Πρόκληση της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας στα ΑμεΑ για την προσβασιμότητα στις παραλίες


Εμπαιγμό σε βάρος των ΑμεΑ συνιστά η στάση της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας απέναντί τους, στερώντας το δικαίωμα της προσβασιμότητάς τους στις παραλίες της περιοχής! Μάλιστα, ο ίδιος ο δήμαρχος Τριφυλίας επιχειρεί ατυχώς – για τον ίδιο πρωτίστως – να κάνει το «μαύρο», «άσπρο».
Στο φύλλο του «Θ» την Κυριακή δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ για την πραγματική κατάσταση, υπό τον τίτλο «Χωρίς προσβασιμότητα στις παραλίες της Τριφυλίας τα ΑμεΑ». Μεταξύ άλλων, αναφέραμε συνοδεία φωτογραφιών: «Ανύπαρκτες, ουσιαστικά και πρακτικά, είναι οι υποδομές που επιτρέπουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες της Τριφυλίας καθιστώντας τες αφιλόξενες σε ΑμεΑ και άλλα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και, κατά συνέπεια, αποκλείοντας τους συνανθρώπους μας και στερώντας το δικαίωμά τους στη χαρά και την ψυχαγωγία που παρέχουν οι παραλίες, οι ακτές και η θάλασσα. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά ούτε και το πρώτο καλοκαίρι που, δυστυχώς, παρουσιάζουμε και αναδεικνύουμε μέσα από το “Θ” το μέγα θέμα και πρόβλημα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις παραλίες. Γράφαμε με την ελπίδα, επιτέλους, η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να πράξει το αυτονόητο: να υλοποιήσει πολύ μικρού κόστους (για να μην ακούσω πάλι το γνωστό τους “παραμύθι” πως δεν υπάρχουν, τάχα, λεφτά) έργα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις δαντελωτές παραλίες, τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά της θάλασσάς μας…».
Αφού αναφέραμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις περί «Ειδικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους» και το άρθρο 2 του νόμου «Περί αιγιαλού και παραλίας», όπως και ότι ο Δήμος Τριφυλίας, όπως και όλοι οι Δήμοι, έχει υποχρέωση και εκ του νόμου, αλλά κυρίως ηθική, να εξασφαλίζει την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις παραλίες, σημειώναμε την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού από το Δήμο το 2016 και «συγκεκριμένα κινητό διάδρομο πρόσβασης παραλιών από ΑμεΑ και αμφίβιο – πλωτό αμαξίδιο ΑμεΑ, που τοποθετήθηκε στις παραλίες Μάτι της Δ.Ε. Γαργαλιάνων και Αϊ-Λαγούδη της Δ.Ε. Κυπαρισσίας. Το δε κόστος της προμήθειας του εξοπλισμού για την κάθε παραλία ανήλθε στο ποσό των 11.335 ευρώ, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 22.670 ευρώ».
Όλοι, τότε, είπαμε “μπράβο” στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας που έπραξε το αυτονόητο. Δεν πέρασαν λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση των δύο αυτών “ραμπών” και μια δυσάρεστη έκπληξη ανέμενε τους πάντες. Όπως διαπιστώθηκε και επισημάνθηκε, τόσο στο Μάτι όσο και στον Αϊ-Λαγούδη οι υποδομές είχαν αφεθεί στη “μοίρα” τους και είχαν “θαφτεί” από την άμμο, ενώ στο Μάτι το πλωτό αμαξίδιο δε βρισκόταν καν στο σημείο και στον Αϊ-Λαγούδη έκανε την “εμφάνισή” του λίγες μόλις μέρες πριν από το Δεκαπενταύγουστο και παρέμενε εκεί μόνο για ελάχιστες ώρες.
Επίσης, οι διάδρομοι και στις δύο παραλίες ούτε ξεκινούσαν από σημείο που μπορούσε να προσεγγίσει ΑμεΑ με καροτσάκι από το δρόμο, μες στην άμμο, ούτε και κατέληγε στη θάλασσα, αλλά πολλά μέτρα πριν από αυτή. Το καλοκαίρι του 2017, στο Μάτι, ίδια σχεδόν κατάσταση, ενώ στον Αϊ-Λαγούδη το αμαξίδιο έμενε περισσότερες ώρες στο σημείο, αλλά ο διάδρομος πάλι δεν έφτανε μέχρι τη θάλασσα.
Τις προηγούμενες μέρες, στον Αι-Λαγούδη, δεν υπήρχε πουθενά το αμαξίδιο, ενώ βλέπετε στις φωτογραφίες την κατάσταση με το διάδρομο. Στο σημείο, από τον παραλιακό δρόμο που υποτίθεται “θα” υπήρχε πρόσβαση, πεταμένες στην άμμο ξύλινες φυλλαδέλες, ενώ έπειτα από αρκετά μέτρα βρίσκεται ο ειδικός διάδρομος, ο οποίος και φέτος είναι γεμάτος με άμμο και δεν καταλήγει στη θάλασσα, αλλά πολύ πριν από αυτή.
Είναι αδύνατον, ως εκ τούτου, να προσεγγίσει αμαξίδιο ΑμεΑ τη θάλασσα, γιατί δεν εξασφαλίζεται, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η προσβασιμότητα των ΑμεΑ».
Τρεις μέρες μετά το δημοσίευμα του «Θ» ο δήμαρχος Τριφυλίας, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, «ανέβασε» στη σελίδα του στο facebook δύο (μόνο) φωτογραφίες που δείχνουν το αμαξίδιο πάνω στις ξύλινες φυλλαδέλες (σ.σ. οι οποίες έχουν χαλάσει, «σπάσει» και «γουβώσει») που έχει ρίξει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στην παραλία του Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας και οι οποίες προφανώς είναι οι ίδιες με πέρυσι, γι’ αυτό και έχουν το χάλι που έχουν.
Οι φυλλαδέλες αυτές, ωστόσο, έστω, είναι στην άκρη του δρόμου για να μπορεί να προσεγγίσει ΑμεΑ ή υπάρχει άμμος πριν από αυτές; Ο ειδικός διάδρομος φτάνει μέχρι και τη θάλασσα; Είναι καθαρός ή γεμάτος με άμμο;
Και γιατί έπρεπε να δημοσιεύσουμε πρώτα το ρεπορτάζ και ύστερα από αυτό να «φανεί» στην παραλία το αμαξίδιο; Πού ήταν τους προηγούμενους θερινούς μήνες; Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, την οποία βλέπετε στην φωτογραφίες, εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στη θάλασσα της παραλίας του Αϊ-Λαγούδη; Αλήθεια, στο Μάτι έχει τοποθετηθεί ο ειδικός διάδρομος και εξασφαλίζει την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στη θάλασσα; Υπάρχει στο Μάτι αμαξίδιο;
Όπως και στο ρεπορτάζ αναφέραμε «τα ΑμεΑ δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας, ας το αντιληφθούν εκεί στο Δήμο Τριφυλίας, έστω και τώρα, δεν είναι αργά, ποτέ δεν είναι αργά για προσφορά σε έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας! Ας κάνουν το αυτονόητο: Να άρουν τον ιδιότυπου αποκλεισμό που έχουν θέσει τα ΑμεΑ, εξασφαλίζοντας υποδομές προσβασιμότητας των συνανθρώπων μας στις παραλίες». Και όχι έπειτα από δημοσιεύματα να «ανεβαίνουν» φωτογραφίες στο facebook μόνο για τις εντυπώσεις! Η ουσία έχει σημασία και αξία και όχι τα όποια επικοινωνιακά τερτίπια στα social media.
Ούτε και χθες, πάντως, ώρα 11.00 π.μ., όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας είχε εξασφαλίσει την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στη θάλασσα στον Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας.

Του Ηλία Γιαννόπουλου