Το Δασαρχείο Καλαμάτας χρειαζόταν 150.000 ευρώ και τελικά του έδωσαν 18.000!

Το Δασαρχείο Καλαμάτας χρειαζόταν 150.000 ευρώ και τελικά του έδωσαν 18.000!

Πιστώσεις ζητιανιάς στα δασαρχεία για συντήρηση των αντιπυρικών δρόμων και ζωνών 
Συντηρήσεις το δασικού δικτύου με ψίχουλα παλεύουν να κάνουν τα Δασαρχεία στη Μεσσηνία , και ευτυχώς που οι δασικοί δρόμοι δεν έχουν υποστεί τόσες πολλές ζημιές.
Για φέτος το Δασαρχείο Καλαμάτας έχει συντάξει τρεις μελέτες για συντήρηση που αφορούν το δάσος της Βασιλικής, το δάσος του Ταϋγέτου και τις αντιπυρικές ζώνες στον Ταΰγετο.
Ο προϋπολογισμός αυτών των μελετών είναι 150.000 ευρώ και το μόνο ποσό που είχε διαθέσιμο μέχρι τις προηγούμενες ημέρες το συγκεκριμένο Δασαρχείο ήταν από το Πράσινο Ταμείο, 18.000 ευρώ, μαζί με το ΦΠΑ του έργου που θα εκτελεσθεί!
Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε διατεθεί κανένα ποσό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο επίσης, δε θα ξεπερνάει σε καμία περίπτωση τις 20.000 ευρώ.
 
Με διαγωνισμό
Με αυτές τις τρεις  μελέτες συντήρησης που έχει συντάξει το Δασαρχείο Καλαμάτας αν είχε χρήματα για να τις εκτελέσει κανονικά θα γίνονταν καθαρισμοί δρόμων, οδοστρώματος, χαντακιών, απομάκρυνση βράχων.
Μάλιστα, το δυσθεώρητο ποσό των 18.000 ευρώ μόλις προχθές δημοπρατήθηκε σε διαγωνισμό για τη μελέτη συντήρησης του Ταϋγέτου. Τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα κι αυτά τα μικρά ποσά μπορούσαν να τα διαχειρισθούν μισθώνοντας η υπηρεσία απευθείας μηχανήματα και να εκτελέσει άμεσα εργασίες. Τώρα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω διαγωνισμού, με τις όποιες καθυστερήσεις επιφέρει η τήρηση των προθεσμιών.
 
Με δικά της μέσα
Με τις ελάχιστες δυνατότητες που έχει η υπηρεσία, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μόνη της κάποιες εργασίες συντήρησης με το μηχάνημα που διαθέτει.
Έχουν ήδη συντηρηθεί κάποιες αντιπυρικές ζώνες και έχει καθαρισθεί η ζώνη στην περιοχή «Φάρμακα» του Ταϋγέτου, κοντά στην λιμνοδεξαμενή. Επίσης, η υπηρεσία θα καθαρίσει και το δρόμο προς Σιδερόπορτα, ο οποίος τα τελευταία 4 χρόνια δεν είναι προσβάσιμος.
Τέλος, για το Δάσος της Βασιλικής υπάρχει συνεννόηση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να διατεθεί μηχάνημα για να γίνουν κάποια έργα συντήρησης.
Όταν και αν διατεθούν οι πιστώσεις και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δημοπρατηθεί το έργο για τη συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών στον Ταΰγετο.

Της Βίκυς Βετουλάκη