Χρήστος Θηβαίος: «Το θέμα είναι όλοι να οραματιστούμε για να ζήσουμε αξιοπρεπώς»

Χρήστος Θηβαίος: «Το θέμα είναι όλοι να οραματιστούμε για να ζήσουμε αξιοπρεπώς»

Ένας παλιός γνώριμος της Καλαμάτας θα βρεθεί απόψε στο αμφιθέατρο του Κάστρου. Ο λόγος για τον Χρήστο Θηβαίο, ο οποίος μαζί με τη Μαρία Παπαγεωργίου θα ταξιδέψει μουσικά το κοινό σε ένα πρόγραμμα με σκηνές από το παρελθόν και το μέλλον… της προσωπικής τους διαδρομής.
Το «Θάρρος» μίλησε με τον Χρήστο Θηβαίο για την αποψινή συναυλία, αλλά η συζήτηση δεν περιορίστηκε εκεί. Μιλήσαμε ακόμα για τη μουσική στην Ελλάδα σήμερα, για την πολιτική, που πάντα τον απασχολούσε, αλλά και για την αγάπη…

Ας ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα και ας μιλήσουμε για την αποψινή συναυλία…
Απόψε θα συνεχίσουμε αυτή την καλοκαιρινή περιοδεία που κάνουμε με τη Μαρία Παπαγεωργίου, συνεργασία που ξεκίνησε από το «Σταυρό του Νότου». Κατά τη γνώμη μου, είναι ένα όμορφο πρόγραμμα.
Μαζί μας ακόμα είναι ο Σταύρος Ρουμελιώτης, ο Μάξιμος Δράκος, ο Καλλίστρατος Δρακόπουλος και ο Ντίνος Μάνος. Τα τραγούδια που θα ακούσει ο κόσμος είναι τα γνωστά δικά μου, τραγούδια της Μαρίας Παπαγεωργίου, καθώς και κάποια, που ηχογράφησε σε μια περίεργη πτυχή, του Μίκη Θεοδωράκη.
Μάλιστα, έχουμε καιρό να βρεθούμε με τη Μαρία, καθώς κάνουμε και ξεχωριστές συναυλίες. Έτσι, ερχόμαστε με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό να παίξουμε σε αυτό το υπέροχο κάστρο.

Στην Καλαμάτα έχετε τραγουδήσει πολλές φορές…
Ναι, η Καλαμάτα είναι μια πόλη που έχω βρεθεί πολλές φορές, από τότε που υπήρχε εκεί το Ντουέντε.

Σας σταματήσαμε από τις πρόβες που κάνετε με το Θάνο Μικρούτσικο. Πείτε μας για αυτή τη συνεργασία…
Είναι μια ιδιαίτερη συνεργασία, γιατί αποτελείται από κάποια ιδιαίτερα έργα του Θάνου, αλλά και τα γνωστά τραγούδιά του. Ιδιαίτερο είναι κυρίως το σχήμα, αφού αποτελείται από τρία πιάνα και πνευστά.
Η παρουσίαση αυτής της συνεργασίας θα γίνει στο Χαλάνδρι, στο θέατρο Ρεματιάς, και αν ο Θάνος έχει στο μυαλό του την περιοδεία, ίσως αυτή γίνει στο μέλλον.

Η κατάσταση στο κεφάλαιο «μουσική» δείχνει να αλλάζει προς το καλύτερο όσο περνά ο καιρός;
Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει βελτίωση. Πάντα το πίστευα αυτό, καθώς υπάρχει όρεξη από μένα και τους συναδέλφους μου. Επίσης πιστεύω πολύ στο ταλέντο των νέων παιδιών που γράφουν και τραγουδούν.
Φαίνεται ότι ο κόσμος διψάει πολύ για τέτοιου είδους συναυλίες, κάτι που είδα και στις τελευταίες μου εμφανίσεις, όπως στο Αίγιο, στο Κάστρο Κυνουρίας, ενώ ακολουθεί απόψε η Καλαμάτα, έπειτα η Αμαλιάδα και μετά η Πάτρα.
Άρα, για να υπάρχουν τόσες συναυλίες, ο κόσμος δείχνει ότι διψά να ακούσει τα τραγούδια και να συμμετέχει.

Το κοινό που παρακολουθεί τον Χρήστο Θηβαίο είναι σταθερό ή βλέπετε και νέους να σας μαθαίνουν;
Υπάρχει νέο κοινό. Αυτό συνέβαινε ανέκαθεν, αλλά παρατηρώ ότι τελευταία είναι πιο έντονο. Το ηλικιακό φάσμα είναι απίστευτα ευρύ. Βλέπω στις συναυλίες μου ανθρώπους από 9 έως και 80 ετών, κάτι που είναι πολύ ευχάριστο.

Τα περισσότερα τραγούδια σας αναφέρονται στην αγάπη. Υπάρχει στις μέρες μας;
Πιστεύω ότι ακόμα υπάρχει αγάπη και έρωτας, απλά πολλές φορές παρουσιάζονται με διαφορετικό τρόπο. Νομίζω υπάρχει και όλοι την έχουμε ανάγκη.

Το τελευταίο σας cd κυκλοφόρησε το 2016 και είχε τίτλο «Σιδερένιο νησί», τίτλος και χρονιά που μόνο τυχαία δεν ήταν…
Ναι, κυκλοφόρησε επί τούτου το 2016, αφού αφορά στην πρώτη αιματηρή εξέγερση που έγινε σε ελληνικό έδαφος και ήταν την 21η Αυγούστου του 1916, 100 χρόνια μετά δηλαδή. Έγινε από τους μεταλλωρύχους ενάντια στη γερμανική μεταλλευτική εταιρεία του νησιού. Μάλιστα, η εταιρεία κάλεσε άγημα από τη Σύρο, επί πρωθυπουργίας Ζαΐμη και βασιλείας Κωνσταντίνου του πρώτου. Τότε, λοιπόν, εκτελέστηκαν τέσσερις Έλληνες μεταλλωρύχοι. Ο πρώτος εμφύλιος ουσιαστικά.
Στη συνέχεια οι γυναίκες των μεταλλωρύχων σκότωσαν το άγημα και για 15 μέρες το νησί μετατράπηκε σε πολιτικό κοινόβιο. Όλα αποφασίζονταν από μια εργατική ολομέλεια. Γι’ αυτό και ο τίτλος ήταν «Σιδερένιο νησί».

Αναφέρατε τη λέξη πολιτική. Το 2015 είχατε ταχθεί υπέρ του «Όχι», αλλά το αποτέλεσμα έδειξε ότι κάτι δεν πήγε καλά. Τι συνέβη τότε, κατά τη γνώμη σας, και πώς βλέπετε την κατάσταση στη χώρα;
Ναι, οπωσδήποτε τότε κάτι δεν πήγε καλά. Άλλα περιμέναμε και άλλα έγιναν. Εκείνη την ημέρα όλοι μας αναρωτιόμασταν αν θα πρέπει να συμμετέχουμε ή όχι. Τελικά, αποφασίσαμε ότι έπρεπε. Το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, αλλά σίγουρα αυτή η χώρα είναι σε ένα μνημονιακό κιγκλίδωμα από την εποχή του Καποδίστρια, οπότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Όλοι μας ευχόμαστε το καλύτερο, άσχετα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι η χώρα πηγαίνει καλύτερα, σε μια διπολική φάση που δείχνει ότι οι πολίτες πηγαίνουν χειρότερα. Το θέμα για μένα είναι όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να οραματιστούμε ένα καλύτερο σήμερα, αλλά και ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, και να ζήσουμε αξιοπρεπώς.

 
Πληροφορίες για τη συναυλία
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
Τρίτη 28 Αυγούστου
Ώρα 21.00
Παραγωγή – Διοργάνωση: Cricos & Novel Vox Συνδιοργάνωση: Δήμος Καλαμάτας – Κ.Ε «Φάρις».
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ προπώληση, 15 ευρώ ταμείο (το βράδυ της συναυλίας)
Προπώληση: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, VIVA.gr, τηλεφωνικά στο 11876, και σε όλα τα φυσικά σημεία viva (Shell, My Market, Metro, Eko, Bp, Media Markt, Seven Spots, Citizen και Reload)

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση