Αλέξης Χαρίτσης, από το ΕΜΠ στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας

Αλέξης Χαρίτσης, από το ΕΜΠ στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας

Αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης του πρόσφατου ανασχηματισμού. Ο λόγος για τον Καλαματιανό υπουργό, πλέον, Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση. Μόλις 41 ετών ανέλαβε το πρώτο τη τάξει υπουργείο, αλλά και την ευθύνη μαζί με το νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, να οδηγήσουν επιτυχώς κυβέρνηση και κόμμα σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2019.
Κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραστεί στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο Αλέξης Χαρίτσης υπήρξε πολύ φειδωλός στις δηλώσεις του, σημειώνοντας: «Έχουμε επίγνωση των απαιτήσεων και των δυσκολιών. Συνεχίζουμε τη δουλειά με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και ένταση. Η πρόκληση είναι μεγάλη».
 
Η διαδρομή του
Ο Αλέξης Χαρίτσης έγινε γνωστός στην πολιτική μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν στις εκλογές του 2010 συμμετέχει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το “Δίκτυο Ενεργών Πολιτών”. Στη συνέχεια τον βλέπουμε υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας στις εκλογές του 2012 και του 2015. Το σύντομο  πέρασμά του από τις εκλογικές μάχες τού δίνει τη δυνατότητα να οριστεί το 2015, στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
Από το Σεπτέμβριο του 2015 αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού Οικονομίας με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ. Στη συγκεκριμένη θέση μένει έως το Νοέμβριο του 2016 οπότε και αναβαθμίζεται. Πλέον, αναλαμβάνει χρέη αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και παραμένει στη συγκεκριμένη θέση έως την 28η Αυγούστου, οπότε και αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών.
Δυναμικός, εργατικός και σαραντάρης, ο Αλέξης Χαρίτσης, σε ένα από τα πολλά ρεπορτάζ των εφημερίδων της Αθήνας, εν προκειμένω στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, δε συγκαταλέγεται τυχαίως στα ραγδαίως ανερχόμενα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε τρία χρόνια εξελίχθηκε από γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και, σε κάθε ανασχηματισμό, ανέβαινε σκαλί στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ από προχθές είναι ο επικεφαλής στο πρώτο τη τάξει υπουργείο Εσωτερικών.
Στις πολιτικές του «βαλίτσες» διαθέτει λαμπρές επιδόσεις στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, που έφεραν την Ελλάδα από ουραγό στην πρώτη θέση της αξιοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και Γιούνκερ.
Ο ρόλος του ήταν καθοριστικός στην άτυπη περίοδο χάριτος έξι μηνών που πέτυχε μαζί με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, για την ολοκλήρωση των έργων στους αυτοκινητόδρομους, τα οποία, αν συνέχιζαν με τους ρυθμούς της περιόδου 2007-2014, θα φόρτωναν στους φορολογουμένους ένα «μνημόνιο» ύψους 4 δισ. ευρώ, το σύνολο της κοινοτικής συμμετοχής, όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για προγράμματα που δεν ολοκληρώνονται μέσα στις τακτές προθεσμίες.
Ανήκει στη νέα γενιά που εμπιστεύτηκε ο Γιώργος Σταθάκης από τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Χαρίτσης στηρίχθηκε σε μια δυναμική ομάδα τεχνοκρατών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των επιστημόνων, που τα τελευταία χρόνια αναζητούν ευκαιρίες σε χώρες του εξωτερικού. Δεν είναι τόσο γνωστό ότι πολιτικά εντάσσεται στην κίνηση των 53+ του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι απόφοιτος της περιζήτητης Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Μάντσεστερ, όπου απέκτησε ειδίκευση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχει φοιτήσει, επίσης, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Από προχθές έχει πάρει στα χέρια του τρεις «καυτές πατάτες», όσες και οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο δωδεκάμηνο. Θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με τον προκάτοχό του Πάνο Σκουρλέτη, στη συγκρότηση πολυσυλλεκτικών σχημάτων, που φαίνεται πως θα είναι η επιλογή του κυβερνώντος κόμματος, όπως έδειξε και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Θα έχει, βεβαίως, να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των περιφερειαρχών και των δημάρχων, με τους οποίους έχει αναπτύξει άριστες σχέσεις από τη συμμετοχή του στο οικονομικό επιτελείο.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης