Ματωμένος Δεκαπενταύγουστος…

Ματωμένος Δεκαπενταύγουστος…

Νεκρός 39χρονος χθες στη Φαρών, χαροπαλεύει 26χρονος που τον τραυμάτισε τρακτέρ

Ασύλληπτη τραγωδία χθες το μεσημέρι, με έναν 39χρονο να χάνει ακαριαία τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα στην οδό Φαρών. Η μηχανή που οδηγούσε ο άτυχος άντρας συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε 85χρονος και έβγαινε από κάθετο δρόμο.
Στο μεταξύ σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνωμένος διακομίσθηκε στο 251 ΓΝΑ νοσοκομείο στην Αθήνα, ο 26χρονος ο οποίος τραυματίσθηκε προχθές σε τροχαίο με τρακτέρ που οδηγούσε 79χρονος στο δρόμο της Μεσσήνης.
Η κακή οδηγική συμπεριφορά, το κακό οδικό δίκτυο, αλλά και το προβληματικό και δυστυχώς – σε αρκετές περιπτώσεις – διάτρητο σύστημα απόκτησης, αλλά και ανανέωσης των διπλωμάτων οδήγησης, έχουν αναδείξει τα τροχαία ατυχήματα σε μάστιγα.
Πέρυσι, ο πρώην Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας και νυν Αντιεισαγγελέας Εφετών Ναυπλίου Δημήτρης Σταύρου, από τη θέση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Καλαμάτας διέταξε προκαταρκτική έρευνα προς τις υγειονομικές υπηρεσίες αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Καλαμάτας για την χορήγηση και ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης σε οδηγούς άνω των 80 ετών και ιδιαίτερα σε οδηγούς άνω των 85 ετών.
Παράλληλα, με το νέο ΚΟΚ από το Σεπτέμβριο οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις ανά 3 ή 2 χρόνια ανάλογα με την ηλικία τους.

Φόρος αίματος
Ήταν λίγο πριν τις 11.30 χθες το πρωί, όταν ένα μισθωμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε 85χρονος Καλαματιανός κινούνταν  επί της οδού Πλάτωνος και επιχείρησε να διασχίσει κάθετα την οδό Φαρών, χωρίς να σταματήσει στο «στοπ», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ο 39χρονος με τη μηχανή του, «ανέβαινε» την οδό Φαρών και δυστυχώς δεν πρόλαβε να αντιδράσει.
Η μηχανή του συγκρούσθηκε με το όχημα του 85χρονου και συνεχεία συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και οδηγούσε μια 28χρονη κοπέλα.
Ο 39χρονος, που δεν φορούσε κράνος, τραυματίσθηκε βαρύτατα και παρά τις προσπάθειες ανθρώπων που ήταν εκεί για καρδιοαναπνευστική ανάνηψη μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, δεν κρατήθηκε στη ζωή.
Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας διαπιστώθηκε απλώς ο θάνατος ενός ακόμα νέου ανθρώπου σε τροχαίο ατύχημα.
Στο μεταξύ, χθες μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασής του, αλλά ως πολυτραυματίας, διασωληνωμένος διακομίσθηκε στο 251 Νοσοκομείο στην Αθήνα, ο 26χρονος που τραυματίσθηκε σε τροχαίο τη Δευτέρα νωρίς το πρωί.
Το ατύχημα συνέβη, όταν τρακτέρ που οδηγούσε 79χρονος συγκρούστηκε με τη μηχανή που οδηγούσε ο 26χρονος στο 2ο χλμ. της Ε.Ο. Ασπροχώματος- Μεσσήνης.
Το ατύχημα συνέβη όταν το τρακτέρ που είχε κατεύθυνση προς Καλαμάτα, επιχείρησε να στρίψει αριστερά με αποτέλεσμα η μηχανή που είχε κατεύθυνση προς Μεσσήνη να συγκρουσθεί στο γεωργικό μηχάνημα.

Έρευνα για τους ηλικιωμένους
Πέρυσι, ο τότε Εισαγγελέας Καλαμάτας, διέταξε την πραγματοποίηση έρευνας για την κατοχή διπλωμάτων οδήγησης από ηλικιωμένους. Ζήτησε συγκεκριμένα, από  τις υγειονομικές υπηρεσίες, να κληθούν και να εξετασθούν όλοι οι οδηγοί που τους είχαν χορηγηθεί ή ανανεωθεί διπλώματα οδήγησης και είναι άνω των 80 χρονών και ιδιαίτερα όσοι είναι άνω των 85χρονών.
Δυστυχώς, όμως τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ούτε και είναι γνωστό αν αυτή έχει προχωρήσει.
Πάντως, από την 1η Σεπτεμβρίου, τα δεδομένα για τους ηλικιωμένους οδηγούς αλλάζουν, αφού με το νέο ΚΟΚ οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους. Μάλιστα θα πρέπει να μπαίνουν σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς (όπως ονομάζονται επίσημα οι εξετάσεις) κάθε τρία έτη, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίζουν.
Επιπλέον, οι οδηγοί που είναι πάνω από 80 ετών θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.
Το  υπουργείο Μεταφορών έχει διευκρινίσει ότι οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων.

Της Βίκυς Βετουλάκη