Όλγα Κατσάρα, η Καλαματιανή βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού μιλά στο «Θάρρος»

Όλγα Κατσάρα, η Καλαματιανή βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού μιλά στο «Θάρρος»

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Πάτρας, που αποτελεί κορυφαίο γεγονός για όλη τη χώρα, αφού εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου φτάνουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα για να ζήσουν το Πατρινό Καρναβάλι.
Φέτος όλα τα μάτια στρέφονται σε μια Καλαματιανή, την Όλγα Κατσάρα, αφού επιλέχθηκε να είναι η Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού. Ο ρόλος της, όπως μας είπε, είναι σημαντικός, αφού είναι αυτή που θα πρέπει να επικοινωνήσει το μήνυμα του Πατρινού Καρναβαλιού, να μεταδώσει το κλίμα ξεγνοιασιάς που το συνοδεύει και να προσκαλέσει τον κόσμο να ζήσει από κοντά αυτές τις γιορτινές μέρες.

-Αρχικά πες μας για τη σχέση σου με την Καλαμάτα.
Η αγαπημένη μου Καλαμάτα είναι η πόλη που γεννήθηκα. Ο πατέρας μου κατάγεται από ένα κοντινό χωριό, την Πολυθέα, κι έτσι κατά κάποιον τρόπο κυλάει και σε εμένα καλαματιανό αίμα. Αγαπώ την περιοχή και την επισκέπτομαι όσο συχνότερα μπορώ.

-Πατρινό καρναβάλι… ένα καρναβάλι που θεωρείται η ναυαρχίδα των καρναβαλιών…
Ναι, αυτό ισχύει, αφού μετρά ιστορία πολλών ετών. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι εργάζονται για τη διοργάνωση του άνθρωποι πρωτοποριακοί, δημιουργικοί, παθιασμένοι και μυημένοι στη λειτουργία του. Ξεχωρίζει και θα ξεχωρίζει, διότι έχει τις ρίζες του στο γνήσιο καρναβαλικό πνεύμα, προωθώντας την ξέγνοιαστη διασκέδαση, το κέφι και την αστείρευτη χαρά.

-Πώς αποφάσισες να συμμετάσχεις στην οντισιόν για Βασίλισσα;
Η συμμετοχή μου δεν ήταν προϊόν ιδιαίτερης σκέψης. Αγαπούσα το Πατρινό Καρναβάλι από πολύ μικρή ηλικία και ό,τι περικλείει αυτός ο θεσμός πραγματικά με συναρπάζει. Παράλληλα, έχω συμμετάσχει σε πολλά δρώμενα που το αφορούν, εκτός των παρελάσεων, οπότε έκρινα ότι φέτος ήρθε η ώρα μου «να φορέσω εγώ το στέμμα της Βασίλισσας».

-Ήταν κάτι που περίμενες;
Για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα. Έμοιαζε σαν ένα μακρινό και άπιαστο όνειρο το να γίνω κι εγώ κάποτε η Βασίλισσα. Πίστευα ότι θα επέλεγαν κάποια κοπέλα αψεγάδιαστη με αναλογίες μοντέλου. Εν τέλει, όμως, κατάλαβα ότι για αυτή τη θέση χρειάζεται μεν η εμφάνιση, αλλά αυτό που κερδίζει είναι η ισχυρή θέληση.

-Ποιος ο ρόλος της ακριβώς;
Η Βασίλισσα έχει πάντοτε ως στόχο της να επικοινωνήσει το μήνυμα του Πατρινού Καρναβαλιού, να μεταδώσει το κλίμα ξεγνοιασιάς που το συνοδεύει και να προσκαλέσει τον κόσμο να ζήσει από κοντά αυτές τις γιορτινές μέρες. Παρευρίσκεται σε ορισμένες εκδηλώσεις και απαντά σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων. Να μην ξεχάσω, φυσικά, ότι το διήμερο του Καρναβαλιού βρίσκεται πάνω στο άρμα της, από όπου χορεύει και χαιρετά τους παρευρισκόμενους.

-Για το καλαματιανό καρναβάλι ξέρεις; Αν ναι, η γνώμη σου;
Φυσικά και γνωρίζω ορισμένα πράγματα για το καλαματιανό καρναβάλι. Χαίρομαι που η αγαπημένη μου πόλη έχει υιοθετήσει το καρναβαλικό πνεύμα και καταβάλλει τέτοιες προσπάθειες για να το γνωρίσει και να το αγαπήσει ο κόσμος. Παρατήρησα ζήλο και πρωτοτυπία, οπότε πρόκειται για ένα καρναβάλι ανερχόμενο, του οποίου την εξέλιξη μένει να δούμε τα επόμενα χρόνια….

-Το γεγονός ότι επιλέχθηκες εσύ προκάλεσε, θεωρείς, τη ζήλεια των υπόλοιπων υποψηφίων;
Δυστυχώς, ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις. Δε με ενόχλησε όμως. Όταν “χάνεις”, αντιδράς απρόσμενα. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μη δώσω σημασία σε δευτερεύοντα πράγματα και να απολαύσω την ευκαιρία που μου δόθηκε, γιατί, όπως αποδείχτηκε, υπήρξαν άνθρωποι που έκριναν ότι εγώ ήμουν άξια και κατάλληλη για τη θέση της Βασίλισσας.

Ποια είναι η Όλγα Κατσάρα
Η Όλγα είναι 19 ετών, γεννήθηκε στην Καλαμάτα, αλλά ζει μόνιμα στην Πάτρα από το 2000 λόγω καταγωγής της μητέρας της. Τελείωσε το 2017 το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι εν ενεργεία φοιτήτρια του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Γνωρίζει καλά αγγλικά και γαλλικά και ξεκίνησε την ενασχόλησή της με το χορό από 4 ετών. Η πρώτη της επαφή ήταν με το κλασικό μπαλέτο και το σύγχρονο χορό και στη συνέχεια ασχολήθηκε ενεργά με τους λάτιν χορούς, έχοντας συμμετάσχει σε πανελλήνιους διαγωνισμούς του Εθνικού Συμβουλίου Χορού Ελλάδας, όπου σε ατομικές και ομαδικές χορογραφίες διακρίθηκε επανειλημμένως.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση