γίνει και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα γίνει και την τελευταία αυτή εβδομάδα -ο καιρός μας δίνει θετικά μηνύματα ότι θα είναι καλός. Και θα τονίσω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις οι οποίες γίνονται στην πόλη από κόσμο από την Αθήνα και από άλλα μέρη της Ελλάδας προκειμένου να ‘ρθει και να περάσει το 3ημερο στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.
Επίσης, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Χορεύει ο Κάμπος», ενώ την Καθαρά Δευτέρα, στις 11 το πρωί στη Μαρίνα Καλαμάτας θα γίνει το πέταγμα του χαρταετού και θα γιορταστούν τα Κούλουμα, ενώ στις 6 το απόγευμα στην περιοχή της Ράχης (Λαύρας και Μετσόβου) το πρόγραμμα περιλαμβάνει Κούλουμα και αερόστατα.
Οι παραβρισκόμενοι εθελοντές με τη σειρά τους ανέφεραν τα παρακάτω:
Έφη Σπηλιοπουλου: «Προβλέπεται ένα πάρα πολύ δυνατό καρναβαλικό 3ήμερο στην Καλαμάτα και προσκαλούμε όλο τον κόσμο να έρθει».
Ακριβή Καλογεροπούλου: «Πλησιάζουμε στο τέλος για άλλη μια φορά. Έχουμε περάσει θαυμάσια όλοι μας. Είχαν επιτυχία όλες μας οι εκδηλώσεις. Εύχομαι να περάσουμε υπέροχα και στο τελευταίο 3ήμερο. Καλώ όλο τον κόσμο να διασκεδάσουμε όλοι μαζί στην Καλαμάτα».
Ντίνος Μουτσούλας: «Εύχομαι σε όλους καλό καλαματιανό καρναβαλι να έρθει πολύς κόσμος στην Καλαμάτα και καλή Σαρακοστή».

Το πρόγραμμα στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες
Με τον Αγερμό και το δρώμενο της Ευετηρίας στη Νέδουσα την Καθαρά Δευτέρα (10.30 π.μ.) να ξεχωρίζει, παρουσιάζοντας έντονο πανελλήνιο ενδιαφέρον και έχοντας τις ρίζες του στην αρχαιότητα, το τελευταίο 3ήμερο της Αποκριάς έχει αρκετές προτάσεις και εκτός της πόλης της Καλαμάτας. Ειδικότερα το πρόγραμμα στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες έχει ως εξής:
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου:
Βιωματικό εργαστήρι στις 11 π.μ. στη ΒΕΡΓΑ. Φωτιές, παραδοσιακή μακαρονάδα με αυγά στην ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ, στις 6 μ.μ. Μακαρονάδα με βακαλάο στις 8 μ.μ. στη ΒΡΩΜΟΒΡΥΣΗ (Οικισμός Κρασοπούλας).
Κυριακή 18 Φεβρουαρίου:
ΑΜΜΟΣ, 12 μ. Αερόστατα-παραδοσιακή μακαρονάδα. ΑΛΑΓΟΝΙΑ, 6 μ.μ. φωτιές, αερόστατα και μπαρμπούτες. ΑΡΙΣ, 6 μ.μ. βλάχικος γάμος και μακαρονάδα. ΛΑΙΪΚΑ, 7 μ.μ.  παράσταση «Μπαχα-λαίϊκα» με αποκριάτικους χορούς, αερόστατα και μακαρονάδα. Φωτιές και παραδοσιακή μακαρονάδα στις 8 μ.μ. σε ΑΡΦΑΡΑ, ΑΓΡΙΛΟ. Αποκριάτικο γλέντι στον ΛΑΔΑ στις 12 μ., στις 7 μ.μ. στον ΑΓΙΟ ΦΛΩΡΟ και στις 8 στην ΑΝΘΕΙΑ. Παραδοσιακή μακαρονάδα στις 6 μ.μ. στη ΝΕΔΟΥΣΑ, στις 7 μ.μ. στη ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ και στην ΚΑΤΩ ΑΜΦΕΙΑ και με βακαλάο στις 8 μ.μ. στην ΠΟΛΙΑΝΗ.
Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου
Εκτός από τις ξεχωριστές τελετουργίες της Νέδουσας τα κούλουμα θα γιορταστούν σε Σπερχογεία, Πολιανή, Άρι, Αριοχώρι, Αρφαρά (11 π.μ.), Βέργα, Θουρία, Άμμο, Αλώνια (12  μ.), Αιθαία 7 μ.μ. και με πέταγμα χαρταετού στις 11 στη Μ. Μαντίνεια.
Χ.Ε.

Μέτρα για τις εκδηλώσεις
Για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων, από την  Αστυνομία, θα ληφθούν τα εξής μέτρα:
Για αύριο Σάββατο:
Απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση παντός είδους οχήματος στις οδούς:
– Αριστομένους από Βασ. Γεωργίου έως Μακεδονίας από τις 18.00 έως τις 19.00.
– Αριστομένους από Κροντήρη έως Βασ. Γεωργίου από τις 18.00 έως το τέλος των εκδηλώσεων (περίπου στις 22.00).
– Κροντήρη από τις 18.00 έως το τέλος των εκδηλώσεων (περίπου στις 22.00).
Απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος από τις 18.00 έως τις 19.00 ώρα στις οδούς:
– Σωκράτους από Αριστοδήμου έως Αριστομένους.
Απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος από τις 18.00  έως το τέλος των εκδηλώσεων (περίπου στις 22.00) στις οδούς:
– Γεωργούλη από Αναγνωσταρά έως Αριστομένους
– Παυσανίου
– Βαλαωρίτου από Αναγνωσταρά έως Αριστομένους.
Οι οδοί Σόλωνος, Ξενοφώντος και Βασ. Γεωργίου θα κλείσουν στη διασταύρωσή τους με την οδό Αριστομένους την ώρα διέλευσης της «Νυχτερινής Παρέλασης».

Για την Κυριακή:
Απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση παντός είδους οχήματος από τις 13.30 έως τις 16.00 στις οδούς:
– Υπαπαντής από Χρυσοστόμου Θέμελη έως Σταδίου
– Σταδίου από Αρτέμιδος έως Αριστοδήμου.
Απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση παντός είδους οχήματος από τις 14.30 έως το τέλος των εκδηλώσεων (περίπου 17.00) στις οδούς:
– Αριστομένους από Κροτήρη έως και Βασ. Γεωργίου
– Κροντήρη
– Φραντζή από Αριστομένους έως Σιδ. Σταθμού.
Απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος από τις 13.30 έως τις 16.00 στην οδό Σταδίου από Φαρών έως Αριστοδήμου.
Απαγορεύεται η κυκλοφορία και τη στάθμευση παντός είδους οχήματος από τις 14.30 έως το τέλος των εκδηλώσεων (περίπου 17.00) στις οδούς:
– Γεωργούλη από Αναγνωσταρά έως Αριστομένους.
– Παυσανίου
– Αριστοδήμου από Παν. Καίσαρη έως Βασ. Γεωργίου
– Βασ. Γεωργίου από Φαρών έως Αριστομένους
– Βαλαωρίου από Αναγνωσταρά έως Αριστομένους.
Η οδός Κολοκοτρώνη θα κλείσει στη διασταύρωσή της με την οδό Αριστομένους την ώρα διέλευσης της καρναβαλικής παρέλασης.