Σπουδαία προεργασία αντιμετώπισης κρίσεων από το Λιμενικό Σώμα παρουσιάστηκε στο ΣΟΠΠ Μεσσηνίας

Σπουδαία προεργασία αντιμετώπισης κρίσεων από το Λιμενικό Σώμα παρουσιάστηκε στο ΣΟΠΠ Μεσσηνίας

Η «κόντρα» του Τατούλη με την Αλειφέρη ,  «επισκίασε» το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας
 
Παίρνει πάνω του τις αρμοδιότητες της πολιτικής προστασίας δήλωσε ο Περιφερειάρχης – Ελένη Αλειφέρη: «Έχει αποδειχθεί ότι αυτό το συντονιστικό όργανο δουλεύει επί της ουσίας και όχι επικοινωνιακά»

 
 Από την περασμένη Τρίτη , όταν κυριολεκτικά στο παρά  πέντε αναβλήθηκε η  συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας στο νομό Μεσσηνίας, είχε διαφανεί ότι το κύριο μέλημα του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη, ήταν η υποβάθμιση του ρόλου της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κα Ελένης Αλειφέρη, διατηρώντας  μ’ αυτό τον τρόπο, τη μεταξύ τους «κόντρα» που ξεκίνησε με την αποκάλυψη του «κοριού» στο γραφείο της κας Αλειφέρη. Έτσι και χθες, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, που συγκάλεσε , η υπεύθυνη από το νόμο , χωρική αντιπεριφερειάρχης κα Ελένη Αλειφέρη, η «κόντρα» αυτή επισκίασε την κατά τ’ άλλα πολύ σημαντική συνεδρίαση.
 
 
 
Έναρξη με 35λέπτη καθυστέρηση… και «μουσικές καρέκλες»

 
 Η συνεδρίαση στον 4ο όροφο της νομαρχίας Μεσσηνίας, ξεκίνησε με 35λεπτη καθυστέρηση , υπό την προεδρία της κα Αλειφέρη, που εξήγησε τους λόγους που προέκυψε αυτή η έκτακτη συνεδρίαση , ύστερα από την αντικατάσταση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, τη νέα εγκύκλιο του νέου υπευθύνου κ. Ταφύλλη αλλά και έγγραφο του Περιφερειάρχη την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω της κατάστασης επικινδυνότητας σε βαθμό «4» που βρισκόταν η Μεσσηνία. Η κα Αλειφέρη ,μάλιστα,  στην εισήγηση της , σημείωσε πως η υπεύθυνη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας κα Παπαδήμα, σταμάτησε την άδεια της, και επέστρεψε κανονικά στο γραφείο της ενώ πρόσθεσε ότι ήδη έχει επεκταθεί κατά 280 άτομα , η λίστα , των ανθρώπων που ενημερώνονται με sms στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων για τον καλύτερο συντονισμό… Καθώς η εισήγηση της κα Αλειφέρη βρισκόταν σε εξέλιξη στην αίθουσα μπήκε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, συνοδευόμενος από τις θεματικές αντιπεριφερειάρχες κα Νικολάκου και κα Μπούζα καθώς και από τον κ. Ρουμελιώτη, υπεύθυνο για την Πολιτική Προστασία όλης της Περιφέρειας. Ο κ. Τατούλης αγνόησε τη θέση που είχε «φυλάξει» δίπλα του η κα Αλειφέρη , προχώρησε και κάθισε πιο μακριά και παίρνοντας αμέσως το λόγο, ξεκίνησε από την αρχή την διαδικασία ζητώντας ενημέρωση από τους παρευρισκομένους στο Συντονιστικό και ξεκινώντας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 
 
Με τη ΔΕΗ τα «έβαλε» η Πυροσβεστική…

20180816_124822.jpg

Από τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου το λόγο πήρε αρχικά ο καθ’ ύλην αρμόδιος, για θέματα πυροπροστασίας,  Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας , Πύραρχος , κ. Θεοφιλόπουλος. Ο κ. Θεοφιλόπουλος επισήμανε ότι μέχρι στιγμής η πυροσβεστική υπηρεσία στο Νομό Μεσσηνίας έχει ανταποκριθεί αρκετά καλά σε όσα περιστατικά έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, «ιεραρχώντας» ως σημαντικότερη τη φωτιά της περασμένης εβδομάδας στον Ταΰγετο που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς άμεσα από εναέρια και επίγεια μέσα. Εν συνεχεία εξέφρασε τα αιτήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πιο σημαντικό τον έλεγχο από τη ΔΕΗ στο δίκτυο της. Ο κ. Θεοφιλόπουλος τόνισε ότι έχουν στοιχεία ότι πολλές πυρκαγιές ξεκινούν από το δίκτυο της ΔΕΗ, και εξέφρασε τη λύπη του που κανείς εκπρόσωπος της εταιρείας δεν βρισκόταν χθες στο συντονιστικό. Επίσης, εξέφρασε την επιθυμία του για επάνδρωση όλων των πυροφυλακίων αλλά και τη διάθεση από την πλευρά των Δήμων ή της Περιφέρειας ενός χωματουργικού μηχανήματος που θα βοηθά στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Τέλος σημείωσε και την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση που πρέπει να έχουν οι πολίτες αναφέροντας ως παράδειγμα ότι μέρα με βαθμό επικινδυνότητας «4» κάποιοι έβαλαν φωτιά σε αγκινάρες και σημαντικές δυνάμεις , σε μια «δύσκολη» ημέρα απασχολήθηκαν με αυτή την πυρκαγιά. Επίσης, ζήτησε και από τους πολίτες να καθαρίζουν τα οικόπεδα τους.
 
Από την πλευρά του 9ου Συντάγματος Πεζικού ο Ταγματάρχης κ. Ασημακόπουλος τόνισε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού στο στρατόπεδο της Καλαμάτας. Διαβεβαίωσε , όμως , ότι το 9ο Σύνταγμα Πεζικού βρίσκεται σε ετοιμότητα για να προσφέρει με βάση όσα προβλέπονται στο σχέδιο Ξενοκράτης. Και ο Υποσμηναγός της 120 ΠΕΑ κ. Σακκάς, εξέφρασε την ετοιμότητα της αεροπορίας για την διαχείριση κρίσεων αλλά και πρόληψης. Σημείωσε τις καθημερινές περιπολίες από το πρωί μέχρι το βράδυ των εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Π.Α. καθώς και ότι οι πιλότοι είναι ενημερωμένοι ώστε να ειδοποιούν άμεσα αν δουν εστία φωτιάς. Παράλληλα, σημείωσε ότι από την 120 ΠΕΑ επιχειρούν και τα 3 PZL καθώς και το ενοικιασμένο ελικόπτερο που χρησιμοποιείται για κατάσβεση πυρκαγιών. Την αυξημένη προσοχή και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας που πραγματοποιεί περίπολα σε συνεργασία με την Πυροσβεστική  σημείωσε και ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Νάκης.
 
 
 «Χαρτογράφηση» των ακτών από Τραχήλα ως ακρωτήρι Ακρίτα,  από το Λιμενικό

38689380_454841685038087_5759777205244657664_n.jpg
 
 
Αν κάποιος «έκλεψε» της εντυπώσεις, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου τότε σίγουρα αυτό είναι το Λιμενικό Σώμα. Ο υπολιμενάρχης κ. Γιαννουλάτος, κατέθεσε στο Συντονιστικό Όργανο ένα προσχέδιο του αναθεωρημένου μνημονίου διαχείρισης κρίσεων, που προέκυψε μετά από εντολή του Λιμενάρχη κ. Δουμάνη. Όπως έκανε γνωστό έχει γίνει μια λεπτομερής καταγραφή , με αυτοψία από άνδρες του Λιμενικού σε όλο το μήκος της ακτογραμμής από Τραχήλα ως και το Ακρωτήρι Ακρίτας,  από ξηρά και θάλασσα, και καταγραφή όλων των διαθέσιμων χώρων κοκ. Παράλληλα, στο προσχέδιο αυτό σημειώνονται ακτές που μπορεί να γίνει επιχείρηση από το Λιμενικό , ακτές που χρειάζονται ιδιώτες και υπάρχει λίστα ήδη με τα τηλέφωνα ιδιωτών, ακτές προσβάσιμες εύκολα από πεζούς κοκ. Πρόκειται αναμφίβολα για μια σπουδαία δουλειά , που όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι καλό να δοθεί στη δημοσιότητα και προς γνώση των πολιτών.
 
 
 
Μόνο Μεσσήνη και Τριφυλία  στη σύσκεψη…
 
 20180816_123813.jpg
 
Και αν οι αναφορές του Υπολιμενάρχη «γέμισαν» αισιοδοξία, η αδιαφορία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης γέμισαν με προβληματισμό… Δικαιολογημένοι ήταν οι εκπρόσωποι από τον Δήμο Καλαμάτας,  από την  έκτατης συνεδρίαση του ΔΣ Καλαμάτας ,λόγω του θανάτου του κ. Καρατζέα. Από τους δήμους παρευρέθηκαν μόνο ο εκπρόσωπος του Δήμου Μεσσήνης κ. Γεωργακόπουλος, που εξέφρασε και αυτός με τη σειρά του τον προβληματισμό του για το δίκτυο της ΔΕΗ , λέγοντας ότι πολλές φωτιές και στη Μεσσήνη έχουν αποδείξεις ότι προκλήθηκαν από αυτό το λόγο ενώ έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Μεσσήνης θα προχωρήσει και σε εργολαβία για τον καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων. Από πλευράς του Δήμου Τριφυλίας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τσακανίκας αναφέρθηκε στις «πενιχρές» επιδοτήσεις από το κράτος για τον καθαρισμό της αγροτικής οδοποιϊας. Προβλήματα χρηματοδότησης ανέφερε και ο Δασάρχης της Καλαμάτας, σημειώνοντας ότι εκτός ότι τα ποσά δεν φτάνουν , αυτά καθυστερούν με αποτέλεσμα οι αντιπυρικές ζώνες και ο καθαρισμός των δασών να γίνονται εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια,  ο κ. Πατσαρίνος εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με το συντονισμό θέτοντας παράλληλα τρία σημαντικά σημεία . 1ον ότι λόγω και της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε της φωτιές όπως τους σεισμούς στην πρόληψη… 20ν να γίνει ιεράρχηση στους οικισμούς που κινδυνεύουν… 30ν να οριοθετηθούν τα ρέματα και να δοθεί προτεραιότητα και τέλος να μην υποτιμήσει κανείς το θέμα των αυθαιρέτων , αλλά  οι πολίτες να το καταδείξουν προσκομίζοντας στοιχεία. Προτάσεις κατέθεσε και η θεματική αντιπεριφερειάρχης κα Μπούζα ζητώντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρόληψη.  Εκ μέρους, των εθελοντικών ομάδων τέλος,  τόσο ο κ. Βλαχονικολός όσο και ο κ. Πάτσης έθεσαν το θέμα του εξοπλισμού των εθελοντών. 
 
 
 
«Αιχμές» Νικολάκου για «ρουσφέτια» στον καθαρισμό δρόμων και οργισμένη απάντηση της Αλειφέρη
 
 20180816_132425.jpg
 
 Παίρνοντας το λόγο η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου σημείωσε τις διαφορετικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα ύστερα από την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, λέγοντας ότι πρέπει να πέσει μεγάλο μέρος στην πρόληψη και να μη τα ρίχνουμε όλα στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, σημείωσε ότι 4εκ. σύγχρονου εξοπλισμού αντιμετώπισης πυρκαγιών, βρίσκονται κρυμμένα σε αποθήκες της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Κορινθίας, υπενθυμίζοντας στον διοικητή της Πυροσβεστικής ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν το συντομότερο καθώς δίνουν τεχνολογικές λύσεις σε πολλά επιμέρους προβλήματα συντονισμού. Κλείνοντας , ρωτώντας την κα Παπαδήμα , υπεύθυνη πολιτικής προστασίας στη Μεσσηνία αν υπάρχει λίστα με τους καθαρισμένους δρόμους στη Μεσσηνία και που στέλνονται τα μηχανήματα , άφησε «αιχμές» για «ρουσφέτια» σε προέδρους και δημάρχους… Η τελευταία αυτή «αιχμή» προκάλεσε την οργή της κα Αλειφέρη λέγοντας ότι υπάρχουν υπηρεσιακά έγγραφα με τα αιτήματα και την έγκριση από τις υπηρεσίες των περιοχών για τον καθαρισμό δρόμων, και κανένα «ρουσφέτι» δεν έχει γίνει κάτι που μπορεί να διαπιστώσει όποιος θέλει. Επίσης, η κα Αλειφέρη υπογράμμισε ότι το Συντονιστικό όργανο του νομού Μεσσηνία έχει καταφέρει να είναι ουσίας όλα αυτά τα χρόνια και να μην κάνει επικοινωνιακή διαχείριση εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση της για τις σοβαρές προτάσεις που ακούστηκαν. Παράλληλα, σημείωσε τα προβλήματα νόμιμης «γραφειοκρατίας» που δημιουργούν εμπόδια την ώρα των κρίσεων ζητώντας να δουν πως αυτά μπορούν να ξεπεραστούν.
 
 Τη συζήτηση έκλεισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου λέγοντας ότι είναι ώρα γενναίων αποφάσεων , και πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν. Επανέλαβε και ο ίδιος προς τον διοικητή της πυροσβεστικής ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος να αξιοποιηθεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός που βρίσκεται σε «αποθήκες» και δίνει λύσεις σε πάρα πολλά απ’ όσα συζητήθηκαν. Τέλος , έκανε γνωστό ότι η Πολιτική Προστασία σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα περάσει υπό την εποπτεία του, και αυτός θα είναι ο κύριος υπεύθυνος. Τέλος, απαντώντας και σε πρόταση του Διοικητή της Πυροσβεστικής , τόνισε ότι είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει σημαντική  συνεδρίαση αποτίμηση , μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου αλλά και προετοιμασία για τη νέα χρονιά.
 
Του Κώστα Γαζούλη