Χιλιάδες δόσεις ηρωίνης «πλημμύριζαν» την Καλαμάτα

Χιλιάδες δόσεις ηρωίνης «πλημμύριζαν» την Καλαμάτα

Συλλήψεις σε Αθήνα και Καλαμάτα από τη Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας
 
Απτόητη συνέχιζε τη διακίνηση χιλιάδων δόσεων ηρωίνης η ομάδα ατόμων που εξαρθρώθηκε τη Δευτέρα από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Καλαμάτας, παρά τα δύο σημαντικά πλήγματα, που τους είχαν επιφέρει οι διωκτικές αρχές στις αρχές και στα τέλη Μαΐου, συλλαμβάνοντας δύο βασικά μέλη τους, τον κατηγορούμενο ως «αποθηκάριο» στην Αθήνα και το «μεταφορέα» των ουσιών στην Καλαμάτα καθ’ οδόν στον αυτοκινητόδρομο.
Τη Δευτέρα, η Δίωξη  Ναρκωτικών Καλαμάτας, σημειώνοντας άλλη μια επιτυχία, έκοψε το νήμα του κυκλώματος που δραστηριοποιoύνταν  στην Καλαμάτα, συλλαμβάνοντας 5 άτομα, σε μια υπόθεση, όπου έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον άλλοι 21 εμπλεκόμενοι.
Συνολικά, έχουν κατασχεθεί από τις δύο υποθέσεις του Μαΐου και την προχθεσινή πάνω από 3,3 κιλά ηρωίνης, ενώ οι αστυνομικοί εκτιμούν από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των δραστών, πως έχουν διακινήσει τουλάχιστον 12 κιλά ηρωίνης, που αντιστοιχούν σε χιλιάδες δόσεις της ναρκωτικής ουσίας, καθώς το κάθε γραμμάριο μπορεί να δώσει και 10 δόσεις ενέσιμου ναρκωτικού!
Χθες,  οι 5 συλληφθέντες με βαριές κατηγορίες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε δίωξη και τους παρέπεμψε στην Ανάκριση. Από τον Ανακριτή ζήτησαν και πήραν προθεσμίες για να απολογηθούν δύο άτομα σήμερα, ένας αύριο και δύο την Παρασκευή.
 
Παρακολούθηση τηλεφώνων
Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών τους τελευταίους μήνες είχαν πληροφορίες για διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης από συγκεκριμένα άτομα που τα προμηθεύονταν από Αθήνα και τα διακινούσαν κυρίως από Καλαμάτα.
Από το Μάρτιο ξεκίνησαν την επισύνδεση τηλεφώνων και την καταγραφή συνομιλιών, ατόμων που γνώριζαν ότι εμπλέκονται στην υπόθεση. Τα μέλη τους λάμβαναν υψηλά μέτρα προστασίας, χρησιμοποιώντας συνήθως τηλέφωνα που ανήκαν σε αλλοδαπούς και χρησιμοποιώντας συνθηματική ορολογία κατά τις συνομιλίες τους.
Στις 9 Μαΐου, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ταξιδεύουν στην Αθήνα και κάνουν αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι 53χρονου στη Νίκαια Αττικής.
Εκεί, στη βάση του πλυντηρίου, στη θήκη του φίλτρου, βρίσκουν κρυμμένες δύο νάιλον τσάντες, με περίπου 460 γραμμάρια ηρωίνης. Σε ειδική κρύπτη στον πάγκο της κουζίνας, ανακαλύπτουν κι άλλη ποσότητα ηρωίνης και συνολικά κατάσχουν 1.540,7 γραμμάρια.
Στις 23 Μαΐου, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας σταματούν στα διόδια της Νεστάνης, στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας, αυτοκίνητο που επιβαίνουν ένας 58χρονος και μια 25χρονη από την Καλαμάτα. Σε κενό στο σασί του οχήματος στο πορτ μπαγκάζ, ανάμεσα στην ταπετσαρία και τα πλαστικά του οχήματος, βρήκαν μια νάιλον συσκευασία με 258 γραμμάρια ηρωίνης.
Στις δύο περιπτώσεις, ο 53χρονος και ο 58χρονος προφυλακίζονται και κρατούνται στις φυλακές, ενώ η 25χρονη αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Η παρακολούθηση των τηλεφώνων συνεχίζεται και φαίνεται ότι οι δύο κρατούμενοι συνεχίζουν να εμπλέκονται στη δράση του κυκλώματος, ακόμα και μέσα από τη φυλακή. Ο ρόλος πλέον που τους αποδίδεται από την Αστυνομία, είναι στον μεν 53χρονο από την Αθήνα, του «αποθηκάριου» και στο δε 58χρονο από την Καλαμάτα, εκείνον του «μεταφορέα». Ρόλοι που γρήγορα αναπληρώθηκαν από άλλα άτομα όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ώστε το κύκλωμα να συνεχίσει τη δράση του.
 
Συλλήψεις και ρόλοι
Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν, παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Καλαμάτα και Αθήνα, από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και της Ο.Π.Κ.Ε. Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.
Συνελήφθησαν συνολικά 5 άτομα και συγκεκριμένα:

  • Ένας 49χρονος Μεσσήνιος που κατοικεί στην Αθήνα και συνελήφθη στην Κυψέλη. Κατηγορείται ως αρχηγός της ομάδας και στο σπίτι του οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν μεταξύ άλλων πάνω από 34 ανισοβαρείς συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους που ξεπερνά το ένα κιλό και αρκετά ναρκωτικά δισκία.
  •  Ένας 60χρονος από την Αθήνα, ο οποίος συνελήφθη στην Κυψέλη. Στο σπίτι του βρέθηκαν 15 ανισοβαρείς ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους περίπου μισού κιλού και ναρκωτικά δισκία. 
  • Ένας 33χρονος από την Καλαμάτα, όπου στο υπόγειο του σπιτιού του βρέθηκαν διάφορες συσκευασίες με περίπου 200 γραμμάρια ηρωίνης, ενώ στο κομοδίνο του δωματίου του, βρέθηκαν 42 χάπια αναβολικών. Ο συγκεκριμένος το Δεκέμβριο του 2017, ήταν κατηγορούμενός  με άλλα 13 άτομα για διακίνηση σκληρών ναρκωτικών. Του αναγνωρίσθηκε τοξικομανία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη με το όρο εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του. Είχε αθωωθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κριθεί ένοχος για σύσταση συμμορίας.
  • Ένας 33χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από την Καλαμάτα, ο οποίος συνελήφθη στο σπίτι του 49χρονου στην Κυψέλη, την ώρα που έκανε έφοδο η Αστυνομία. Σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας, μετά τη σύλληψη στα διόδια της Νεστάνης και την προφυλάκιση του 58χρονου «μεταφορέα» στα τέλη Μαΐου, τις μεταφορές ανέλαβε ο συγκεκριμένος 33χρονος, ο οποίος ταξίδευε για Αθήνα με το ΚΤΕΛ και προμηθευόταν ηρωίνη. Στην κατοχή του οι αστυνομικοί βρήκαν σε σακίδιο που είχε τρεις ανισοβαρείς συσκευασίες με συνολικά 81 γραμμάρια ηρωίνης, που εικάζεται πως μόλις είχε αγοράσει.
  • Ένας 38χρονος στην Καλαμάτα, που έχει απασχολήσει κι άλλες φορές για ναρκωτικές ουσίες.

 
12 κιλά
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τον αθλητισμό και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Από την παράνομη δραστηριότητά τους, αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.
Συνολικά οι αρχές κατάσχεσαν τη Δευτέρα:

  • Ηρωίνης, βάρους 1.580,38 γραμμαρίων.
  • Κάνναβη, βάρους 328,9 γραμμαρίων
  • 283 ναρκωτικά δισκία.
  • 48 δισκία που εμπίπτουν στην νομοθεσία για τον αθλητισμό
  • 4 ζυγαριές ακριβείας.
  • το χρηματικό ποσό των 2.295 ευρώ, ως προερχόμενο από την πώληση ναρκωτικών.
  • Όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, αντικείμενα που σχετίζονται με τη συσκευασία και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim.

Υπολογίζεται πως από την δράση τους, έχοντας διακινήσει από τον Μάρτιο του 2018 τουλάχιστον 12 κιλά ηρωίνης θα αποκόμιζαν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
Η έρευνα από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, συνεχίζεται για τη διερεύνηση όλου του εύρους και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, καθώς και την ενδεχομένη διασύνδεση της με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη