Το 42χρονο Τ2 πήρε μαζί του τον κυβερνήτη Νικόλαο Βασιλείου και βύθισε σε πένθος Εύβοια και Καλαμάτα

Το 42χρονο Τ2 πήρε μαζί του τον κυβερνήτη Νικόλαο Βασιλείου και βύθισε σε πένθος Εύβοια και Καλαμάτα

Σίγησε η Ελλάδα χθες νωρίς το πρωί στον εκκωφαντικό θόρυβο της είδησης πτώσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ2 Buckeye της 120 ΠΕΑ, κοντά στο χωριό Κολλίνες Αρκαδίας. Ξύπνησε, δε, άσχημες μνήμες από τον Ιανουάριο, με την πτώση τότε άλλου ενός Τ2 στην Καλαμάτα, με τους χειριστές τους ευτυχώς να διασώζονται.
Από την πρώτη στιγμή η είδηση διάσωσης του 40χρονου συγκυβερνήτη έφερε μια μικρή ανακούφιση, όμως η ανάσα έμεινε κρατημένη για την τύχη του κυβερνήτη του μοιραίου εκπαιδευτικού. Η τραγική είδηση επιβεβαιώθηκε σχεδόν δύο ώρες μετά, βυθίζοντας στο πένθος το χωριό Ζάρακες Ευβοίας που τον γέννησε και ανέθρεψε και την Καλαμάτα που τα τελευταία χρόνια τον φιλοξένησε με τη γυναίκα και τα δύο ανήλικα παιδιά τους.
Ο 37χρονος κυβερνήτης, επισμηναγός Νίκος Βασιλείου, ανασύρθηκε νεκρός μέσα από τα συντρίμμια του 42χρονου αεροσκάφους, μη προλαβαίνοντας να εκτοξευθεί, όπως πρόλαβε και έκανε ο συγκυβερνήτης.
Έμπειροί εκπαιδευτές και οι δύο, με 2.500 πτήσεις στο ενεργητικό τους, εκτελούσαν άσκηση περιδίνησης, χωρίς όμως ακόμα να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία.
Επίσης τραγικό στην υπόθεση είναι ότι στην ίδια μονάδα στην Καλαμάτα υπηρετεί και ο δίδυμος αδελφός του άτυχου κυβερνήτη, μιας και οι δύο τους από παιδιά είχαν όνειρο να πετάξουν.
 
Περιδίνηση
Στις 8.20 το μοιραίο Τ-2 Buckeye απογειώθηκε από την 120 ΠΕΑ Καλαμάτας και μισή ώρα αργότερα, περίπου στις 08.50, το T-2 πετούσε πάνω από το χωριό Βλαχοκερασιά, μεταξύ Τρίπολης και Καλαμάτας και άρχισε την άσκηση περιδίνησης.
Σύμφωνα με το σενάριο, το αεροσκάφος, αφού έχει πάρει ύψος, μπαίνει σε κατάσταση ανεξέλεγκτης πτώσης με στόχο οι πιλότοι να επανακτήσουν τον έλεγχό του έως ένα συγκεκριμένο ύψος. 
Σύμφωνα με το onalert, στη μοιραία πτήση το εκπαιδευτικό T-2 άρχισε να πέφτει ανεξέλεγκτα από ύψος 35.000 ποδών, αλλά παρά τις προσπάθειες των πιλότων, ακόμη και όταν το αεροσκάφος έφτασε στα 15.000 πόδια, δεν είχαν καταφέρει να το επαναφέρουν. 
Αμφότεροι οι πιλότοι χρησιμοποίησαν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης, ωστόσο αυτή ήταν ανεπιτυχής για τον 37χρονο κυβερνήτη, επισμηναγό Νίκο Βασιλείου. 
 
Συντρίμμια
Οι πρώτοι που έφτασαν στο σημείο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν κάποιοι βοσκοί, που βρήκαν το συγκυβερνήτη να προσπαθεί να απεγκλωβισθεί από το αλεξίπτωτό του και να αναζητά τον άτυχο κυβερνήτη του αεροσκάφους και το Τ2 να έχει μετατραπεί σε συντρίμμια.
Η σορός του αδικοχαμένου επισμηναγού Νικόλαου Βασιλείου μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Super Puma στο 251 ΓΝΑ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η νεκροψία και να εξακριβωθούν επίσημα τα αίτια θανάτου του κυβερνήτη του μοιραίου εκπαιδευτικού αεροσκάφους. Κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας θα διενεργήσει τις έρευνες για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.
Στην επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΑ, αναφέρεται: «Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 08:50 , στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους.
Οι δύο ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500  ωρών.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος».
 
Τριήμερο πένθος
Πολύ δύσκολη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία χαρακτήρισε τη χθεσινή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά την πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους. Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι θα κηρυχθεί τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ τόνισε ότι οι δύο πιλότοι ήταν έμπειροι. Ο πιλότος ο οποίος χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα ειδοποίησε από το έδαφος και τον βρήκαν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο 251 ΓΝΑ, ενώ ο άλλος βρέθηκε εντός του αεροσκάφους.
Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις που είναι αναγκαία η εγκατάλειψη του αεροσκάφους πάντα εκτινάσσεται πρώτος ο δεύτερος πιλότος, ο οποίος είναι ο εκπαιδευτής και κάθεται στην πίσω θέση.
Με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη θλίψη του: «Ο άδικος χαμός του άξιου και πολύπειρου επισμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Νικόλαου Βασιλείου, την ώρα του καθήκοντος, μας γεμίζει βαθιά θλίψη. Η πατρίδα δε θα τον ξεχάσει. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του πιλότου μας».
Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο τέως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος, αναφέρει: «Θρηνούμε και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην Πολεμική Αεροπορία και την οικογένεια του πιλότου μας, που βρήκε τραγικό θάνατο εν ώρα του καθήκοντος. Οι αεροπόροι μας εκπαιδεύονται σε σκληρές, δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλεια, την ακεραιότητα και την ειρήνη στην πατρίδα μας. Αιωνία του η μνήμη!».
Σε συλλυπητήριο μήνυμά της η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Αντωνία Μπούζα, αναφέρει: «Η τραγική απώλεια του επισμηναγού Νικολάου Βασιλείου που υπηρετούσε στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, συγκλόνισε το πανελλήνιο. Εκφράζουμε την οδύνη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στην Πολεμική μας Αεροπορία και τα στελέχη της, που προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα μας, με πνεύμα γνήσιου πατριωτισμού και αυτοθυσίας.
Ο επισμηναγός Νικόλαος Βασιλείου έχασε τη ζωή του, υπηρετώντας την πατρίδα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Της Βίκυς Βετουλάκη