Η Αποκεντρωμένη δικαιώνει Ν. Πατσαρίνο και ακυρώνει την απόφαση του δημάρχου Π. Νίκα

Η Αποκεντρωμένη δικαιώνει Ν. Πατσαρίνο  και ακυρώνει την απόφαση του δημάρχου Π. Νίκα

Τη χαρακτηρίζει μη νόμιμη και χωρίς επαρκή αιτιολογία
 
Δεκτή ως προς τα βασικά της σημεία κάνει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου την προσφυγή του Νίκου Πατσαρίνου, κατά της απόφασης του δημάρχου Καλαμάτας, Π. Νίκα, για καθαίρεση του πρώτου από τη θέση προϊσταμένου τμήματος του Δήμου.
Μάλιστα, ειδικότερα για την καθαίρεση του κ. Πατσαρίνου από τη θέση προϊσταμένου, η Αποκεντρωμένη αποφαίνεται ότι η πράξη του δημάρχου «είναι μη νόμιμη, καθώς δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και η απόφαση δε φέρει σαφή, ειδική και επαρκή αιτιολογία ως προς τη µη επιλογή του σε θέση ευθύνης».
 
Βάσιμη προσφυγή
Με τις προσβαλλόμενες αποφάσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας τον Ιούνιο αποφάσισε τη μη τοποθέτηση του κ. Πατσαρίνου ως προϊσταμένου του Τμήματος Αστυνόμευσης και Φύλαξης της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας και τον τοποθέτησε στο Τμήμα Μελετών, Τοπογραφικών Αποτυπώσεων και Εφαρμογών ως εισηγητή.
Ο κ. Πατσαρίνος αντέδρασε καταθέτοντας προσφυγή με τέσσερα σκέλη.
Το πρώτο αφορούσε ότι καθαιρέθηκε από προϊστάμενος χωρίς αιτιολογία, παρά το γεγονός ότι με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΟΤΑ Μεσσηνίας υπηρετεί ως προϊστάμενος τμημάτων από τον Ιούνιο του 2016.
Για το σκέλος αυτό, η Αποκεντρωμένη αποφαίνεται ότι προβάλλεται βάσιμα, και η προσβαλλόμενη πράξη του δημάρχου είναι μη νόμιμη, καθώς δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και η απόφαση δε φέρει σαφή, ειδική και επαρκή αιτιολογία ως προς τη μη επιλογή του προσφεύγοντος σε θέση ευθύνης.
 
Εν μέρει
Ως προς το δεύτερο σκέλος της προσφυγής, ο κ. Πατσαρίνος επικαλείτο ότι καθήκοντα προϊσταμένου ανέλαβε άλλος προϊστάμενος με παράλληλα καθήκοντα σε άλλη Διεύθυνση κατά παράβαση νόμου, σύμφωνα με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης παράλληλων καθηκόντων στους υπαλλήλους, αλλά όχι και στους προϊσταμένους. Αυτό η Αποκεντρωμένη το κρίνει απαράδεκτο, καθώς, όπως σημειώνεται, δε στοιχειοθετείται έννομο συμφέρον του προσφεύγοντος, όταν ο λόγος αναφέρεται σε τρίτο πρόσωπο.
Το τρίτο σκέλος της προσφυγής του κ. Πατσαρίνου αναφέρει ότι η απόφαση του δημάρχου εκδόθηκε κατά παράβαση του άρθρου 72 του ν. 3584/2007, αλλά η Αποκεντρωμένη κρίνει το λόγο αυτό αβάσιμο.
Τέλος, στο τέταρτο σκέλος της προσφυγής ο κ. Πατσαρίνος υπογραμμίζει ότι διακυβεύεται η εργασιακή του θέση, το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό του δικαίωμα.
Η απόφαση της Αποκεντρωμένης θεωρεί ότι ο λόγος αυτός προβάλλεται παραδεκτά, καθώς αιτιολογείται συγκεκριμένη πιθανολογούμενη βλάβη την οποία υφίσταται ο προσφεύγων από την πραγμάτωση της προσβαλλόμενης απόφασης.
Για τους λόγους αυτούς κάνει εν μέρει δεκτή την προσφυγή του κ. Πατσαρίνου και ακυρώνει κατά τα μέρη αυτά τις σχετικές αποφάσεις του δημάρχου Καλαμάτας.
Ο δε Δήμος μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης εντός 30 ημερών.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη