Με δυο σπουδαίες εκδηλώσεις γιορτάζουν απόψε τα «100» τους χρόνια Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και ΓΣΕΕ

Με δυο σπουδαίες εκδηλώσεις γιορτάζουν απόψε τα «100» τους χρόνια Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και ΓΣΕΕ

Τιμά την ιστορία και το παρελθόν το απόγευμα… γιορτάζει το βράδυ με Σαββόπουλο και Φαραντούρη στο λιμάνι!
 
 Ξεχωριστή μέρα τιμής αλλά και ευθύνης για το μέλλον είναι η σημερινή για το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Μαζί με αυτό του Βόλου είναι τα πιο ιστορικά όλης της Ελλάδος και φέτος συμπληρώνει τα 100 του χρόνια, τα οποία συμπίπτουν και με τη συμπλήρωση 100 ετών της ΓΣΕΕ. Απόψε, με δύο σπουδαίες εκδηλώσεις, αλλά και δράσεις για τους εργαζομένους, θα εορταστούν τα εκατοστά γενέθλια τόσο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας όσο και της ΓΣΕΕ.
Από νωρίς σήμερα το πρωί και συγκεκριμένα από τις 10.00 μέχρι και τις 5.00 το απόγευμα, εξειδικευμένοι νομικοί – σύμβουλοι του ΙΝΕ ΓΣΕΕ θα απαντούν αφιλοκερδώς σε προσωπικά ερωτήματα εργαζομένων και ανέργων, σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα ασφαλισμένων όλων των ταμείων (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, κ.ά.), τα εργασιακά δικαιώματα και ζητήματα
απασχόλησης.
Το απόγευμα οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, όπου θα τιμηθεί η «ζωντανή» ιστορία του, καθώς ιδρύθηκε στις 16 Μαΐου του 1918. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6.30 και το κοινό θα υποδεχθεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο πρόεδρος τη ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, που θα βρίσκεται σήμερα στην Καλαμάτα με μεγάλο κλιμάκιο της ΓΣΕΕ.
Εν συνεχεία ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, και πρώην μέλος του Δ.Σ. Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Παναγής Κουμάντος, θα μιλήσει με θέμα «100 χρόνια Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγής Κουμάντος έχει γράψει βιβλίο με την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στην πόλη της Καλαμάτας.
Επίσης, ομιλία με θέμα «Το μέλλον της Εργασίας στη χώρα μας» θα απευθύνει στην εκδήλωση ο Γιώργος Αργείτης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τιμητική βράβευση παλιών συνδικαλιστικών στελεχών, εκλεγμένων προέδρων και μελών προηγούμενων διοικήσεων, μέχρι το 1995, που βρίσκονται στη ζωή. Οι 27 συνδικαλιστές που θα τιμηθούν είναι οι: Πέτρος Τσαπραλής, Γιώργος Μπένος, Αντώνης Βιδάλης, Αλέξανδρος Μπακής, Παναγιώτης Θεοδώρου, Παναγιώτης Κορομηλάς, Παναγής Κουμάντος, Χαράλαμπος Λαζαρακόπουλος, Αλέξανδρος Τσαρμπόπουλος, Αναστασία Τριανταφύλλου, Γιάννης Μπούρας, Ελένη Τριανταφυλλίδη, Παναγιώτης Τσουμπράκος, Παναγιώτης Κατσαμπάνης, Γιάννης Χιώτης, Γιάννης Λυριτζής, Γρηγόρης Φουρναράκος, Χρήστος Γιαννουλέας, Περικλής Κολόζης, Γιάννης Μασουρίδης, Τάσος Κατσαρός, Γεώργιος Κώτσαρης, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Γεώργιος Δημητρόπουλος, Γεώργιος Τσέκερης, Παναγιώτης Ψυλάκης, Γεώργιος Φράγκος.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη συναυλία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 9.00 το βράδυ στο λιμάνι, από τον Διονύση Σαββόπουλο και τη Μαρία Φαραντούρη, εκδήλωση η οποία εντάσσεται και στον πανελλήνιο εορτασμό για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ και χρηματοδοτείται αποκλειστικά απ’ αυτή.
 
Του Κώστα Γαζούλη