Με τρακ, αλλά και όραμα εξωστρέφειας για το ΔΗΠΕΘΕΚ παρουσιάστηκε ο Γιάννης Μαργαρίτης

Με τρακ, αλλά και όραμα εξωστρέφειας για το ΔΗΠΕΘΕΚ παρουσιάστηκε ο Γιάννης Μαργαρίτης

Το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Γιάννη Μαργαρίτη, ο οποίος επελέγη μεταξύ 9 υποψηφίων, παρουσίασε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας. Ο δήμαρχος καλωσόρισε τον κ. Μαργαρίτη, αναφέροντας ότι το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο είναι μεγάλο πνευματικό και καλλιτεχνικό κεφάλαιο για την πόλη. Λειτουργεί για πάρα πολλά χρόνια, άλλοτε καλά κι άλλοτε άσχημα. Την περίοδο, δε, της οικονομικής κρίσης υπήρξε μία υποβάθμιση του καλλιτεχνικού έργου – και για οικονομικούς λόγους.
Στη συνέχεια εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την επιλογή του κ. Μαργαρίτη, διότι είναι ένας άνθρωπος του θεάτρου πανελλήνιας εμβέλειας. Έχει σπουδάσει στο εξωτερικό, έχει σπουδάσει στην Ελλάδα και έχει αποδείξεις μιας σπουδαίας καλλιτεχνικής πορείας.
Ο κ. Νίκας συμπλήρωσε πως στο πρόσωπο του κ. Μαργαρίτη η Καλαμάτα έχει την ελπίδα ότι θα αναβαθμίσει το Δημοτικό Θέατρο με την παρουσία του. Θα υπάρξει μία προσφορά καλλιτεχνική και πνευματική στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, σε ολόκληρη την Περιφέρεια.
Παράλληλα, σημείωσε πως τον ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι ιδέες του για την παρουσία του Θεάτρου εκτός Καλαμάτας, ενώ χαίρεται πολύ για τις ιδέες του για την αναβάθμιση της πνευματικής ζωής και με το λόγο, με λογοτεχνικά απογευματινά κ.λπ.
Ωστόσο, επισήμανε πως η επιλογή των έργων θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται και στα «θέλω» της τοπικής κοινωνίας, καθώς κάθε κοινωνία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας το «καλωσόρισμα», ο κ. Νίκας υπογράμμισε ότι για το Δήμο, εκτός από την ποιότητα και την καλλιτεχνική επίδοση, έχει κρίσιμη σημασία και το οικονομικό μέρος. «Θέλουμε, δηλαδή, ποιοτικά έργα, επιτυχημένα έργα, να τα χαίρεται ο κόσμος, ει δυνατόν με το μικρότερο κόστος. Είναι στο χέρι του καλλιτεχνικού διευθυντή να βρει αυτή τη χρυσή τομή» είπε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος έδωσε τις καλύτερες ευχές του στον κ. Μαργαρίτη, τονίζοντας πως η Καλαμάτα είναι «μία πόλη, η οποία διψά για ποιοτικό θέατρο, το έχει πολλή ανάγκη» και προσέθεσε: «Στο πρόσωπό σας έχουμε τις ελπίδες ότι θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Καλή επιτυχία και καλή πορεία!».
Τον Γιάννη Μαργαρίτη καλωσόρισε, επίσης, η πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕ «Φάρις», Αναστασία Μπελογιάννη, η οποία τόνισε ότι τιμούν την πόλη της Καλαμάτας και οι υπόλοιπες 8, πολύ αξιόλογες, υποψηφιότητες που κατατέθηκαν γι’ αυτή τη θέση, πριν καταλήξει το συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα στο νέο καλλιτεχνικό διευθυντή στο πρόσωπο του κ. Μαργαρίτη.
Από την πλευρά του, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής επισήμανε ότι έρχεται στην Καλαμάτα με το «τρακ» του καλλιτέχνη πριν ανέβει στη σκηνή, καθώς πρόκειται μια πόλη με σπουδαία παρακαταθήκη σε διάφορους τομείς του πολιτισμού, που ξεπερνούν τα όρια της επαρχίας. Ακολούθως ο κ. Μαργαρίτης αναφέρθηκε στους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του. Βασικό του όραμα είναι η εξωστρέφεια του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, με στόχο αυτό να απευθυνθεί σ’ όλο τον πληθυσμό της πόλης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις προθέσεις του είναι η συνεργασία με παιδιά, εφήβους, ενώ μέσω δρώμενων σκοπός του είναι το θέατρο να μπει ακόμα και μέσα σε νοσοκομεία ή και γηροκομεία…
Επίσης, ανέφερε την πρόθεσή του για δημιουργία ποιητικών βραδιών, αλλά και την ενεργό παρουσία του ΔΗΠΕΘΕΚ και εκτός θεάτρου, ακολουθώντας τους «ρυθμούς» της πόλης.
Απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία δεκάδων ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, και αν προτίθεται να συνεργαστεί μαζί τους ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι αποτελεί «καθήκον» του η γνωριμία και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς αυτές τις ομάδες. Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι είναι άλλος ο ρόλος των ερασιτεχνικών ομάδων και άλλος των επαγγελματιών ηθοποιών του ΔΗΠΕΘΕΚ.

Του Κώστα Γαζούλη