Το μεταναστευτικό χτυπά την πόρτα της Καλαμάτας


Στις πλάτες της Ελλάδας και της Ιταλίας δείχνουν ότι σκοπεύουν να μεταθέσουν όλο το βάρος του μεταναστευτικού τουλάχιστον η Αυστρία που έχει την προεδρία της Ε.Ε. για αυτό το εξάμηνο αλλά και η Ουγγαρία, που μαζί με μια σειρά άλλων χωρών ακολουθούν την πιο σκληρή γραμμή στο θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Deutsche Welle, οι χώρες του Βορρά επιθυμούν να κλείσουν την επονομαζόμενη «νότια διαδρομή» που ακολουθούν οι πρόσφυγες προκειμένου να φτάσουν απ’ τη Μεσόγειο στη βόρεια Ευρώπη.
Στις αρχές Αυγούστου, σε ρεπορτάζ του “Θ” για τον Αστυνομικό Σταθμό στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, φάνηκε καθαρά τόσο η αναγκαιότητα ύπαρξής του όσο και η σκοπιμότητα της δημιουργίας του. Η δίοδος προς την Ευρώπη πρέπει να σταματήσει και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα.
Άλλωστε, η αύξηση των πτήσεων και κατά συνέπεια της επιβατικής κίνησης τα τελευταία χρόνια στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έφερε μαζί της και την αύξηση των κρουσμάτων αλλοδαπών που προσπαθούν παράνομα να φύγουν από τη χώρα μας με βασικό προορισμό χώρες της Ευρώπης.
Οι διακινητές,  θεωρώντας ότι στα περιφερειακά αεροδρόμια οι έλεγχοι είναι πιο χαλαροί, τα επιλέγουν για την παράνομη δράση τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων  σε όλη την Ελλάδα.
Η ραγδαία ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας την τελευταία 5ετία, επέβαλλε την ίδρυση μόνιμου αστυνομικού σταθμού εντός του χώρου του, ο οποίος μέχρι τις αρχές Μαΐου καλυπτόταν περιστασιακά από άτομα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Η μόνιμη παρουσία πλέον του Αστυνομικού Σταθμού ενισχύει και το αίσθημα ασφάλειας των τουριστών.
Τώρα η αστυνομική παρουσία είναι καθημερινή όλες τις ώρες λειτουργίας του αεροδρομίου και, όπως επισήμανε, στο ρεπορτάζ του “Θ”, ο Διοικητής του Αστυνομικού  Σταθμού του αεροδρομίου Νίκος Κωνσταντακόπουλος, ο ρόλος του είναι μεικτός και έχει αρμοδιότητες ασφάλειας, τάξης και τροχαίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, τις 46 έχουν φτάσει οι συλλήψεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, για πλαστά διαβατήρια. Από την αρχή του καλοκαιριού και μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί 31 άτομα, ενώ τους προηγούμενους μήνες έχουν συλληφθεί ακόμα 15 άτομα. Ο μήνας με τις περισσότερες συλλήψεις ήταν ο Ιούλιος (21), ενώ ακολουθούν ο Αύγουστος (9 μέχρι τις προηγούμενες ημέρες), ο Μάιος (6), ο Μάρτιος (5), ο Ιούνιος (3), ο Απρίλιος και ο Φεβρουάριος (2).
Η τελευταία σύλληψη πραγματοποιήθηκε, όταν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων 30χρονης, η οποία είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για το Μόναχο Γερμανίας, διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά της έγγραφα ήταν προφανώς πλαστά.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη