«Επτά αποκλίσεις» το νέο βιβλίο της Κωνσταντίνας Δουβόγιαννη

«Επτά αποκλίσεις» το νέο βιβλίο της Κωνσταντίνας Δουβόγιαννη

«Αγαπώ» είναι το Α και το Ω της ύπαρξης και της ζωής μας…

Πέντε χρόνια μετά την αρχή και δυόμισι από το «Άγγιγμα του Αρώματος», η Κωνσταντίνα- Παρασκευή Δουβόγιαννη επιστρέφει με το τέταρτο βιβλίο της, πιο ώριμη από ποτέ συγγραφικά. Οι «Επτά αποκλίσεις» κυκλοφόρησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και είναι ένα μεγάλο, άρτιο μυθιστόρημα, με πάνω από 400 σελίδες, αφιερωμένο στον πατέρα της Καλαματιανής συγγραφέως και «σ’ αυτούς που ακόμα και αν έπεσαν χαμηλά, βρήκαν το κουράγιο και τη δύναμη να σηκωθούν ψηλά». Κεντρική ηρωίδα είναι η Ελισάβετ, η οποία «είχε στερηθεί ως παιδί αυτό το πρωταρχικό δέσιμο με τη μητέρα της. Είχε ορκιστεί στον εαυτό της να μην επαναλάμβανε τα λάθη της δικής της μητέρας. Ήταν σίγουρη ότι θα έκανε λάθη, αλλά όχι τα ίδια»…

Έως ότου, όμως, βιώσει το μικρό θαύμα της Ζηνοβίας, οι αποκλίσεις της Ελισάβετ περνούν από την αλαζονεία, το φθόνο, την οργή, την οκνηρία, την απληστία, τη λαιμαργία και τη λαγνεία, δηλαδή και από τα (κατά την εκκλησιαστική παράδοση) επτά θανάσιμα αμαρτήματα, πριν έρθει η συνειδητοποίηση ότι το «Αγαπώ είναι το Α και το Ω της ύπαρξης και της ζωής μας…», όπως είναι ο τίτλος του προτελευταίου κεφαλαίου…

Η πρώτη επίσημη βιβλιοπαρουσίαση για τις «Επτά Αποκλίσεις» προγραμματίζεται να γίνει τον επόμενο μήνα στην Καλαμάτα. Στο μεταξύ η Κωνσταντίνα Δουβόγιαννη μας δίνει μια γεύση:

-Φαίνεται ότι είναι πιο περίπλοκο το νέο σου βιβλίο, είναι, θα έλεγες, και πιο φιλοσοφικό;
Πιο φιλοσοφικό δε νομίζω, απλώς έχω αναπτύξει περισσότερο τους χαρακτήρες από τα άλλα και τη ζωή τους. Πιο περίπλοκο ίσως! Όσο περνούν τα χρόνια, κάτι περισσότερο μαθαίνω και, κυρίως, κατανοώ!

-Ποιες είναι οι συνειδητοποιήσεις μέσα από όλο αυτό το συγγραφικό ταξίδι;
Συνειδητοποίησα ότι ακόμα και αν κάνουμε λάθη πρέπει να βρίσκουμε τη δύναμη να συγχωρούμε τον εαυτό μας και να προχωράμε παραπέρα. Σχετίζεται με την απαλλαγή της τελειομανίας που μας διακατέχει. Δεν μπορούμε να είμαστε τέλειοι, αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να γίνουμε λίγο καλύτεροι από ό,τι ήμασταν χθες.

-Υπήρχαν γενικά μεγαλύτερες δυσκολίες για τη συγγραφή και έκδοση αυτή τη φορά;
Η συγγραφή κράτησε περισσότερο από τα προηγούμενα, μάλιστα το είχα ξεκινήσει πριν γράψω «Το άγγιγμα του αρώματος». Κάτι προέκυψε μετά και το ολοκλήρωσα πέρσι τέτοιο καιρό. Είναι αφιερωμένο στον πατέρα μου, για αυτό ήθελα να εκδοθεί. Αλλιώς μπορεί να μην είχα ασχοληθεί για την έκδοσή του.

-Το αίσθημα και οι σκέψεις μετά την ολοκλήρωση ήταν διαφορετικά με αυτό το βιβλίο;
Ίσως οι σκέψεις ήταν πιο τακτοποιημένες στο μυαλό μου, ενώ τα συναισθήματα αλλάζουν ανάλογα με τι αισθάνεται η καρδιά. Είναι απρόβλεπτα τα συναισθήματα.

-Πες μας για την Ελισάβετ (αλήθεια, πώς εσείς οι συγγραφείς διαλέγετε τα ονόματα;). Τι άνθρωπος είναι και πόσο άλλαξε η αντίληψή σου για αυτήν, όταν ξεκινούσες κι όταν έκλεινες το βιβλίο;
Αυτό το βιβλίο έχει ονόματα από φίλους μου από όλα αυτά τα χρόνια και συγγενών μου. Έχει και τα ονόματα των Ευαγγελιστών. Βασικά είναι όλα συμβολικά.

Η αντίληψή μου για το χαρακτήρα της Ελισάβετ παρέμεινε η ίδια όταν τελείωσε το βιβλίο. Μπορεί να πέρασε πάρα πολλά και να έκανε ακόμα περισσότερα, αλλά ο ατόφιος χαρακτήρας της μάλλον υπερίσχυσε. Είναι όπως βλέπεις έναν άνθρωπο την πρώτη φορά και ενστικτωδώς καταλαβαίνεις τι είναι. Με τον καιρό μπορεί να αλλάξεις γνώμη, αλλά στο τέλος η αρχική σου άποψη είναι και η τελική . Βέβαια, αυτό ισχύει για όσους εμπιστεύονται το ένστικτό τους.

-Τελικά είναι μονόδρομος το Κόλαση-Παράδεισος; Ευθύς δρόμος δεν υπάρχει ή δεν αξίζει;
Αν συσχετίσουμε τη ζωή με την Τοπογραφία, τότε υπάρχουν οι ανηφόρες και οι κατηφόρες, αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τις ισοϋψείς καμπύλες. Αν θέλουμε ευθεία, πρέπει να δημιουργήσουμε επιχώσεις και τούνελ. Όλα είναι θέμα επιλογών, δηλαδή ό,τι και αν επιλέξουμε, ό,τι κι αν κάνουμε, έχει κόπο, κάποια στιγμή θα κοπιάσουμε, θα πονέσουμε και άλλες θα απολαύσουμε και θα χαρούμε. Τα σκαμπανεβάσματα είναι αναμενόμενα.

«Επτά Αποκλίσεις» από τη θεϊκή μας υπόσταση…

Από το οπισθόφυλλο:
Όλοι μας έχουμε τις αδυναμίες μας, γιατί γεννηθήκαμε άνθρωποι. Όλοι μας όμως θα πρέπει να έχουμε ως σκοπό να προσπαθήσουμε να τις ξεπεράσουμε, για να ενωθούμε με το Θείο. Άλλωστε, είμαστε πλασμένοι «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» του Θεού.

Τα αμαρτήματα δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποκλίσεις από τη θεϊκή μας υπόσταση. Φυσικά επακόλουθα της ανθρώπινής μας υπόστασης, δεν είναι ξένα σε κανέναν μας. Και η ηρωίδα της ιστορίας μας δε θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτά.

Η γέννηση της Ελισάβετ καθόρισε την υπόλοιπη ζωή της. Γεννήθηκε στις 7-7-1977 και ο αριθμός επτά σημάδεψε τη μετέπειτα πορεία της. Στα δεκαεπτά της διέπραξε το πρώτο αμάρτημά της και ανά τρία χρόνια περίπου τα υπόλοιπα έξι. Όλα αυτά τα χρόνια δίπλα της ήταν ο Μάρκος. Στην αρχή ως φίλος, ως τη στιγμή που αποκαλύπτεται ένα μυστικό που είχε βαθιά κρυμμένο.

Θα μπορέσει η Ελισάβετ να τον δεχτεί πάλι στη ζωή της; Και πρέπει, όποιος επιθυμεί να ανακαλύψει τον εαυτό του, να χάσει πρώτα την ψυχή του; Αυτό είναι το φλέγον υπαρξιακό ερώτημα το οποίο μας υποβάλλουν οι «Επτά Αποκλίσεις».

Ο Δάντης Αλιγκέρι αναφέρει χαρακτηριστικά στο σπουδαίο του έργο «Θεία Κωμωδία»: Το μονοπάτι που οδηγεί στον παράδεισο αρχίζει στην κόλαση (La senda que lleva al Paraiso comienza en el Infierno).

-Το νέο βιβλίο της Κωνσταντίνας -Παρασκευής (όπως και όλα τα υπόλοιπα) μπορεί να προμηθευτεί όποιος επιθυμεί με παραγγελία σε όλα τα βιβλιοπωλεία ή απευθείας μέσω του site των Πρότυπων εκδόσεων Πηγή.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Κωνσταντίνα-Παρασκευή Δουβόγιαννη γεννήθηκε στην Καλαμάτα, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο ΕΜΠ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της επέστρεψε στη γενέτειρά της, όπου διαμένει και δραστηριοποιείται έως σήμερα, ως πολιτικός μηχανικός.

Η συγγραφή μπήκε στη ζωή της ως δημιουργική ανάγκη και τρόπος εσωτερικής έκφρασης. Έκτοτε έχει γίνει κομμάτι του εαυτού της.

Το Νοέμβριο του 2017 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, μία κοινωνική νουβέλα με τίτλο «Η Ζωή έχει δύο όψεις», από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, το οποίο ήταν υποψήφιο στην τελική δεκάδα των βραβείων βιβλίων PUBLIC 2018, στην κατηγορία «Ελληνική πεζογραφία από πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα».

Τον Ιούνιο του 2019 εκδόθηκε το αισθηματικό μυθιστόρημα με τίτλο «Ο πόνος της αγάπης» από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Το τρίτο βιβλίο, ένα αισθηματικό μυθιστόρημα με τίτλο «Το άγγιγμα του αρώματος», από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2020.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη