Κωνσταντίνα Δουβόγιαννη: «Ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του… Εμείς επιλέγουμε πως θα ζήσουμε»

Κωνσταντίνα Δουβόγιαννη: «Ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του… Εμείς επιλέγουμε πως θα ζήσουμε»

Το βιβλίο της «Η ζωή έχει δυο όψεις» υποψήφιο στα βραβεία του «Public» 
Ανάμεσα στα 10 βιβλία των βραβείων βιβλίων του “Public” , στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, βρίσκεται και το «Η ζωή έχει δυο όψεις» της Καλαματιανής πολιτικού μηχανικού και συγγραφέως, Κωνσταντίνας Δουβόγιαννη. Ήδη το κοινό έδειξε την προτίμηση του στο βιβλίο με την επιλογή του στα 10 καλύτερα, ενώ αύριο 21 Μαΐου λήγει η ψηφοφορία για την επιλογή των βραβείων! Το βιβλίο αυτό δεν είναι το πρώτο για την Κωνσταντίνα αλλά το πρώτο που εκδόθηκε. Η ίδια μας μίλησε για την ανάγκη που την ώθησε στο να «γράψει» , για τα όσα «πραγματεύεται» μέσα από το «Η ζωή έχει δυο όψεις», για το πως συνδυάζει το επάγγελμα της Μηχανικού με το γράψιμο αλλά και για τα επόμενα συγγραφικά της «βήματα».
  
Αυτή είναι η πρώτη σας συγγραφική «απόπειρα» …και με αρκετά σημαντική επιτυχία πως φαίνεται από την «κρίση» του κοινού. Τι σας οδήγησε για να το επιχειρήσετε και πόσος χρόνος χρειάστηκε; 
Άρχισα να γράφω όταν προέκυψε η ανάγκη να εκφράσω σκέψεις και συναισθήματα, που με είχαν κατακλύσει εκείνη την περίοδο. Ήταν το 2016, όταν είχε τελειώσει η σύμβασή μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και από εργασία πλήρους απασχόληση που είχα, βρέθηκα να μην έχω τι να κάνω. Δεν ήταν τόσο η ενασχόλησή μου ως πολιτικός μηχανικός που έδινε νόημα και αξία στη ζωή μου, όσο το ότι είχα έναν σκοπό, να ολοκληρωθεί η αναστήλωση της εκκλησίας στην οποία συμμετείχα. Όταν λοιπόν τελείωσε το έργο, εκτός από ότι βρέθηκα να μην έχω χρήματα, το κυριότερο ήταν ότι δεν είχα πια έναν σκοπό, είχα όμως άπλετο χρόνο να σκεφτώ.
Για να βάλω τις σκέψεις μου σε μία σειρά έγραφα συνέχεια. Έγραψα γράμμα ακόμα και στον Πρωθυπουργό και συνάδελφο κ. Αλέξη Τσίπρα (όποιος θέλει μπορεί να το διαβάσει στο twitter του), για να εκφράσω την απογοήτευσή μου για την τότε κατάσταση, αλλά και την ελπίδα μου ότι μπορώ να παλέψω για έναν μέλλον όχι ως επαίτης, αλλά ως αξιοπρεπής επιστήμονας και προπάντων άνθρωπος. Εκείνη την περίοδο έγραψα και το πρώτο βιβλίο «Τα 3Α». Συνειδητοποίησα πώς είμαστε ό,τι κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας. Για την ολοκλήρωση του βιβλίου δεν μου πήρε αρκετό χρόνο, γιατί ήξερα ακριβώς τι ήθελα να γράψω.
  
Η δική σας όψη για τη ζωή ποια είναι ; Περνάει μέσα από το βιβλίο; 
Θέλω να πιστεύω ότι η δική μου όψη για τη ζωή είναι η δεύτερη, όπως περιγράφονται στο βιβλίο. Αν και είναι δύσκολο κάποιες φορές να το πετύχω, προσπαθώ να αποφεύγω τη ναρκισσιστική όψη της ζωής. Πιστεύω ότι αν βάλουμε αγάπη σε ό,τι και αν κάνουμε, μπορούμε να ανατρέψουμε τη ζωή μας και να δούμε τη δεύτερη όψης της. Μπορούμε να απελευθερωθούμε από κάθε στενό όριο του μυαλού και να ζήσουμε αληθινά.
Θεωρώ ότι η δική μου όψη για τη ζωή, περνάει μέσα από το βιβλίο. Όπως αναφέρω στο τέλος, ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του. Κάθε μέρα μπορείς να κάνεις μια καινούργια αρχή. Εσύ επιλέγεις πώς θα ζήσεις!

Τι προτιμούσατε να διαβάζετε τα προηγούμενα χρόνια; Πιστεύεται σήμερα οι νέοι διαβάζουν βιβλία ή κερδίζει κατά κράτος η τεχνολογία;
Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας που μπορώ να πω ότι είναι το αγαπημένο μου. Διαβάζω σχεδόν τα πάντα, εκτός αστυνομικού περιεχομένου και βιβλία που έχουν μέσα βία. Θέλω να πιστεύω ότι οι νέοι διαβάζουν ότι τους προκαλεί το ενδιαφέρον, είτε είναι εξωσχολικά, είτε είναι σχολικά βιβλία. Η τεχνολογία σίγουρα κερδίζει, γιατί ζούμε στην εποχή της εικόνας. Δεν χρειάζεται πλέον να αναρωτηθούμε που βρίσκεται κάποιος ή τι κάνει, γιατί υπάρχει η ενημέρωση από τα social media (π.χ. instragam). Κατά τη γνώμη μου, το χειρότερο για τους νέους δεν είναι να μην διαβάζουν βιβλία, αλλά να πάψουν να έχουν φαντασία. Η εξέλιξη ενός νέου ανθρώπου εξαρτάται από την απόκτηση κριτικής ικανότητας και όταν του προσφέρονται όλα έτοιμα από εικόνες μέχρι απίστευτο αριθμό πληροφοριών, αποπροσανατολίζεται από τον δρόμο του.
 
Πολιτικός μηχανικός ή συγγραφέας… ή μήπως όλα συνδυάζονται τελικά; 
Αυτή την περίοδο μπορώ να τα συνδυάζω και τα δύο. Mου αρέσει να εξασκώ το επάγγελμα του μηχανικού, γιατί το επέλεξα. Μάλιστα προσπαθώ να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ και να εξελίσσω τις γνώσεις μου. Η συγγραφή με επέλεξε και έχει γίνει «διέξοδος», τρόπος και ανάγκη ζωής.
 
Υπάρχει στη σκέψη σας το επόμενο «βήμα»;  
Η Ζωή έχει δύο όψεις’ από τις εκδόσεις Πηγή είναι το δεύτερο βιβλίο που έγραψα και είναι το μόνο που έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα. Το πρώτο βιβλίο είναι διδακτικό παραμύθι με τίτλο ‘Τα 3Α’ και βασίζεται στην εντροπία. Πάντα μου άρεσε η έννοια της θερμοδυναμικής, η εντροπία. Είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση (ομογενοποίηση των πάντων) και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής ή αλλιώς της εξέλιξης. Αυτό σημαίνει ότι αν γίνουμε όλοι ίδιοι μεταξύ μας, τότε θα πάψει να υφίσταται η ζωή. Η διαφορετικότητά μας θα σώσει τον κόσμο!
Το τρίτο βιβλίο με τίτλο «Κοιτάζοντας προς του αιθέρες» είναι μυθιστόρημα σχεδόν διπλάσιου μεγέθους σε σελίδες από το «Η Ζωή έχει δύο όψεις».
Το τέταρτο βιβλίο «Ο πόνος της αγάπης» το ολοκλήρωσα πριν λίγο καιρό. Στις σελίδες του επιθυμώ να περιγράψω, μέσα από τη δική μου οπτική διάσταση, το πώς βιώνουν οι γονείς την απώλεια του παιδιού τους από τροχαίο δυστύχημα. Μάλιστα, έχω ενημερώσει συναδέλφους μηχανικούς να γίνει ένα συνέδριο στην πόλη μας, με καλεσμένη την κα Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά, πρόεδρο του ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για να μιλήσει για την απώλειά της. Διαπίστωσα ότι σχεδόν ο περισσότερος κόσμος έχει να εξιστορήσει μία ιστορία από τροχαίο και είναι απίστευτα τραγικό.

*Το βιβλίο μπορείτε να το ψηφίσετε εδώ 


Του Κώστα Γαζούλη