Ύστερα από χρόνια απραξίας ξεκίνησαν πάλι οι εργασίες στον ναό της Αγίας Αικατερίνης

Ύστερα από χρόνια απραξίας ξεκίνησαν πάλι οι εργασίες στον ναό της Αγίας Αικατερίνης

Όταν το 2008 ξεκίνησε η κατασκευή του νέου ναού της Αγίας Αικατερίνης, η απόφαση «αγκαλιάστηκε» από όλους. Εν συνεχεία έγιναν κάποιες εργασίες και ειδικότερα θεμελίωση, ωστόσο κάπου εκεί το έργο κόλλησε, καθώς προέκυψαν, μεταξύ άλλων, οικονομικά ζητήματα, που όμως φαίνεται σιγά σιγά να ξεπερνιούνται.
Να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια η εν λόγω ενορία στεγάζεται στο λυόμενο κτήριο στο οποίο λειτουργούσε στο παρελθόν ο ναός της Υπαπαντής, όμως, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σε μερικά χρόνια θα αποτελεί κι αυτό παρελθόν.
 
Το «Θάρρος» μίλησε σχετικά με τον εφημέριο της Αγίας Αικατερίνης, πατέρα Ευθύμιο Θεοδωρόπουλο. Ο ίδιος από τη στιγμή που βρέθηκε στο ναό θέλησε να μάθει τι έχει συμβεί και έχει «κολλήσει» το έργο, ενώ έπειτα από πολλές συζητήσεις κατάφερε την επανέναρξη των εργασιών. Νωρίτερα έκανε «γνωστό το θέμα στην Καλαμάτα», καθώς οι σχεδιασμοί για ένα μεγάλο ναό απαιτούσαν και απαιτούν αρκετό χρήμα.
Όπως μας είπε, η συγκεκριμένη ενορία είναι η νεώτερη της Καλαμάτας, αφού συστάθηκε το 1974. Μέχρι τότε η περιοχή είχε ως ενορία τους Ταξιάρχες. Τότε, λοιπόν, δημιουργήθηκε ένα μικρό εκκλησάκι, όμως η ανάπτυξη της περιοχής, άρα και η αύξηση των ενοριτών, οδήγησε το μακαριστό μητροπολίτη Χρυσόστομο Θέμελη στην απόφαση δημιουργίας της ενορίας.
Ακολούθησε, όμως, ο σεισμός της Καλαμάτας, με το ναό να πέφτει κι αυτός θύμα του Εγκέλαδου και τις ζημιές να είναι σοβαρές. Εντούτοις, έγιναν κάποιες επισκευές.
 
Όπως μας ανέφερε ακόμη ο εφημέριος, υπήρξε επιθυμία των ενοριτών, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, αλλά και της Μητρόπολης, η κατασκευή ενός νέου, μεγαλύτερου κτηρίου, κάτι που ξεκίνησε από τεχνικό γραφείο της Αθήνας το 2009 με τη θεμελίωση. Λίγο μετά οι εργασίες σταμάτησαν και ειδικότερα το 2011, ενώ η εικόνα του θεμελιωμένου υπογείου παρέμενε μέχρι πρόσφατα.
Οι λόγοι για αυτό το «πάγωμα», σύμφωνα με τον εφημέριο, ήταν κυρίως οικονομικοί. Όταν το 2014 ο πατήρ Ευθύμιος μετακινήθηκε στη συγκεκριμένη ενορία, προσπάθησε να μάθει τι είχε συμβεί όλα αυτά τα χρόνια με το έργο και γιατί είχε σταματήσει. Έτσι, σε συνεργασία με φορείς, Μητρόπολη, δικηγόρους και λογιστές, υπήρξε μια τακτοποίηση και τα χρέη μπήκαν σε μια σειρά, χρέη που μέχρι σήμερα αποπληρώνονται.
Παράλληλα, έχει γίνει επανέναρξη των εργασιών και, μάλιστα, τους επόμενους μήνες αναμένεται να σκεπαστεί το υπόγειο της Αγίας Αικατερίνης. Στη συνέχεια θα υπάρξει νέα σύμβαση, με τα σημερινά δεδομένα, αφού η παλιότερη έγινε με προ κρίσης δεδομένα.
 
Οι δωρεές και η βοήθεια από κόσμο και φορείς
Σύμφωνα με τον εφημέριο του ναού, για να μπει αυτή η σειρά, αλλά και να γίνει επανέναρξη των εργασιών, υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν. Έτσι, λοιπόν, πριν από ένα χρόνο μπήκε μια σειρά στα χρέη, ενώ υπήρξε προγραμματισμός στα οικονομικά, ώστε, πέρα από την αποπληρωμή των χρεών, να περισσέψουν χρήματα για συνέχιση των εργασιών. Μάλιστα, αύριο Δεύτερα αναμένεται να πέσουν τα μπετά για την κατασκευή του δαπέδου του υπογείου, ενώ θα ακολουθήσει καλούπωμα της οροφής.
 
Για τον ίδιο, η ολοκλήρωση του έργου είναι κάτι ιερό, ενώ θέλησε να τονίσει πως δε βγήκε ποτέ στην Ωραία Πύλη για να ζητήσει από τον κόσμο να δώσει χρήματα. Αυτό γίνεται μέσω δράσεων. Μάλιστα, η απόφαση επανέναρξης των εργασιών ήταν αυτή που κινητοποίησε ξανά τον κόσμο και έτσι πολλοί βοηθούν, είτε μέσω τραπεζικών καταθέσεων είτε στο παγκάρι εντός της εκκλησίας, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα.
Για τον εφημέριο, σημαντική είναι και η βοήθεια μέσω κάποιων εκδηλώσεων, με πιο πρόσφατη τον αγώνα μπάσκετ της Τετάρτης μεταξύ Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν να δίδονται για την ανέγερση του ναού.
 
Οι διαφωνούντες για την εμπλοκή Δήμου και φορέων στη χρηματοδότηση ενός ναού
Αναφέροντας στον εφημέριο της Αγίας Αικατερίνης ότι υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι δε θα έπρεπε Δήμος και φορείς να συμμετάσχουν σε μια τέτοια ανοικοδόμηση, μας απάντησε ότι όποιος έρχεται να βοηθήσει για το νέο ναό, είναι ευπρόσδεκτος και ο ίδιος δεν μπορεί να αρνηθεί κάποια χρηματοδότηση. Πρόσθεσε, δε, ότι πάντα θα υπάρχουν διαφωνούντες, όπως υπάρχουν παντού, ενώ κατά τον ίδιο, αν δεν υπάρξει αντίδραση, δε θα υπάρξει και δράση.
 
Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, το φιλανθρωπικό έργο και οι δράσεις της
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον υπάρχοντα λυόμενο ναό, ο πατήρ Ευθύμιος επισήμανε ότι ο κόσμος, παρά τη ζέστη που επικρατεί το καλοκαίρι, αγαπά την ενορία και έτσι κάθε Κυριακή τη γεμίζει, ενώ κάνουν υπομονή μέχρι να λειτουργήσει ο νέος ναός. Άλλωστε, η ανταπόκριση του κόσμου είναι αυτή που δίνει αισιοδοξία στους ανθρώπους του ναού ότι τα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθεί η αποπεράτωσή του.
Μιλώντας για τις δράσεις της εν λόγω εκκλησίας, μάθαμε ότι στο παρελθόν έγιναν, όπως και γίνονται, πολλές δραστηριότητες από ομάδα εθελοντών, ενώ όπως επανέλαβε ο πατήρ Ευθύμιος, δε βγήκε πότε στην Ωραία Πύλη για να ζητήσει από τον κόσμο οικονομική βοήθεια.
Όταν, όμως, μετακινήθηκε στην Αγία Αικατερίνη, αντιλήφθηκε ότι, εκτός από τους ενορίτες, άλλος κόσμος αγνοούσε την ύπαρξή της. Έτσι, η πρώτη δράση που αποφασίστηκε ήταν η ανακύκλωση λαδιών, κάτι που συνεχίζεται, με τα μαγειρικά έλαια μέχρι σήμερα να ξεπερνούν τους 12 τόνους. Ακόμα, τα τελευταία χρόνια φθάνει στην ενορία η εικόνα της Παναγίας από τη Μονή Βουλκάνου.
Επίσης, απόψε θα πραγματοποιηθεί γιορτή νεολαίας από τα παιδιά του κατηχητικού, το οποίο, μάλιστα, παρακολουθούν πολλά άτομα, ενώ σε αυτό εντάσσονται διάφορα τμήματα, όπως των παραδοσιακών χορών.
Τέλος, έχει πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία, αλλά και συγκέντρωση φαρμάκων, ενώ η Αγία Αικατερίνη διαθέτει φιλόπτωχο ταμείο.
Και όπως μας είπε ακόμα ο πατήρ Ευθύμιος, δεν έχουν ξεχάσει τους έχοντες ανάγκη. Ειδικότερα, υπάρχει συσσίτιο, που ξεκίνησε ως κυριακάτικο τραπέζι σε εστιατόριο της Καλαμάτας, ενώ για κάποιους η σίτιση είναι καθημερινή.  Συν τοις άλλοις, η συγκεκριμένη ενορία βοηθά καθημερινά με είδη άτομα που έχουν ανάγκη.
Πέραν, όμως, του κόσμου που από το υστέρημά του δίνει κάποια χρήματα, υπάρχουν και μεγάλοι, σταθεροί δωρητές, όπως, για παράδειγμα, ο Δήμος Καλαμάτας και η οικογένεια Καρέλια, τους οποίους ο π. Ευθύμιος θέλησε να ευχαριστήσει. Επίσης, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι τα χρήματα αυτά παραλαμβάνονται με επίσημο τρόπο και  διαφάνεια, ενώ κατατίθενται σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για την αποπεράτωση του ναού.
 
Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει
Ρωτώντας τον πατέρα Ευθύμιο πώς κάποιος μπορεί να βοηθήσει, μας είπε ότι είναι πρόθυμος να ακούσει ιδέες για συνέχιση των εκδηλώσεων, ενώ πληροφορίες για τις δράσεις της ενορίας μπορεί κάποιος να αναζητήσει στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook: Ενορία Αγίας Αικατερίνης Καλαμάτας, στην ιστοσελίδα agiaaikaterinikalamata.gr, ή φθάνοντας στο ναό.
Οι δε τραπεζικοί λογαριασμοί είναι οι εξής:
1) Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
ΑρΛογ/σμού 220/296250-05
2) ALPHA BANK
ΑρΛογ/σμού: 501-002101-063142
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση